10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Elavult vállalatirányítási rendszer: 3+1 jel, ami arra utal, hogy újra kell gondolnod vállalatod ERP rendszerét

Ma már egy hatékony, cégre szabott ERP rendszer nélkül egyik vállalat sem maradhat versenyben a piacon. Egy jól megtervezett vállalatirányítási rendszerrel jelentősen gyorsabbak a munkafolyamatok, így a munkaerő áthelyezhető más, fontos területekre. Nem dőlhetünk azonban hátra azután sem, hogy vállalatunknál bevezetésre került az ERP, legalább is egy idő után biztosan nem. A vállalat folyamatosan fejlődik, a munkafolyamatok változása pedig igényli a rendszer fejlődését is. Cikkünkben az Acterra International ügyvezetője, Kriston Csaba határozta meg azt a 4 jelet, ami arra utal, hogy aktuális ERP rendszerünk fejlesztésre, átalakításra szorul.

Hosszadalmas betanulás

Egy fejlett vállalatirányítási rendszer semmiképp sem hátráltathatja a munkánkat. Dolga, hogy azt hatékonyabbá tegye úgy, hogy használata közben fel se tűnjön, hogy használjuk, és fókuszunkat csak a feladatra helyezhessük.

 „Amikor az ERP rendszer már nem felhasználóbarát, és az új kollégák több időt töltenek a program megismerésével, bogarászásával, mint magával a munkával, akkor biztosra vehetjük, hogy a rendszer fejlesztésre szorul.”

ERP vs. Excel

„Az ERP rendszer feladata, hogy kezeljen és frissítsen helyettünk minden adatot. Éppen ezért érdemes egy hatalmas, piros, villogó jelzésnek venni, ha a cég munkavállalói többet használják az Excelt, mint a vállalatirányítási rendszert. Pontosabban, ha az adatokat manuálisan frissítik a rendszer helyett” – magyarázza az ügyvezető.

Nem frissül a rendszer

A rendszer frissítése a szolgáltató feladata. Neki kell eljuttatnia a legfrissebb verziót az ügyfélhez. Ha ez nem történik meg, akkor valami nincs rendben.

„Mindehhez fontos azt is hozzáfűzni, hogy a rendszer egy-egy újabb verziója jelentősen olcsóbb, mint maga a rendszer, vagy annak karbantartási, üzemeltetési díja. Amennyiben egy verziófrissítés mégis feltűnően drága, úgy érdemes elgondolkodni akár egy teljesen új ERP rendszeren.” – teszi hozzá Kriston Csaba.

Nemzetközi használat

„Ez a szempont akkor fontos, ha a vállalat több országban is jelen van” – kezdi záró gondolatát az ERP szakértő. – „Ebben az esetben ugyanis elengedhetetlen, hogy a rendszer több országot is kezelni tudjon. Egy fejlett vállalatirányítási rendszer például nem csak magyar valutával képes számlát kiállítani. De emellett sok más munkafolyamatot és adatot is képes kezelni a különböző országok között.”