18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Add meg az elmédnek azt az időt, amit megérdemel!

Egy új pihentető hobbit keresel? Próbáld ki a karcfestést! Ebben a bejegyzésben megosztjuk ennek a tevékenységnek a legfőbb előnyeit, és néhány egyszerű, általános utasítást is a karckép elkészítésével kapcsolatban.

A karcfestés tökéletes kikapcsolódási lehetőség egy fárasztó nap után. Igazán pihentető és kielégítő ugyanis, amikor a színek és minták fokozatosan feltárulnak előttünk. Még élénken élnek bennünk az emlékek arról, amikor ezt az egyszerű technikát használtuk az iskolában, például a rajzórán. Szerettük megalkotni a képeket, és annyira lenyűgözött minket színes végeredmény.

A karcfestés tökéletes akár kezdőknek is, mivel nem szükséges hozzá a jó rajzkészség. A Kreactivity Webáruházban kapható karcfestő készletekben ugyanis minden elő van készítve, neked csak le kell kaparni a körvonalakat. 

Boldogság

Egy csodaszép karckép elkészítése lehetővé teszi a dopamin felszabadulását, amelyet boldogsághormonként is ismernek. Amikor ugyanis valaki a saját kezével alkot meg valamit, garantáltan örömet és elégedettséget érez majd. 

Csökkenti a stressz-szintet

Tudtad, hogy mindössze 45 percnyi művészi tevékenység elég a stresszhormon, a kortizol szintjének csökkentésére? Ez azért van így, mert elterelődik a figyelmed a mindennapi problémákról és a stresszfaktorokról, ezáltal pedig az elméd egy picit el tud lazulni.

Elősegíti a kreativitást és a problémamegoldást

A művészet stimulálja és felkészíti az agyat a bonyolultabb funkciókra, ugyanúgy, mint egy új nyelv tanulásakor. Ez az aktiválás tehát javíthatja a problémamegoldó képességet és kreativitást. 

Növeli az önbecsülést

Akár van érzéked a művészetekhez, akár kerülted ezt a témát eddig, egy karckép befejezését mindkét esetben sikerélménynek könyvelheted el, ami nagy hatással lesz az önbecsülésedre. 

Az érzések kifejezésének módja

Nagyon sok ember küzd azzal a problémával, hogy nem tudja magát szavakkal kifejezni. A karcképkészítés viszont egy remek eszköz arra, hogy a külvilág felé ők is közvetíteni tudják az érzéseiket.

Kövesd ezeket az egyszerű utasításokat a kép elkészítéséhez!

A kaparóeszköz segítségével kapard le a halvány, szürke vonalakat, hogy felfedd a gravírozott képet! Fontos, hogy mindig tegyél egy tiszta papírlapot a kezed alá! Ez ugyanis megóvja majd a fekete felületet a zsíros ujjnyomoktól.

A finom vonalakhoz használd a kaparó hegyét, míg a szélesebbekhez az oldalát. Egy extra tipp: a munkafolyamat közben töröld le a lekapart felületet egy puha ruhával!

Amikor elkészült a remekmű, már csak annyi a teendő, hogy megkeresed hozzá a megfelelő keretet és a helyet a lakásodban, ahol majd büszkén mutogathatod a családtagjaidnak, a barátaidnak vagy az ismerőseidnek, hogy igen, ezt te csináltad a saját két kezeddel. 

A karcfestő projektek nagyszerű és olcsó módját jelentik annak, hogy a gyerekek és a felnőttek is egyaránt a számítógép és a tévé előtti görnyedés nélkül tudják eltölteni a szabadidejüket, vagy elterelni a figyelmüket a stresszről és az aggodalmakról.