8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Hogyan válasszuk ki az ideális gumiabroncsokat?

Amikor először vásárolunk új abroncsokat járművünkre, könnyen elbizonytalanodhatunk a hatalmas kínálat láttán. Az autógumikat számos kategóriába sorolhatjuk, emellett az többfajta jelölés is található rajtuk, amelyek fontos információval látják el a felhasználót. Lássuk, miket érdemes tudni az autógumikról, hogy a megfelelő szettet sikerüljön kiválasztani!

Hatósági engedélyezés

Amikor egy vadonatúj gépjármű kigördül a szalonból, minden esetben hatósági engedélyes abroncsokkal szerelik fel. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tulajdonos ki tudja hozni az autó képességeiből a maximumot.

Az ilyen gumiabroncsok egy meghatározott autómárkához (pl. Volkswagenhez B jelzésű) és annak adott modelljéhez vannak hozzárendelve, így biztosítják a biztonságos és kényelmes vezetést. Mezey Tamás, az Autógumi Pláza társtulajdonosa arra figyelmeztet, hogy amikor meglévő járművünkön szeretnénk gumit cserélni, mindenképp egy másik engedélyezett típust szerezzünk be. Ha ugyanis másfajtát választunk, az ronthat az autó vezethetőségén, különösen a nagyobb teljesítményű gépkocsik esetében.

Az autógumik mérete

Az autógyártók gyakran feltüntetik a jármű kezelési kézikönyvében az autógumikra vonatkozó fontos információkat – ide tartozik az adott autótípushoz ajánlott abroncsméret tartomány is. Ezen belül biztonságosan felszerelhetünk bármilyen méretet az adott gépkocsira. Tartsuk szem előtt választáskor, hogy a kisebb gumikkal kedvezőbb üzemanyagfogyasztást, míg nagyobb típusokkal rövidebb féktávot és jobb vezethetőséget érhetünk el.

Sokan elsőre megijednek, amikor először találkoznak egy autógumi méret jelöléssel - aggodalomra azonban semmi ok. Az egyszerűség kedvéért vegyük példaként az egyik legelterjedtebb abroncsméretet hazánkban, a 195/65/R15-ös autógumit: https://www.autogumiplaza.hu/195-65r15-teli-gumi. Az első szám az abroncs oldalfaltól oldalfalig mért szélességét jelenti mm-ben. A második érték az autógumi keresztmetszeti magasságának és szélességének az aránya %-ban kifejezve: esetünkben ez 65%-ot jelent. Az ’R’ betű az abroncs radiális felépítettségére utal, míg az utána következő szám a keréktárcsa átmérőjének méretét mutatja.

Sebesség és terhelhetőségi index

Ezek az értékek az abroncs méretének jelöléséhez hasonlóan szintén megtalálhatók mind a jármű kézikönyvében, mind a gumi oldalfalán. A sebességi indexet betű, míg a terhelési indexet egy két vagy háromjegyű számsor mutatja. Előbbi az abroncs legnagyobb sebességet, utóbbi pedig az engedélyezett legnagyobb kerékterhelhetőséget jelzi. Jogszabályban van rögzítve, hogy a gyártó által jóváhagyott értékek alatti abroncsokat tilos felszerelni az autóra. Ezek ugyanis nem kellőképpen biztonságosak, és idő előtt tönkremehetnek.