7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Szépasszonyvölgybe csak borral!

Ha a híres egri Szépasszonyvölgyben keres magának az ember szállást, akkor biztosan számít arra, hogy a helyi borokat is megkóstolja. Ez csak akkor fokozható tovább, ha a szálláshelynek saját bora van a saját pincészetéből.

Rövid történet

A Hotel Villa Völgy**** Eger 2013 óta várja vendégeit egy csodálatos, kéthektáros park közepén, kiváló minőségben felújított épületekben, minden igényt kielégítő szobákban. Azonban egy valami hiányzott a kínálatból: a szállodának voltak ugyan kedvenc borai, amelyeket a munkatársak örömmel kínáltak a borvacsorák alkalmával, de az mégiscsak más minőség, új szint, ha az isteni nedű a saját pincészetből, saját szőlőből, saját módszer szerint készül és kerül a nagyra becsült vendégek asztalaira és poharaiba!

Gyökerek

2021 óta pedig már így, eszerint az új szint szerint él a hotel: akkor nyitotta meg új nevén a kapuit a pincészet, de tette mindezt úgy, hogy nem felejtette el több évtizedes gyökereit, mert tudták, hogy erős fa csak erős, szívós, kitartó gyökérzet fölé nőhet. 

Vincze Béla tapasztalataira építve igyekeznek a jelen kor kihívásainak megfelelő termékeket nyújtani. De az új és a régi találkozása már magában a pincében is megtapasztalható: egy több, mint százéves bontott-tégla-falak által határolt, román kori templom hangulatát idéző épület látható kívülről, de modern súrlófények, ellenőrzött és szabályozott körülmények, és modern felszerelés található belül! Így áll össze a tökéletes metszet ahhoz, hogy a vendégek a több település határában található szőlődűlőkről származó, modern felfogás szerint készült borokat élvezhessék.

Kínálat

Természetesen nincs magára valamit is adó egri pincészet Bikavér nélkül, de így van ez a Csillaggal is. Ez a két bor színben mindenképp ellentéte egymásnak, és bár a Bikavért talán minden magyar borkedvelő ismeri, a Csillag kevésbé népszerű, ami nagy hiba. 

Bár Eger és környéke mostanra főleg vörösborairól ismert, a 16. századig főleg fehérbort termettek szőlővesszei. A Csillag pedig a magyar fehérbor ünnepe: az előírások szerint legalább négyféle szőlő házasításával készül, melyek túlnyomórészt kárpát-medencei fajokból állnak. Mivel ennyire összetett borról van szó, így főleg a termőterületet lehet benne értékelni, nem pedig az egyes összetevőket.

A Bikavért talán bemutatni sem kell, a magyarok talán legismertebb testes száraz vörösbora (bár mostanában élelmesebbek találnak édeset is). Itt legalább három szőlőfajta van házasítva (korábban kadarka alapú volt, de mostanra ez megváltozott), és legalább egy évig kell hordóban érlelni.

A két borfajta nevét ugyanonnan kapta. A Csillag Gárdonyi Géza regényét, Magyarország kedvenc olvasmányát, az Egri csillagokat teszi örökkévalóvá, míg a Bikavér a regény alapjául szolgáló egri ostrom egyik leghíresebb legendáját, a borral leöntött, és ettől beijedő törökök történetét örökíti meg.

Legyen a látogató kedvence vörös-, fehér- vagy száraz rozébor, a Villa Völgy**** Eger pincészetében megtalálja a maga számítását!