8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Ezért fontos a vízkőoldás! Gyorstalpaló kávégépek karbantartásához

A kávéfőző tisztításával kapcsolatban rengeteg tévhit kering a köztudatban. Különösen megtévesztő tippeket kapunk a vízkőoldás elvégzése kapcsán. A kávéfőzők élettartama jelentősen meghosszabbítható, ha ezt a rövidke folyamatot rendszeresen és szakszerűen végezzük. De mi a helyes módja, mit használjunk és mit ne? Milyen termékek lehetnek a segítségünkre?

A következő pár sorban most utánajárunk!

Miért olyan fontos a vízkőtelenítés?

A kávé főzése során a kemény víznek köszönhetően vízkő rakódik le a gép belsejében. Ha túl sok vízkő található már a készülékben az eltömítheti annak járatait, és komolyabb meghibásodásokkal is szembe kell néznünk. Éppen ezért fontos, hogy a karbantartás során olyan kiegészítőket is használjunk, mint amilyenek a Gastro Bolt vízkőoldó termékei.

Az automata gépek általában kijelzik, amikor a tisztítás esedékes. Ez azonban nem minden, hiszen számos jel árulkodhat nekünk erről. Ha az ital lassabb tempóban fő le, vagy ha a készülék hangosabb a kelleténél, akkor a vízkő lesz a ludas. 

Ne csapjon be minket azonban az a tény, hogy automata gépünk van, mivel még ezek sem képesek a vízkőmennyiség mérésére. Általában bizonyos számú lefőzött kávé után jeleznek nekünk. 

Mivel vízkőtelenítsünk? Tévhitek és igazságok

Vigyázzunk! Számos kávéfőző esetében meghatározott, a típusához ajánlott vízkőoldót kell használni. Amennyiben ez nem így van, akkor egy minőségi vízkőeltávolító is megteszi, sőt, a citromsavban sem fogunk csalódni.

Nem ajánljuk az ecet alkalmazását, mert habár ez oldja a vízkövet, de ezt úgy teszi, hogy közben marja is a gép belsejét.

Ha biztosra akarunk menni, akkor speciálisan kifejlesztett vízkőoldó szereket szerezzük be.

Vízkőoldás mesterfokon

A Bosch, Siemens vízkőoldó tablettákkal gyorsan letudhatjuk a kötelező munkálatokat, hiszen elég célzottan a gép belsejébe dobni őket, és az hamarosan ragyogni fog. Na jó, a tabletta hatóideje attól is függ, hogy mennyire hanyagoltuk el a készüléket, és időközben mennyi vízkő rakódott le benne. 

Szintén praktikus a különféle vízkőoldó folyadékok és szűrők alkalmazása. 

Ha ennél komplexebb megoldásra vágyunk, akkor érdemes karbantartó készleteket venni, amelyekben általában sok-sok hasznos kellék megtalálható. A Bosch egyik ilyen készlete például kifejezetten az eszpresszógépekhez lett összeállítva. A csomag tartalmazza a 10 darabos tisztítótablettát, a tejcső tisztításához szükséges tisztítókefét, a vízkőoldó tablettát, valamint a vízszűrőt is.

A kávégép karbantartásának tehát több folyamata van, amelyek közül a legnagyobb hangsúlyt a vízkőoldás kapja. Minél gyakrabban szakítunk erre időt, annál kevesebb vízkővel kell elbánnunk.

Remélem hasznosnak találta ezt a kis útmutatót, és most már Ön is bátran fog neki a nagy tisztításnak!