15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
18°
Szerda
19°
2022.10.02. , Petra
filter.hu filter.hu

Az élet készpénz nélkül

A készpénzállomány csökkentését szorgalmazza a Magyar Bankszövetség. Ennek oka, hogy a magyar készpénzállomány 2012 óta megháromszorozódott, azaz 2652 milliárd forintról több mint 7000 milliárdra nőtt.

A magyar lakosságra hatványozottan igaz, hogy szereti a pénzét otthon tartani, illetve megtakarításait papírpénz formájában őrizni és készpénzzel fizetni vásárlásait. Azonban ennek vannak hátulütői is. 

A lehetőség adott, miért nem élünk vele?

Hazánkban is elérhetők a BizPay fizikai POS és SoftPOS termináljai, amelyek segítségével a bankkártya-elfogadás szinte észrevétlen eleme lehet a fizetésnek. Bár a járványhelyzet idején a készpénzforgalom redukálódott, és megnövekedett a bankkártyát használók száma, a korlátozások feloldása után sokan elővették készpénzüket. 

Ez arról árulkodik, hogy inkább az otthoni rejtekhelyekben bíznak, mint a pénzintézetek által kínált megtakarítási számlákban vagy értékpapírokban. Valószínűleg szerepet játszhat ebben az is, hogy a technológiai fejlődés felgyorsult, és sokan nem tudták követni ezeket a változásokat. A felmérések szerint a készpénzhasználatot előtérbe helyezők az idősebb korosztályból kerülnek ki, illetve az alapfokú végzettségűek közül. 

A másik ok a takarékosság lehet: a bankszámla és a kártya fenntartásának költségei egyes pénzintézetek esetében nagyon magasak. Gyakori, hogy a házastársak egy közös bankszámlát használnak, feltételezve, hogy így nyomon követhetőek a család költségei. 

A készpénz hátrányai

Vannak olyan nyomós érvek, amikkel a készpénzhasználat hátrányaira tudunk rávilágítani. 

  • A papírpénz és az érme tárolása és szállítása sokkal nehezebb, mint a plasztiklapocskáé. A nagy mennyiségű készpénz otthoni tárolása viszont súlyos biztonsági kockázatokkal járhat, ami akár testi épségünket is veszélyeztetheti. 
  • A fizetés a hagyományos pénzeszközökkel bonyolultabb és lassabb, mint kártyával, telefonnal vagy okosórával. Míg ezekkel csak egy érintés, addig a pénzt kikotorni a táskából és kiszámolni, majd a visszajárót eltenni két-három perc is lehet. 
  • Amikor a készpénzt megfogjuk, sok-sok ember után tesszük azt, így nem tudhatjuk, milyen bacilusokkal vagy vírusokkal találkozik szervezetünk ennek hatására. 
  • A kártyahasználat és a számlához kapcsolódó szolgáltatások áttekinthetővé teszik a pénzügyi folyamatokat számunkra is. Ugyanakkor segít a gazdaság fehérítésében, míg a készpénzforgalom erősíti a szürke- és feketegazdaságot.

A készpénzforgalom környezetünk védelmében is hátráltató tényező

A nagymértékű készpénzállománynak a magas gazdasági és társadalmi költségek mellett a környezetre gyakorolt ártalmas hatásai is jelentősek. A készpénz előállítása, szállítása és a megsemmisítése káros környezeti behatással járó folyamatok. 

A készpénzes tranzakciók csökkentésével a környezetünket is óvjuk. A BizPay termináljai a tudatos vásárlók igényeinek is megfelelnek!