7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Légkompresszor – a folyamatos fejlődés útján

A sűrített levegő lényegében évszázadok óta jelen van a tudomány és az ipar területén. Az előállításáért felelős eszközök is tekintélyes múlttal rendelkeznek. A kompresszorok fejlődési íve a mai napig töretlen, ám idáig sem rövid út vezetett.

A gázsűrítés hajnala

Sokak számára talán meglepő lehet, de a kompresszorok első verziói már évszázadokkal ezelőtt felbukkantak. Pontos leírásunk persze nincs ezekről a készülékekről, ám annyi bizonyos, hogy a levegő sűrítésére már ekkoriban is igény mutatkozott. Meglehetősen sokat kellett azonban várni arra, hogy a légkompresszor evolúciója egy igazán tempósan fejlődő fázisba érjen. A legnagyobb úttörő ezen a területen az 1977-ben alapított olasz FIAC gyár.

A FIAC jól ismerte fel az ipari igényeket és igyekezett tovább szélesíteni a potenciális felhasználók körét. Nevükhöz kötődik többet között a hordozható légkompresszor vagy épp a csendes és olajmentes verziók. A gyártó termékei a hazai forgalmazók közül a BTK Kft. kínálatában is elérhetők. Természetesen mindegyik FIAC légkompresszor magán viseli a gyártó évtizedes szakértelmét és innovatív hozzáállását. A kínálat a korábbi évtizedekhez képest mára lecserélődött, de a cél továbbra is a felhasználói igények maradéktalan kiszolgálása.

Két típus, számtalan lehetőség

A légkompresszor gyártói innovációinak sajátja, hogy az évek során számos technológiai megoldás felbukkant a készülékekben. Jól tudjuk persze, hogy a kísérletezés visz előre és a kockázatvállalás vezethet sikerre. A gyártók rengeteg olyan működési elvet teszteltek, melyek ideig-óráig a piacon is felbukkantak, ám a kevéssé hatékony vagy nem oly gazdaságos verziók idővel kikoptak a polcokról. Mára azonban úgy tűnik, hogy sikerült egyensúlyt találni légkompresszor fronton.

A készülékek evolúciójába jól illeszkedik az a tény, hogy napjaink kínálata mindössze két készüléktípussal képes lefedni a felhasználói igények teljes skáláját. E skála két pólusát a hétköznapi barkács felhasználók, illetve az ipari szereplők adják. Előbbi esetben az egyszerű és költséghatékony dugattyús kompresszorok jelentik az ideális választást. Utóbbi esetben pedig a jóval összetettebb, precízebb mérnöki munkával összeállított csavarkompresszorok javasoltak. Lássuk be, nem kis teljesítmény két terméktípussal ekkora piacot lefedni.

Töretlen innováció

A légkompresszor gyártók természetesen továbbra is ugyanazt az innovatív utat követik, ami eddig is jellemezte a készülékek történetét. Az ipari és felhasználói igények változásával folyamatosan igyekeznek finomítani és fejleszteni az elérhető készülékeket. A dugattyús kompresszorok esetén például ma már egészen speciális modelleket is találhatunk. A tiszta, olajmentes levegőt biztosító légkompresszorokat a fogászat és a kozmetika területén alkalmazzák nagy hatékonysággal.

A csavarkompresszorok fejlesztése is töretlen, hiszen az ipar követelményei egyre fentebb helyezik a lécet. Az automatizált, számítógépek által vezérelt folyamatok ma már szinte nélkülözhetetlenek a gyártásban. A legújabb, csúcskategóriásnak számító légkompresszorok már inverterrel rendelkeznek, vezérlésükért pedig mikroprocesszor felel. Ezek a modellek gond nélkül képesek belesimulni a legmodernebb ipari környezetbe is. Ilyen tempójú fejlődés tükrében mindenképpen kíváncsian várhatjuk, hogy mivel állnak elő legközelebb a kompresszorok gyártói.