9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Milyen stílusú bútorok illenek a nappalidba?

Te is jártál már nappaliban, ami olyan volt, mintha mindenféle talált bútorokat halmoztak volna fel benne? Alighanem mindannyian láttunk már ilyet, és olykor igencsak bántó a szemnek ez az összevisszaság. A jelenség hátterében legtöbbször az áll, hogy az emberek nem rendszerben gondolkodnak, hanem megvesznek mindenféle bútort, dekorációs tárgyat, ami tetszik nekik, és nem igazán gondolják végig, hogy illik-e egyáltalán abba a helyiségbe, amelyikbe szánják. Hogy te ne ess ebbe a hibába, érdemes tudatosan megtervezned a nappalit berendezését.

Nem csak a nagybútorok számítanak

A kanapé és a nappali szekrénysor mellett hagyományosan a nappali berendezését képezik például a komódok is. Fontos, hogy ezek passzoljanak a szekrénysorhoz, illetve egyéb berendezési tárgyakhoz. Ha megnézed a komódok kínálatát, láthatod, hogy a klasszikus, már-már antik stílusra hajazó típusok mellett a modern letisztult, egyszerű, szögletes formátumok is jelen vannak – és persze még rengeteg átmenet a kettő közt, így könnyű elveszni a kavalkádban.

Nagyon csábító tud lenni egy szép, régies komód, de ha a nappali többi részét alapvetően modern stílusban rendezted be, akkor nem biztos, hogy számodra jó választás lesz. Mindig gondolj bele, milyen lesz az összhatás, és mennyire illik a képbe a kiszemelt darab. Semmi gond nincs egy régies bútorral, de akkor érdemes az egész helyiséget ebben a stílusban berendezni, így nagyon szép, klasszikus összkép érhető el.

Bútor, mint dekoráció

Sokan követik el azt a hibát is, hogy csak a funkcionális tárgyakra fókuszálnak, a dekorációról pedig megfeledkeznek. Ahhoz, hogy egy helyiségnek hívogató, kellemes hangulata legyen, fontosak a részletek is. Ezek lehetnek képek, vázák, különféle dísztárgyak, de a berendezési tárgyak közt is szétnézhetünk hasonló céllal. A puffok és lábtartók például nem feltétlenül szükségesek a mindennapokban, de nagyon sokat hozzá tudnak adni az összhatáshoz és persze a kényelemhez. Egy hívogató nappali már ránézésre is kényelmes, egy puha fotel pedig, a hozzá tartozó puffal éppen a nagyfokú komfortot ígéri.

Így válassz

lábtartó megválasztásánál érdemes figyelembe venni a fotel méretét, amihez vásárolod: ne legyen a lábtartód túl magas, de túl alacsony sem. Figyelj a párnázottságra is, mert ha túl kemény, akkor hamar kényelmetlenné válik. És természetesen az is lényeges, hogy a formája, kialakítása, a kárpitja, a színe passzoljon a fotelhez, ami elé leteszed, illetve a nappalid többi eleméhez.

Ne becsüld tehát alá a kiegészítők szerepét – egy igazán stílusos, rendezett nappaliban az apróságok ugyanúgy számítanak, mint maguk a bútorok.

A fotó forrása: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok