14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

A babázás jótékony hatásai

A babázás, mint tevékenység a gyerekek fejlődésében nagyon fontos szerepet játszik. A különböző vizsgálatok kimondják, hogy a gyakorlat közben jelentős mértékben aktivizálódnak az agy társas készségei. Ilyenkor például jelentősen fejlődik az empátia, mely a gyerekek későbbi érzelmi és szociális életét teheti színesebbé és sikeresebbé.

Ezt az igencsak hasznos tevékenységet mi, szülők különböző játékokkal tudjuk támogatni. Elég csak rápillantani a BestMarkt játékbabák és kiegészítők kínálatára. Láthatjuk, hogy a választék bőséges, köztük különböző típusú babák, mesés babaházak és élethű babakocsik vannak.

Van tehát miből válogatni! De miért fontos mindez? És milyen játékokat válasszunk? A válaszokat alább olvashatjuk!

A babázás és a szociális készségek

A legtöbb kutatás kimutatta, hogy az empátia jelentős mértékben fejlődik a különböző játékbabákkal való tevékenység közben. Az viszont külön érdekesség, hogy a lélektani előrelépés akkor is megtörténik, ha a gyerkőc egyedül játszik. A babázás közben minden gyerek mások gondolataival, érzésével foglalkozik, miközben saját képzeletbeli világot épít fel. Ilyen formában sajátítja el a későbbi társas normákat, szociális készségeket.

Játék tableten vagy a gyerekszobában?

Érdekes tény, hogy míg a gyerekek tableten, egyedül játszanak hasonló témában, addig agyi aktivitásuk lényegesen kisebb, mint akkor, ha a szobájukban foglalkoznak a babáikkal. Fontos tehát a tényleges jelenlét. A szituációs játékok és a különböző szerepek eljátszása remek lehetőség a gyerekek számára, hogy a korábban tapasztalt társas élményeket újragondolják, feldolgozzák, és ismét megélhessék, megalapozva ezzel a későbbi sikereket.

Milyen játékokat válasszunk?

Arra, hogy az empatikus és társas készségek fejlődése milyen játékokkal erősíthető, nincs egyértelmű válasz. A szerepjátékok és egy-egy társas szituáció újraélése élethű csecsemők, Barbie babák, de akár kedves plüss játékok segítségével is megtörténhet. 

Sokan fontosnak tartják, hogy ne az eltúlzott szépségideálnak megfelelő, sokkal inkább élethű, a kisgyerekekre valóban hasonlító babákat vásároljanak. Mások úgy vélik, nem tesznek rosszat azzal, ha egy tökéletes kinézetű, kedves Barbie babával lepik meg a kicsit.

Kiegészítők tekintetében végtelen a sor. A különböző méretű babaházak, búrok mellett vannak például élethű nagyságú és formájú babakocsik, melyek nagyon közkedveltek a gyerekek körében. A szerepjátékok támogatására vásárolhatunk játékkonyhát vagy barkácsasztalt, orvosi készletet vagy tűzoltó szettet is.

Szerencsére napjainkban már egyre több szülőt foglalkoztat, hogy milyen léptékben fejlődnek a gyerkőc szociális és empatikus készségei. Sokan ennek megfelelően olyan játékokkal látják el a piciket, melyek valóban a javukat szolgálják. Remélhetőleg ez az odafigyelés támogatja majd, hogy felnőttként érzelmileg stabil és sikeres emberekké váljanak.

Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok