12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

Mi fán terem a motorfelújítás?

Ebben a cikkünkben egy motorfelújítás előzményeit, magát az ezzel járó feladatokat és az utóéletét nézzük meg kicsit közelebbről. Aki autót vásárol, annak az egyik rémálma mindig is az lesz, hogy elromlik majd a járművében valami. Sőt, ami még rosszabb, akár a motorja is megadja magát. Pedig ma már nagyon sok minden menthető. De nézzük is, miről van itt szó!

Fontos a megfelelő üzemeltetés és karbantartás

Mindennapos a motorfelújítás egy autó esetén? Közel sem! A gyártók olyan anyagokat, megoldásokat és összeszerelési módot alkalmaznak, amivel hosszú élettartamú lesz a motor.

De mégis miért lehet akkor mégis szükség egy motorfelújításra? Persze lehet szó akár gyártási hibáról is, de mégsem ez a jellemző, hanem sokkal inkább az, hogy a túl sok megtett kilométer miatt elfáradnak az alkatrészek. De persze szó lehet a másik lehetőségről is, vagyis arról,  hogy hiányosságok vannak az üzemeltetésben.

Azzal, hogy agyonhajtjuk az autónkat úgy, hogy közben nem gondoskodunk a megfelelő karbantartásáról, magunk alatt vágjuk a fát! Így idő előtt elromolhat számos alkatrész, vagy akár a motor is.

Olyan alapdolgok meglétére kell itt gondolni, mint például az olaj rendszeres cseréje. Ha nem jó a kenés, nagyobb lesz a súrlódás, ezáltal a kopás is, és ezzel máris lerövidítettük az autónk motorjának élettartamát. Emellett érdemes még a rendszeres szerviz látogatást (legalább évente) is beiktatnunk. Ne csak akkor látogassuk meg a szerelőt, ha már kész a baj. Inkább előzzük meg!

A motorfelújítás lépésről-lépésre

Ha rendszeresen ellenőriztetjük az autónk állapotát, akkor kisebb javításokkal, kopott alkatrészek cseréjével megúszhatjuk, így elkerülhetünk akár több komolyabb kiadást is. Ha viszont mégis beütött a krach, akkor keressünk egy megbízható szerelőt, és vigyük el hozzá az autónkat. Ha pedig szükséges, és még megéri javíttatni, akkor kérjünk egy teljes motorfelújítást.

Ez egy komplex folyamat, de nézzük a lépéseit! Először egy technológiai tisztítást végeznek, majd jöhet a hibafelvételezés. A hengerfejek nyomáspróbának lesznek alávetve, így keresik meg a repedéseket, majd síkba marják azokat, ha szükséges. Utána a motorblokk átvizsgálása következik. Síkolják, hüvelyeit méretre, a blokkot pedig vonalba fúrják, valamint a hajtókarok felújítása is megtörténik.

Ezt követően a főtengelyt vizsgálják, hogy ha szükséges, akkor tudják növelni annak élettartamát. Ehhez mágneses repedésvizsgálatot végeznek, hogy megtalálják az esetleges kezdődő töréseket a főtengelyen. Ha szükséges, akkor a köszörűvel a megfelelő méretlépcsőre igazítják. Végül az újragyártott fődarabokból, a felújított segédberendezésekből és a gyári minőségű alkatrészekből összeszerelik a felújított motort. Majd jöhet a tesztelés.

Nem egy egyszerű folyamat, de gyakorlatilag egy új motorral gazdagodunk, mire végeznek vele a szakemberek.

Ha vigyázunk rá, még sokáig jó lesz!

Mint az elején is írtuk, nagyon fontos a megfelelő üzemeltetés és karbantartás. Ez igaz akkor is, ha már felújíttattuk a motort, ezzel tudjuk ugyanis biztosítani a hosszú élettartamát.