18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Milyen érintőceruzát válasszak?

Ha a telefonunkat vagy tabletünket többre használjuk az interneten való szörfölésnél, zenehallgatásnál vagy chatelésnél, akkor hosszú távon nagy segítségünkre lehet egy érintőceruza, ami jelentősen megkönnyíti az olyan tevékenységeket is, mint a táblázatkezelés, a szövegszerkesztés, vagy épp az olyan apró részletekig menő grafikai munkák, mint a kiadvány- vagy a logótervezés. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen szempontok szerint választjuk ki a saját digitális tollunkat, ezért vásárlás előtt érdemes néhány fontos kérdést végiggondolni, hogy elkerüljük a későbbi bosszankodást.

Haladjunk a korral!

Ahogy a világ modernizálódik, a munkahelyek is egyre nagyobb ütemben digitalizálódnak, ezért sok esetben a hosszadalmas adminisztrációs munkákat, vagy a kreatívabb szöveg- és képszerkesztéseket már nem asztali számítógépeken, hanem inkább tableten vagy telefonon végzik a szakemberek. Az ujjunkkal viszont hosszú távon sokkal lassabban fogjuk tudni kivitelezni ezeket a feladatokat, – arról nem is beszélve, hogy az érintéssel rendszerint zsíros lenyomatokat hagyunk a képernyőn, amelyeket aztán folyamatosan takaríthatunk. Ha szeretnénk ezt elkerülni, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy beszerezzünk egy jó minőségű, a céljainknak tökéletesen megfelelő érintőceruzát.

Az egyre gyakoribb fejlesztéseknek és a napról napra modernebb technológiának köszönhetően a digitális tollak piaca is egyre bővül, ezért érdemes tisztában lenni a különféle termékek minőségbeli különbségeivel, amely leginkább azok pontosságában, komfortos használatában és az élettartamban nyilvánulnak meg.

Mit érdemes átgondolni vásárlás előtt?

Az első és legfontosabb kérdés, amit tisztázni kell vásárlás előtt az az, hogy az általunk kiválasztott termék egyáltalán kompatibilis-e a tabletünkkel vagy a telefonunkkal. Ennek feltétlen járjunk utána, mielőtt meghoznánk a végső döntést.

Ne ragaszkodjunk az olcsó árhoz, ugyanis nem feltétlen járunk jobban azzal, hogy kisebb összeget hagyunk ott a vásárlásnál. A digitális tollak ára nagyban függ azok:

  • típusától,
  • anyagától – műanyag vagy fém,
  • funkcióitól – például beépített ledlámpa vagy önkikapcsolás,
  • illetve a maximális üzemidőtől.

Mindemellett, ha tehetjük, szerezzünk be egy érintőceruza védő fóliát is, hiszen bármikor történhet egy olyan helyzet, amikor kiejtjük a kezünkből a tollat, és az megsérülhet. Ezt elkerülendő - egy jó minőségű, akár dekoratív védőfólia megvédi az eszközt a komolyabb sérülésektől.

Mikor melyik terméktípust célszerű választani?

A piacon lévő érintőceruzákat két nagy csoportra oszthatjuk: a passzív és az aktív digitális eszközökre. A következőkben szemügyre vesszük, hogy melyik fajtát mikor érdemes választani.

Passzív digitális toll

A passzív digitális tollakat egyáltalán nem kell tölteni, nehezen karcolódnak, ráadásul elemet sem kell hozzájuk vásárolni. Ez a ceruzatípus gyakorlatilag egy „digitális ujjat” biztosít számunkra, amely használatával pontosabban tudunk navigálni, mint az ujjunkkal, emellett a képernyőnkön nem fognak kellemetlen zsírfoltok éktelenkedni.

Ha viszont logók tervezéséhez, táblázatok készítéséhez vagy kezeléséhez, esetleg apró, precíz vonalak megrajzolásához keresünk digitális eszközt, akkor érdemes inkább komolyabb kategóriákban gondolkozni - ezek a munkák ugyanis olyan fokú aprólékosságot követelnek meg, amelyet a passzív digitális tollak egyszerűen nem tudnak számunkra megadni, mivel ez nem is céljuk.

Aktív digitális tollak

Természetesen az aktív érintőceruzák már valamivel drágábbak, mint a passzívak, cserébe egy sor érdekes és izgalmas funkcióval ellátott eszközt tudhatunk a birtokunkban. Ezek a tollak már áramforrással vagy elemmel működnek, ezáltal egyáltalán nem elhanyagolható szempont az üzemidő – ezzel főleg akkor érdemes tisztában lennünk, ha olyan helyen fogjuk használni, ahol nem biztosított az eszköz töltése.

Mivel a legtöbb aktív digitális toll rendkívül finom heggyel rendelkezik, ezért ezek a modellek kiváló választást jelentenek a precízebb, aprólékosabb grafikai tevékenységekhez, jegyzeteléshez, vagy akár az adminisztrációs feladatokhoz egyaránt. Készüljünk fel azonban arra, hogy ezek a hegyek viszonylag rövid idő alatt elkopnak, ezért mindenképpen célszerű póthegyeket is vásárolni a kiválasztott termékhez.

Ha kifejezetten grafikák készítéséhez keresünk tollat, célszerű nyomásérzékeny hegyű ceruza mellett letenni a voksunkat, ugyanis ezek az eszközök azt is képesek érzékelni, hogy milyen erősen nyomjuk őket a képernyőre, és ennek függvényében változtatja meg a húzott vonal vastagságát. A grafikusi munkát végző szakemberek bizonyára jól tudják, hogy már mindössze ezzel az apró kis könnyítéssel is mennyi külön beállítástól kímélhetjük meg magunkat.