24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
12°
Holnapután
16°
Hétfő
21°
2022.10.07. péntek, Amália
filter.hu filter.hu

3 tipp, amivel feldobhatod a kerted egész évre!

Ha van saját kerted, akkor nem kell túlmagyarázni, hogy az minden évszakban áldás, bár talán nehezebb ősszel és télen megtalálni azt a tevékenységet, amit kint lehet végezni. A nyár elmúltával el kell búcsúzni a jó kis baráti, családi sütögetésektől, a fák árnyékában eltöltött olvasós délutánoktól. Még egy-egy melegebb őszi napon visszaköszönhetnek ezek a kedvelt programok, de a tél beálltával egyre csökken a kint töltött idő mennyisége. Ennek ellenére mutatunk három lehetőséget, amivel hidegben és melegben is élvezheted a saját kert örömét.

1.  Legyen elég tér a mozgáshoz

Ha gyerek is van a családban, akkor mindenképp fontos szempont, hogy a kert ne csak egy olyan hely legyen, amiben gyönyörködni lehet, hanem olyan is, amiben mozogni, létezni is van tér. Télen jó esetben a hógolyózásé, hóemberépítésé a terep, hó híján vagy még ősszel viszont szinte bármilyen mozgásos játék játszható kint. A szabad levegőn eltöltött idő korosztálytól függetlenül jó hatással van a szervezetre, ezért ne mondj le a kint létről akkor sem, ha a hőmérő már 20 fok alatti hőmérsékleteket mutat. Számos labdajátékot és egyéb mozgásos játékot hűvösebb időben is lehet játszani.

Legyen a kertben egy olyan rész, ahol nem kell félni, hogy rálép a gyerek vagy a vendég vagy te magad a méregdrága növényre, a hiperszuper ágyásszélre. Az a terület lehessen az önfeledt játék és futkározás terepe. Tornázni is szuperül lehet a kertben amíg nem fagy, csak jól fel kell öltözni. Ha van esetleg egy bevált gyakorlatsorod vagy szoktál tornázni, akkor próbáld ki, milyen a kertben végezni. Ehhez persze nem árt, ha a kert egy része kissé el van zárva a kíváncsi szemek elől. Nem mindenkit zavar, ha belátnak a kertbe, ám ha téged igen, akkor ennek kiküszöbölésére is van mód sövénnyel vagy átláthatatlanabb kerítéssel.

2. Díszíts évszaknak megfelelően

Nem csak a karácsonyi égősorokat teheted a fenyőfákra, bokrokra és nem kell megvárni az adventet, a karácsonyi előtti heteket. Szinte minden évszakban van olyan ünnep, aminek szimbólumai, díszei jól mutatnak a kertben is. Májusfa, szüret, húsvét… Az évszaknak megfelelő, ízléses, a növényeket nem túlharsogni, elnyomni akaró dekoráció emeli a kert szépségét, sőt segít, hogy még inkább a sajátodnak érezd.

Egyre több településen terjedt el az adventi ablak szokása is, amikor advent egy-egy napjára a falu vagy közösség egy házának ablaka, kertjének egy része ünnepi fénybe és különböző díszekbe borul. Ennek tervezése, kivitelezése és utána az elkészült díszítés maga is örömforrás tud lenni. Ha eddig még nem vettél részt ilyenben, idén ne hagyd ki. Az adventi ablak részeként némely ház kis harapnivalóval is készül az ablakot megtekintők számára. Ez is kedves szokás, különösen karácsony előtt, de e nélkül is teljes lehet az ablakélmény.

Díszítésként kiköthetsz a fák közé kültéri lampionokat, egy-egy kerti összejövetelkor pedig hangulatosak a járda két szélén elhelyezett fáklyák, lámpások. Mennyivel jobb, ha ezek szolgáltatják a fényt. Bár elsőre nem a dísz kategóriába sorolnánk őket, a kerti bútorokkal is tehetsz azért, hogy a kert esztétikus látványt nyújtson. Sokféle anyagból és árfekvésben találhatsz kerti bútorokat a fától kezdve a rattanig. A bútorokat még az esősebb napok előttig is feldobhatod párnákkal, takarókkal. A takarók azért is hasznosak, mert a hűvösebb őszi időben is kint lehet üldögélni még a sütögetések alkalmával. 

3. Esetleg egy kültéri szauna?

Nem olcsó mulatság, de annál hosszabb életű, emellett egészséges. Télen és nyáron is lehet közösségi tér, de lehet a csend és az elvonulás helye, egyszóval a kert egyik fénypontjává válhat. Rengetegféle kültéri szauna létezik, még annál is több méretben, színben és típusban. A hagyományos finn szauna és az infraszauna is kerülhet a kertbe. Télen, ha épp hó is van, egy-egy szaunázás után elég kicsit megmártózni a friss hóban a teljes finn életérzés eléréséhez. Ha friss hó nem is áll mindig rendelkezésre a kültéri szauna mellett egy zuhanyzó is biztosítani tudja a nélkülözhetetlen lehűlést.

A szaunázás jótékony hatásait hosszan lehet sorolni. A méregtelenítéstől kezdve, a légúti megbetegedések megelőzésén át a bőrtisztításig számos módon befolyásolja pozitívan a szervezet működését. Természetesen körültekintően kell használni, mert egyes betegségek esetén (például magasvérnyomás) inkább az infraszauna javasolt, mert kevésbé veszi igénybe a szervezetet. Ha úgy döntesz, hogy otthonra beszerzel valamilyen szaunát, mindenképp konzultálj szakemberrel, hogy megfelelően és biztonságosan tudd használni.

Gyermekek felügyelet nélkül sose használják, sőt egyes vélemények szerint kisgyermekek számára egyáltalán nem ajánlott a szauna. A szaunázás szabályainak betartásával egy olyan élményforrással lesz gazdagabb a kerted, ami minden pénzt megér.