8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Fő a biztonság: védelmi tippek a sarokcsiszoló gépek használatához

A különböző barkácsgépeket természetesen nem csak szakemberek használhatják. Az amatőr barkácsolók is előszeretettel szerzik be ezeket a gépeket, hogy esős hétvégéken saját kis műhelyükben alkothassanak. Egyes gépeket azonban kizárólag szigorú szabályok mentén használhatunk, hiszen baleset-, de akár életveszélyesek is lehetnek. Ilyenek az éles, szúró-vágó eszközök és gépek. Ebben a cikkünkben a forgótárcsás gépek, azon belül is a sarokcsiszolók biztonságos használatáról ejtünk néhány szót.

Mik azok a forgótárcsás gépek?

Először is érdemes tisztázni, mit értünk forgótárcsás gépek alatt. Ahogy a nevében is benne van, ezek olyan gépek, amelyek egy tárcsa magas fordulatszámú forgatásával dolgoznak. Ilyenek a sarokcsiszoló vagy a gyorsdaraboló. Mivel ezek a gépek erős anyagok megmunkálására készülnek, az emberi testben nagyon könnyen tudnak kárt tenni egy-egy óvatlan pillanatban. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő felkészülés nélkül semmiképp se próbáljunk meg ezekkel dolgozni! Habár az otthoni használatra szánt kisebb gépeket a gyártók igyekeznek minél biztonságosabbra tervezni, nem hagyatkozhatunk csak erre. Járjunk utána a működésüknek, valamint annak, hogy pontosan milyen munkálatokra használhatók.

Sarokcsiszoló: hogy dolgozzunk biztonságosan?

A munkához válasszuk a gépet!

Mindenekelőtt fontos meghatároznunk, hogy pontosan milyen munkát szeretnénk elvégezni vele. A sarokcsiszolókat ugyanis többféle tárcsamérettel vásárolhatjuk meg, és az egyes gépek teljesítménye is eltér egymástól. „Nagyobb” munkához nagyobb teljesítményű gép szükséges, és nemcsak a saját, de a gép épsége érdekében is. Egy kis teljesítményű sarokcsiszoló például hosszú használat során meghibásodhat, túlmelegedhet.

Viseljünk védőfelszerelést!

Bármilyen barkácsmunkát is végzünk, a legfontosabb a megfelelő munkavédelmi ruházat viselése. A sarokcsiszolóval való munkához kezünket és arcunkat is védenünk kell. Ezek beszerzésekor kérjünk segítséget az eladótól, hiszen a munkavédelmi ruházatok különböző szabványoknak felelnek meg. Kifejezetten olyat kell választanunk, amelyet a felxeléshez és ahhoz hasonló munkákhoz terveztek.

Vegyünk biztonságos gépet!

Igen, gép és gép között is van különbség és nemcsak teljesítményben, hanem a biztonsági megoldásokban is. Egy ilyen barkácsgép nem játék, ezért mindenképpen márkás, magas minőségű darabot szerezzünk be. Olyat, ami az Agroker Webáruházban is kapható. Az Agroker ugyanis csakis kiváló gyártók termékeit forgalmazza.

Fő szempontok a szabályozható fordulatszám, a gép hűtési képessége, porvédelme, valamint a burkolata, tömege és kialakítása. Ezek mind-mind meghatározzák, hogy mennyire biztonságosan tudjuk vele a munkát végezni.