7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Mire van szüksége egy kisiskolásnak? 5+1 tipp a gyerekszoba átalakításához

Észre sem vesszük, és hipp-hopp: gyerkőcünk máris megnőtt, elballagott az oviból. Bár a nyár a szünidő és a pihenés ideje – legalábbis lurkónknak –, nem árt, ha már a nyáron elkezdjük átalakítani a gyerekszobát, hogy alkalmassá váljon a tanulásra. Ha ehhez még gyűjtöd az ötleteket, cikkünk neked szól!

5+1 szuper tipp egy tanulásra inspiráló gyerekszobához

1. Ihletődjünk több helyről!

Szerencsére a lakberendezési könyvek, magazinok és online oldalak mennyisége határtalan, gyakorlatilag minden dizájn témában. Nézzünk át minél többet belőlük! Így jobban láthatjuk, milyen lehetőségeink vannak a falfestékek, az asztalok vagy akár egy ízléses gyerekszőnyeg kiválasztása terén. Ezt akár családi programmá is alakíthatjuk: egy közös pizzázás mellett szárnyalhat gyerkőcünk kreativitása is!

2. A színek újragondolása

Hacsak nem voltunk extrémen előrelátóak babánk születésekor (és akkoriban miért is lettünk volna?), a gyerekszoba idáig javarészt megőrizte az egykori babaszoba jellegét. Ugyanazok a bútorok és színek dominálnak benne, mint gyermekünk csecsemőkorában – bár a pelenkázó és a kiságy helyét már átvette egy nagyobb ágy és esetleg egy kisebb asztal. Ahogy a gyerkőc iskoláskorba lép, már valószínű, hogy maga körül is más környezetre vágyik majd. Egy semlegesebb falszín hamar megkaphatja a „béna” jelzőt.

Ez nem is meglepő: kisfiunk vagy kislányunk ekkorra már valószínűleg szeretné, hogy a szobában megjelenjen az ő ízlése is. Ezért érdemes kikérni a véleményét az elképzelésünkről, már a fal átfestésénél is! Még ha nem is akarunk nagyobb átalakítást, egy-két Micimackó- vagy Jégvarázs-minta a legegyszerűbb falfelület is feldobja.

3. Fiús és lányos dolgok

Ahogy a falra, úgy ennyi idős korban már a szőnyegre vagy az ágyneműkre is a kedvenc hercegnők, szuperhősök kívánkoznak. Mivel a célunk az, hogy gyermekünk szívesen tanuljon kis kuckójában, vegyük körbe őt olyan tárgyakkal, amelyeken rajta vannak kedvencei! A legjobb persze itt is a mértékletesség: a szoba egységes designját könnyebben megteremthetjük, ha például a gyerekszőnyeg színeit megtartjuk a függönyökön és az ágytakarókon. (Arra azonban figyeljünk, hogy kerüljük a túl sok minta felhalmozását, keverését – ezzel ugyanis túlzottan mozgalmassá, nyugtalanítóvá tennénk az összképet.)

4. A berendezés marad?

Bár a kiságyat talán már hamarabb lecseréltük, az biztos, hogy az eddiginél nagyobb asztalra, és jóval több tárolóra lesz szükségünk. A későbbi laptopnak, nyomtatónak és egyéb, elektromos kütyüknek kell majd a hely, így erre különösen érdemes ügyelnünk az új asztal kiválasztásakor. Egy, az ablak közelében (a legjobb, ha közvetlenül elé) elhelyezett íróasztalhoz pedig egy vidám asztali lámpa, valamint néhány új polc is dukál. Ahhoz pedig, hogy minél több helyet fel tudjunk szabadítani, pakoljuk el a már nem kellő plüssöket, a szobában szétszórt játékokat színes tárolókba! Hasonló szempontból érdemes lehet egy nagyobb szekrénybe is beruházni – így lesz hová eltenni a gyorsan növekvő lurkó régi, kinőtt ruháit is.

5. Egy kis izgalom

Élsz-halsz a szép, fényes, esetleg sötétebb felületekért? Bár ezen elsőre meglepődhetsz, de a legtöbb gyerek is: gondoljunk csak a fémes csillogású Barbie-ruhákra vagy a metálfényű játékautókra! Ha szeretnénk némi rejtélyességet csempészni csemeténk szobájába, szerezzünk be például egy sötétebb, fémes ragyogású asztali-vagy falilámpát; kislányok esetén pedig jöhet akár egy fényes, diszkrét égősor is. Természetesen ebben is elengedhetjük a fantáziánkat. Egy Darth Vader-lámpáért vagy egy óriás Micimackó-plüssért minden kis rajongó odáig lesz!

+1. Csak az új a jó?

Nagy lehet a kísértés, hogy minden lecseréljünk – főképp, ha a szoba kis lakója is ezért „rágja a fülünket” már egy ideje. Ám ha nem szeretnénk egy kisebb vagyont a gyerekszoba átalakítására áldozni, tegyük fel magunknak a kérdést: mi az, ami maradhat, csak másképp?

A megunt kisszekrénybe például új életet lehelhetünk egy alapos átfestéssel. A túl semleges falfelületre mintákat festhetünk házilag is, esetleg készen vett falmatricákkal vagy néhány képpel dekorálhatjuk. Az ággyal is lehet, csak annyi a baja gyerkőcünknek, hogy már unja – egy új, bársonyos (vagy éppen férfias, militarista stílusú) ágytakaróval talán ő is más színben látná.

A lehetőségeink száma végtelen, ha igazán kreatívan, ötletesen szeretnénk átalakítani a gyerekszobát. Bár hasznos, ha már előre van egy elképzelésünk, de fontos, hogy rugalmasak maradjunk. Elsősorban felnövekvő csemeténknek kell jól éreznie magát a szobában, nem nekünk; de ez persze nem jelenti, hogy jó, ha túlzásokba esünk. Ha ragaszkodna kisfiunk vagy kislányunk egy erőteljesebb szobaszínhez, gondoskodjunk róla, hogy idővel tudjuk azt tompítani valamivel (pl. egy halványabb festékkel), ha nem válik be! De még jobb, ha inkább a berendezési tárgyakban törekszünk a színességre – azokat szükség esetén sokkal könnyebben, gyorsabban le tudjuk cserélni.