20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Te mennyit költesz azokra a sofőrökre, akiket nem is foglalkoztatsz?

Elsőre talán furcsának tűnik a kérdés, hiszen miért kellene fizetni azoknak, akik nem is dolgoznak neked? Még ha most kétkedve fogadod is, a cikk végére látni fogod, hogy bizony nagyon sok pénzed megy el arra, hogy megtaláld azt az adott esetben egy-három sofőrt, vagy amennyire éppen aktuálisan szükséged van.

Mivel a sofőr szakmában hatalmas munkaerőhiánnyal küzdenek a fuvarozócégek, ezért lépten-nyomon hirdetni kell a nyitott pozíciókat, hogy megtaláld azt a megbízható, kellően képzett és elkötelezett sofőrt, akit aztán alkalmazni tudsz. Ugye ismerős a problémakör?

Igen ám, csak mire eljutsz a munkaszerződés aláírásáig, addigra már több százezer forintot költöttél el a semmire. Ha figyelembe veszed a Sofőr állás gépkocsivezetőket toborzó tanulságait, nem a saját károdon kell ezt tanulnod.

A kiválasztás nehézségei

Belegondoltál már abba, hogy mennyi felesleges munkaóra telik el azzal, mire a munkatársaid kiszemezgetik a harminc-száz jelentkező közül azt, akit egyáltalán érdemesnek találnak arra, hogy személyes állásinterjúra behívják?

Úgy képzeld el ezt az egészet, mint egy piramist: lent van minden álláskereső, igen, azok is, akik aztán be sem küldik a jelentkezésüket. Fentebb már azok vannak, akik befejezték a jelentkezési folyamatot, majd azok, akiket az előzetes vizsgálatok alapján szakmailag megfelelőnek tartotok, majd felettük állnak jóval kevesebben, akik emberileg is rendben vannak, és a piramis legtetején azok ülnek, akiket sikerült is szerződtetni.

Ez körülbelül három-tíz embert jelent. Ők lesznek a munkavállalóid, a többiekkel meg csak sajnos feleslegesen foglalkoztál.

Járulékos veszteség?

De vajon muszáj ebbe belenyugodni? El kell fogadni, hogy a toborzás már csak ilyen? Hogy a munkaórák 90%-a olyan jelöltekre ment el, akiknek a képzettsége, elköteleződése nem megfelelő? Hogy csak azért dolgozzon havonta több százezer forintért egy-két ember, hogy ezekkel a fel nem vett emberekkel foglalkozzon?

Sajnos félig igen a válasz, mivel elkerülhetetlenül fognak olyan emberek jelentkezni, akik nem a te cégedet fogják erősíteni. Ám ha okosan fogalmazod meg a hirdetéseid szövegét, és a lehető legjobban optimalizálod a kiválasztási folyamataidat, minimalizálható a veszteség.

Hirdess és szűrj hatékonyan!

Ahhoz, hogy minél jobban csökkenteni tudd a felesleges munkaórákat, elsősorban arra kell törekedned, hogy minél tisztábban fogalmazd meg az elvárásaid a sofőrökkel, gépkocsivezetőkkel szemben.

Ha az álláshirdetést pontosan megfogalmazod, ha tudod, hogy mik a gyakran ismételt kérdések, akkor már előre tisztázhatod ezeket a hirdetésedben. Így jóval kevesebben fognak “feleslegesen” jelentkezni, és ezzel nem rabolják sem a te, sem a kollégáid idejét.

Hasonlóan lényeges fázis az előszűrés, a kiválasztás folyamata, amit ha tudatosan építesz fel, sokkal kevesebb munkaórába fog kerülni kiszűrni azokat, akik labdába se rúghatnak nálad. Toborozz okosan, és költsd a megmaradt pénzt a vállalkozásod fejlesztésére!