7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A NAV ellenőr telefonhívása

Ha az adóhatósággal való kommunikáció jut eszünkbe, valószínűleg egy hosszú, jogszabályokkal teletűzdelt, számos alkalommal nehezen értelmezhető, postán küldött hivatalos levélre gondolunk.

Ez a legtöbb esetben viszont nem igaz manapság, hiszen az adózók jelentős része már elektronikus úton kommunikál az adóhatósággal (e-mail, ÁNYK, vagy e-Papír). Az elektronikus ügyintézés mellett néha előfordulhat az is, hogy a NAV ellenőr telefon keres minket, ez a hívás pedig jellemzően rejtett számról történik.

Ha egy ilyen telefonhívást kapunk, elsőre mindenkinek összeszorulhat a gyomra, de az esetek jelentős részében nincs mitől megijedni. Az ellenőrök jellemzően csak az adóeljárás elősegítése, vagy gyorsítása érdekében telefonálnak az adózóknak.

Telefonálhat az ellenőr, ha például a NAV egy iratot már elhelyezett az elektronikus tárhelyünkön, de azt még nem vettük át és a revizort szorítja az ellenőrzési határidő. Ilyenkor csak illedelmesen meg kell köszönni a tájékoztatást, majd alaposan végiggondolni, hogy mikor áll érdekünkben az irat letöltése. Az is előfordulhat, hogy a revizor a NAV ellenőrzés megindulását előre jelzi telefonon. Továbbá az is elképzelhető, hogy az ellenőr valamilyen iratot szeretne bekérni tőlünk, vagy épp csak egy személyes meghallgatás időpontját szeretné leegyeztetni velünk. Fontos információ, hogy mi is felhívhatjuk a revizort telefonon, ha valamilyen kérdésünk van, vagy a leírtakból valami nem teljesen világos számunkra.

A telefonos kommunikációval kapcsolatosan fontos információ, hogy az jogi kötőerővel nem bír, így a telefonon elhangzottakat később sem előnyünkre, sem hátrányunkra nem lehet felhasználni. Például a telefonos értesítés nem jelenti az adóellenőrzés tényleges megindulását, nem tekinthető joghatályosnak a személyes meghallgatás telefonon közölt időpontja sem, valamint a telefonon kért irat nem minősül szabályos iratkérésnek. Ennek ellenére természetesen nem célszerű az adóellenőr jóindulatával visszaélni, hiszen később akár vissza is üthet a szimpátia elveszítése.

Adóeljárás, vagy adóper folyik cége ellen? Vegye fel a kapcsolatot tapasztalt adójogász kollégáinkkal!

Weboldal: kopogtatanav.hu

E-mail: info@kopogtatanav.hu

Telefon: +36 1 889 2800