23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
27°
Kedd
21°
2022.08.13. szombat, Ipoly
filter.hu filter.hu

Mivel foglalkozik egy Fullstack fejlesztő?

Fullstack fejlesztő – az emberek nagy része már hallotta ezt a szót, de mégsem tudja hová tenni. Ha rémlik, hogy valahol olvastad már valahol, akkor segítek, nagy valószínűséggel álláshirdetésben. Ez ugyanis egy igen keresett és jól fizető hiányszakma manapság, ami nemcsak tárgyi tudást és szakértelmet igényel, nem pusztán egy „kocka meló”, hanem fantáziát és kreativitást egyaránt. Mégis mit csinál egy Fullstack fejlesztő a munkája során? A cikk végére megtudod, és még az is lehet, hogy kedvet kapsz hozzá!

A munkafolyamatokról dióhéjban

Képzeld el, hogy épp egy lakásfelújítás közepén vagy! Még a falban lévő vezetékeket is áthúzatod, leegyezteted a villanyszerelővel a dolgot. Ha ez megvan jöhet mondjuk a burkoló, aztán pedig a festő. Ha a villanyszerelőnél valami közbejön, kereshetsz másik szakembert, magyarázhatod el neki újra az elképzelésed. Ez nyilván új időpont lesz, ami miatt át kell csoportosítani a többi szakembert. Ez vagy jó nekik, vagy nem, és egyre kuszább az egész, egyre jobban csúszik az egész projekt. Közben a lakásod végig szét van bombázva, esetleg még albérletet is kell kivenned, költözködnöd, hogy minden klappoljon, és végre túl legyél az egészen.

Ha az építőiparban létezne fullstack “szaki”, akkor ő odamegy hozzád, felméri a terepet, megbeszélitek mennyi lesz a vége, lepapírozzátok. Ha felkészültél a felújításra, rácsörögsz, jön, intézi a vezetékeket, csempéz, burkol, tapétáz, fest, a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban. A titka az, hogy a teljes folyamat minden elemét ismeri, és nemcsak ismeri, hanem maximális profizmussal meg is tudja csinálni. Pont olyanra, amilyen kipattant az agyadból. Persze még az is benne lehet a pakliban, hogy valami olyan kreatív megoldást javasol, ami jobban tetszik neked, mint amit te képzeltél el, esetleg még olcsóbban is. Álomszerűnek tűnik a rideg valósághoz képest, ugye?

A cégek, nagyvállalatok azonban pontosan ezt várják el a fejlesztési projektjeik során. Erre kellenek a fullstack “szakik”. Egy olyan profi, aki megcsinálja az első lépéstől az utolsóig azt, amire a cégnek szüksége van. A Fullstack fejlesztő egyfajta svájci bicska, egyeztet és megold mindent, esetleg hozzátesz a tapasztalatával, fantáziájával! A webfejlesztés a kisujjában van, átfogó ismeretekkel rendelkezik minden folyamat kapcsán. Ezek a frontend (azaz a kliens oldali fejlesztés), a backend (azaz a szerver oldali fejlesztés), valamint a szerverrel kapcsolatos feladatok elvégzése. A frontend az a rész, amit az ügyfél lát, tehát a frontend szakember HTML, CSS, Javascript, esetleg Bootstrap ismeretével megalkotja az ügyfél igényeihez tökéletesen illeszkedő vizuális kezelőfelületet. Ha a helyzet úgy kívánja, beleépíti a saját kreativitását (természetesen egyeztetést követően, hacsak nem kap teljesen szabad kezet). A backend szakember a webalkalmazás háttérrendszerét alkotja meg, ő nagyjából olyan, mint Neo a Mátrixban. Látja azt, amit más nem, és érti azt, amit más nem. Különféle programozási nyelvek segítségével (Java, Scala, PHP, Ruby, Python, stb) megalkotja azt, ami kiszolgálja a frontend részt. Ahhoz, hogy a frontend és a backend fejlesztő munkája értelmet nyerjen, mindenképpen kell egy szerver, ami nonstop üzemkész, hogy a végfelhasználók a nap 24 órájában elérjék. Ezt meg lehet oldani akár cégen (vagy házon) belül is, de tárhely szolgáltatókkal szintén. Erre is kell egy szakember, aki a zavartalan üzemelésért felelős. Házon belüli megoldásnál ügyel arra, hogy egy nyári vihar miatt ne álljon le semmi, folyamatosan elérhető legyen minden funkció. Ha tárhely szolgáltatók (például Google, Microsoft, AWS) bevonásával történik mindez, akkor neki kell velük tartani a kapcsolatot, és mindent intézni. Ha pedig mindezt egy ember fogja össze, akkor őt nevezhetjük fullstack fejlesztőnek.

Előnyök és hátrányok

Előny lehet már maga a tudat is, hogy te vagy a cég szemében Batman, akit hívnak, ha baj van. Az emberfeletti képességekkel és képzettségekkel bíró hős, aki mindent megold. Határozott, gyors, precíz, nem riad meg semmitől, kütyüket használ, jártas a modern technológiában, és folyamatosan képzi magát, hogy egyre jobb legyen. Hátrány, hogy Batmant azért elég sokszor riasztják hétvégén, ünnepnapokon, és még éjszaka is. Viszont pótolhatatlan, ezért a cég busásan meg is jutalmazza, és ez az összeg bizony nem a klasszikus versenyképes kategória, hiszen a cégvezetők is tisztában vannak azzal, hogy mit kapnak egy Fullstack fejlesztő személyében. Ez ugyanis nem olyan munka, amit akárki meg tud csinálni. Ha érdekel a dolog, és TE is szeretnél Batman lenni, jelentkezz egy Fullstack fejlesztő képzésre, gyűjts némi tapasztalatot, és helyezkedj el pillanatok alatt olyan kereseti lehetőséggel, amire még Bruce Wayne sem mondana nemet!