18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Így lesz a digitális világ a fogászat fontos része – digitális fogászat

A folyamatosan és gyorsan fejlődő digitális világ életünk minden területét behálózza. Ezekkel a modern technológiákkal könnyebbé és kényelmesebbé válik rengeteg olyan szakmai feladat elvégzése, melyektől korábban próbáltuk távol tartani magunkat. A digitalizáció ma már a fogászati eljárásokban is fontos szerepet játszik, ezzel megkönnyítve a fogorvosok és páciensek életét. Lássuk, milyen módon része a digitális világ a fogászatnak!

Digitális adatrögzítés

A rendelő recepcióján kitöltendő, adatrögzítésre használt formanyomtatványok, az adatlapok, kezelési tervek és más dokumentumok rengeteg papírt emésztenek fel. Ez nagy mennyiségű felesleges szeméthez vezet, ráadásul rendkívül helyigényes őrizgetni a sok oldalnyi papírt. A digitális adatrögzítés egy környezetbarát és praktikus megoldás, amit Budapest fogászat kínálatából már több rendelőben is igénybe vehetünk.

Digitális diagnosztika és számítógépes kezelés tervezés

Az adatrögzítést követően kezdődhetnek a vizsgálatok! A diagnózis felállításában sokat segítenek a digitális eszközök, ugyanis lehetővé teszik az aprólékos tervezést, ami esztétikai és funkcionális szempontból is elengedhetetlen ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Ezek a technikák nem csak a precízebb munkát teszik lehetővé: a 3D digitális fogászati röntgen segítségével a fogorvos sokkal rövidebb idő alatt és jóval alacsonyabb sugárterheléssel végezheti el a vizsgálatot.

Digitális szkenner és digitális foglenyomat vétel

A fogászatban régóta ismert fogászati lenyomatvétel igen kellemetlen folyamat. Sokaknál öklendezést vagy hányingert okoz, de szerencsére már erre is van modern megoldás. A digitális szkenner segítségével sokkal precízebb minta készíthető bármely fogászati beavatkozáshoz.

A fogászati szkenner segítségével a foglenyomat készítésének folyamata egy egyszerűbb és könnyebben elviselhető eljárás, ugyanis a digitális szkenner egyből pozitív képet alkot a fogakról. Így nem kell a fogtechnikusnak az olyan analóg lépésekkel vesződnie, mint a negatív lenyomat és a fogsor gipszből készült, pozitív másának az elkészítésével.

Fogpótlás készítés digitális technológiával és 3D nyomtatás a fogtechnikai laboratóriumban

A modern fogtechnikai laboratóriumokban ma már szinte mindent digitális technikák segítségével készítenek. Ahhoz, hogy a fogpótlások esztétikája és funkcionalitása egyaránt precízen kidolgozott legyen, számítógépes tervezőket használnak, a gyártás során pedig 3D nyomtatók és speciális nagy pontosságú marógépek segítik a fogtechnikusok munkáját.

Fotók: canva.com