7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Pénzügyi alapismeretek oktatása egyszerűen, közérthető formában

Jó néhány évtized eltelt azóta, hogy más társadalmi struktúrában élünk hazánkban, mégis elmondható, hogy a lakosság pénzügyi neveltetése még mindig bőven hagy kívánnivalót maga után. Nem beszélve az üzleti életről.

Hiányosságok az iskolai oktatásban

Nem mindenki végez el gazdasági szakközépiskolát vagy felsőfokú gazdasági képzést. Ráadásul a főiskolákon, egyetemeken belül is a célzott szakirányok azok, amelyek kimondottan a lényeges és alapvető pénzügyi, adózási és számviteli ismeretekkel foglalkoznak, pedig ezek olyan területek, amelyeknek egy kis részét minden embernek ismernie kellene.

A pénzügyi alapismeretek tanításának hiánya már az alapfokú oktatásban megmutatkozik. Hiszen amíg az 1970-es, 1980-as években a gyerekeknek a takarékbélyegeken keresztül volt lehetőségük célzottan félretenni pénzt, jelenleg hasonló lehetőségek nem nagyon mutatkoznak az iskolások számára.

A Training360 Pénzügyi alapismeretek tanfolyama pont azokat a rétegeket célozza meg, akik nem pénzügyi végzettségűek, de munkájukból vagy csak szimplán érdeklődési körükből fakadóan nyitottak rá, hogy bővítsék és mélyítsék tudásukat. Amellett, hogy sokkal szélesebb rálátásuk lesz a kurzuson résztvevőknek erre a területre, nem utolsósorban megemlítendő az a fontos hatása is a tréningnek, hogy ezek az emberek a családjukban is tovább tudják adni a kapott pénzügyi nevelést.

Alapvető pénzügyi ismeretek

A kurzus célja, hogy közérthető módon vezesse be a résztvevőket a vállalati pénzügyek világába, megismertesse a leggyakrabban használt pénzügyi mutatókat, indikátorokat, a vállalati könyvvitel tudnivalóit, legegyszerűbb szabályait, ezáltal értelmezni tudják majd a résztvevők a pénzügyi kifejezéseket és mérőszámokat, a speciális pénzügyi és számviteli havi vagy éves jelentéseket.

A tanfolyamon való részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, sőt! Pont azok számára íródott és szerkesztett, akiknek úgy alakult az életük, hogy nem pénzügyi képzésben vettek részt, de mégis pénzügyi pályára vetődtek, tehát munkahelyükön szükségük van ezekre az ismeretekre. A másik csoport, akik pedig csak pusztán érdeklődnek az alapvető pénzügyi információk iránt és szeretnék megérteni, amit nap mint nap hallanak a médiában, az online hírportálokon.

A kurzus tematikája

A kétnapos tanfolyam rendkívül sok tartalmas és érdekes információt hordoz magában, nem fognak a résztvevők unatkozni! Szó lesz a legfontosabb kimutatásokról, úgymint a számviteli mérleg, az eredménykimutatás, a cash-flow kimutatás, és mindezek, valamint összefüggéseik értelmezése, szerepe.

Nagyon lényeges a résztvevők számára az, hogy értsék a vezetői pénzügyi és számviteli információs rendszerek összehangolt kapcsolatát és működését, de olyan alapvető kifejezések gyakorlatban való használata is bemutatásra kerül, mint az értékcsökkenés, a számviteli bizonylatok, a fedezetszámítás. Ez csak ízelítő a széleskörű oktatásról, további részletek a Training360 oldalán olvashatóak.