25 °C, Budapest
25 °C
Budapest
Holnap
12°
Holnapután
16°
Hétfő
21°
2022.10.07. péntek, Amália
filter.hu filter.hu

Az adatközpontok kiépítésének 5 lépése

Napjainkban az adatközpontoknak egyre nagyobb jelentőségük van, és ez a tendencia az elkövetkező években várhatóan csak tovább fog növekedni. Ezért erősen ajánlott megismerkedni a különböző adatközpontok kiépítésének „művészetével”. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan zajlik a folyamat a koncepciótól egészen az üzembehelyezéséig.

Első fázis: előzetes állapotfelmérés

Miután a fejlesztő véglegesíti a projekt céljait és sikerült megegyezni az ügyféllel, az értékesítési szakasz az adatközpont helyszínének kiválasztásával kezdődik. A szerverpark elhelyezkedése óriási hatással lehet olyan dolgokra, mint a létesítmény megújuló energiához való hozzáférése vagy költséghatékony hűtés lehetősége.

Második fázis: tervezés

A tervezési fázisban a kiépítést végző szakember felvázolja azokat a különböző paramétereket, amelyeket a szerverparknak teljesítenie kell. Ide tartozik az energiafelhasználás hatékonyságának meghatározása, szekrény és térelrendezések, áramelosztás, strukturált kábelezési útvonalak és hálózati rendszer alapú kábelezés, szolgáltatói és hálózati követelmények vagy a hideg- és meleg folyosók elhelyezése. Tipp: hazánkban a Reynolds Kft. már hosszú évek óta foglalkozik komplett szervertermek kiépítésével, szerződött partnereiknek pedig a projekt befejezése után is rendelkezésre állnak.

Harmadik fázis: dizájn

Ebben a szakaszban szilárdulnak meg az állapotfelmérés és tervezés során meghatározott átfogó kritériumok olyan konkrét kérdésekre, mint pl. hány rack szekrény lesz az adatközpontban, hogyan tud majd a szerverpark megfelelni a különböző szabványoknak, vagy milyen módon kerülnek kialakításra az egyes csarnokok.

Negyedik fázis: kiépítés

A kiépítés az adatközpont tervezési és dizájn fázisának megvalósításáról szól, és jellemzően egy kiterjedt együttműködést foglal magába a partnerekkel és vállalkozókkal a kész tervek kivitelezése érdekében. A szerverpark kiépítésének ütemezése a szabályozási, logisztikai és költségvetési megfontolások függvényében változhat.

Ötödik fázis: üzembe helyezés

Az adatközpontok kiépítésének utolsó fázisa az üzembe helyezés. Egy megbízható kivitelező igyekszik minél rövidebbre csökkenteni az adatközpont kiépítésének és az üzembe helyezése közti eltelt időt. Ennek oka, hogy az ügyfél maximalizálhassa bevételeit és kezdeti befektetése minél hamarabb elkezdhessen megtérülni.