18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Országok, ahol a Bitcoin (BTC) legális

Egy nemzet központi bankjai és szabályozó hatóságai általában eldöntik, hogy mi számít törvényes fizetőeszköznek a gazdaságukban. Ez azt jelenti, hogy bármilyen, általuk törvényes fizetőeszköznek tekintett értékkel lehet fizetni az üzletekben.

Egy nemzet központi bankjai és szabályozó hatóságai általában eldöntik, hogy mi számít törvényes fizetőeszköznek a gazdaságukban. Ez azt jelenti, hogy bármilyen, általuk törvényes fizetőeszköznek tekintett értékkel lehet fizetni az üzletekben. Az Egyesült Államokban például a 10 dolláros bankjegyek és a 0,50 dolláros érmék törvényes fizetőeszközök.

A Bitcoin (BTC) törvényes fizetőeszközzé tétele azt jelenti, hogy ha valaki fizetni akar egy csésze kávéért, akkor BTC-vel fizethet érte. Ha a központi bank nem nyilvánítaná a Bitcoint törvényes fizetőeszközzé, akkor a boltosok vállalnák a kockázatot, hogy elfogadják a BTC-t az eladott árukért. Ha a központi bank kifejezetten törvényes fizetőeszközzé nyilvánította a Bitcoint, akkor az a gazdaságon belüli értékcsere hivatalos formájává válik.

A Bitcoin és néhány más decentralizált kriptovaluta felemelkedése több központi bankot is katalizált, hogy a digitális valutákat a fiat valuták szilárdabb alternatívájaként tekintsék (lásd bitcoin prime vélemények). Ennek eredményeképpen számos ország, köztük Kína, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és India is dolgozik a központi banki digitális valutáin (CBDC).

Ezekben az országokban a digitális valuták bevezetésének indoka a gazdaságban lévő minden pénzegység jobb nyomon követhetősége és ellenőrzése. Ez a nyomon követhetőség segíteni fogja őket az adók pontosabb kiszámításában és a pénzmosók azonosításában, de ami még fontosabb, a vagyon felhalmozódásának felderítésében és olyan politikák kidolgozásában, amelyekkel a gazdaságon belül tarthatják azt.

Általában milyen tényezők katalizálják a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadását egy országban?

Ennek ellenére a központi bankok egyre inkább beszállnak a digitális valutákba. Vannak olyan országok, amelyeknek sokkal alapvetőbb problémáik vannak, amelyeket egy fiat valuta digitális változata nem biztos, hogy megold. Például az olyan országok, mint Argentína és Venezuela évek óta hiperinflációtól szenvednek, és jól jönne nekik egy olyan valuta, amelynek értéke a saját gazdaságukon túlmutató forrásokból származik. Vannak olyan országok is, mint El Salvador, Panama, Guatemala és Honduras, ahol a GDP nagy százalékát a hazautalások adják. Ez megnyitja az utat az értékcsere olyan formája előtt, amelyet nem korlátoznak az országhatárok. El Salvador GDP-jének 24,07%-a 2020-ban például az átutalásokból származott.

Az országok számára további szempont, hogy a gazdaságukban milyen mértékű a pénzügyi integráció. Bár a kriptovaluták körüli ügyfélút korántsem felhasználóbarát, el kell mondani, hogy a bitcoinra épülő ökoszisztéma létrehozására irányuló hiperlokális kísérletek olyan országokban, mint El Salvador, bizonyos sikereket értek el. Mivel az átutalások nagymértékben hozzájárulnak a gazdasághoz, a digitális valuták nemcsak a pénzügyi befogadást segíthetik, hanem költségmegtakarítást is elérhetnek az átutalási díjakon.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a Bitcoin-t törvényes fizetőeszközként bevezető rendszerek azt állítják, hogy a lakosság pénzügyi befogadását hozzák el. A pénzügyi integrációt azonban gyakran megelőzi a mobil- és internetpenetráció. A digitális infrastruktúra nélkül a digitális valuta önmagában nem lesz képes megoldani a pénzügyi integráció problémáját.

Tehát mely országok fogadták el a Bitcoint törvényes fizetőeszközként, és hogyan tették ezt? El Salvador az első ország, amely a Bitcoint törvényes fizetőeszközként fogadta el. A fent leírt makrogazdasági tényezők mellett az országnak volt egy vezetője, aki hajlandó volt kísérletezni a bitcoinnal. Azóta is hűséges nagykövete a kriptopénznek.

A második ország, amely a Bitcoint törvényes fizetőeszközként fogadta el, a Közép-afrikai Köztársaság (CAR). A Közép-afrikai Köztársaság gazdag természeti erőforrásokban, például aranyban és gyémántban, és 2,3 milliárd dolláros gazdasággal rendelkezik. Mégis, a pénzügyi integráció elég alacsony, és az átutalásokra támaszkodnak. A Bitcoin elfogadása mellett az ország azt is elárulta, hogy kincstáruk 20%-a Sango Coin (SANGO), egy olyan digitális valuta lesz, amely az ország természeti erőforrásainak egészségét tükrözi majd.