6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Lezúzzuk a tévhiteket a programozás alapjairól!

Mindenkiben él egy kép a programozásról. Aki csak hallásból ismeri, de soha nem próbálta azt, gyakran emberfeletti ténykedésnek, varázslatnak tartja már a programozás alapjait is, amit csak a "kiválasztottak" képesek elsajátítani. Ezek a "kiválasztottak" pedig képesek akár egy számítógépet is összetákolni; sokak szerint! De ez valóban így lenne? Akkor mi a helyzet a gyerekekkel, akik már alsó tagozatban megismerkednek a programozás alapjaival, és akár már egy nyári tábor során elkészíthetik a maguk által programozott játékokat? Itt az idő, hogy tisztázzuk a legnépszerűbb tévhiteket a programozással kapcsolatban, hátha kiderülnek a turpisságok!

A programozó = mérnökinformatikus?

Laikusként többen gondolják úgy, hogy a programozás alapjaihoz a hardver, vagyis magának a digitális eszköznek az alapos, mérnöki szintű ismerete is hozzátartozik. Pedig ez teljesen két külön szakma: programozó és mérnökinformatikus. A két foglalkozás gyakran valóban egy személyben egyesül, de nem feltétlenül. Ahogy nem minden szakács élelmiszer-analitikus is egyben, úgy a programozók sem számítógép-kovácsok minden esetben.

A programozó a mérnökinformatikus által megtervezett, “összerakott” hardvereken alkotja meg a szoftvereket, vagyis a programokat és az alkalmazásokat. 

A számítógépek elterjedésének elején a villamosmérnökök foglalkoztak a hardverekkel, csak később különült el a mérnökinformatikus foglalkozás.

Az informatika tudományán belül, ezeken kívül még számos szakma-specialitás található, amik összefüggnek egymással, de nem helyettesíthetik egymást. Ilyenek:

 • IT biztonsági szakember
 • Data Science (adattudomány)
 • Webfejlesztők
  • Frontend
  • Backend
  • Full-Stack fejlesztők
 • Rendszergazdák
 • És még sorolhatnánk …

A programozó = matekzseni?

Igaz, hogy az is előfordulhat, hogy megegyezik a kettő, de nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy sikeres programozó lehess. A programozás alapjait gond nélkül el lehet sajátítani akár a sin és cos ismerete nélkül is. Gondoljunk csak bele, hogy a programozás alapjaival már az alsó tagozatosok is megpróbálkoznak, természetesen csak a maguk szintjén.

Viszont egy felsőtagozatos már egész komoly programozási eredményeket tud felmutatni, pedig matekból még nem ismerkedett meg a középsulis tananyaggal sem.

Természetesen, akik pénzügyi szakterületen programoznak, valóban elengedhetetlen egy stabil és széleskörű matematikatudás. Viszont nekik sem kell Abel-díjasoknak lenniük!

 

A programozás alapjai: nem gyerekjáték?!

Aki a programozás alapjaival ismerkedik elkerülhetetlenül találkozni fog az algoritmikus gondolkodás fogalmával. Ha már magát a programozás alapjait is algoritmus mentén, vagyis letisztult lépésekből felépülő eljárással tervezi elsajátítani valaki, akkor az egy könnyebben teljesíthető feladattá egyszerűsödik, amit egy tanfolyamon vagy akár egy intenzívebb nyári programozói táborban is megismerhet.

A programozás alapjai nem feltétlenül bonyolult dolgok, csak jól kell tálalni őket: mindenkinek a megfelelő adagot, a megfelelő csomagolásban és időben. Így akár a kis alsósok is már eredményesen ráhangolódhatnak a programozás alapjaira a nekik készült célirányos, játékos és vizuális feladatokkal. Ez is a célja a gyerekek számára szervezett nyári programozói táboroknak és az évközbeni, fakultatív programozói tanfolyamoknak: megismertetni és megszerettetni az iskolásokkal a programozás alapjait, majd annak egyre komplexebb szegmenseit.

A szülőknek pedig nem kell tartaniuk gyermekeik túlterheltségétől! Számukra ez kaland és érdekesség. Ha a programozás alapjaival foglalkoznak a digitális eszközeiken, akkor sokkal hasznosabban töltik az idejüket, mintha nem nekik való tartalmakat néznének vagy túl agresszív játékokat játszanának azokon. Márpedig a gyerekeknek igényük van erre a virtuális világra, mivel körülöttük minden felnőtt is ezzel foglalkozik. Érthető, hogy nem szeretnének kimaradni! A gyerekek a felnőttek példáját igyekeznek követni. Majd ha mi felnőttek sem a kütyüinket bámuljuk naphosszat, elvárhatjuk a gyerekektől is, hogy másként viselkedjenek.

A programozás alapjai: nulla sikerélmény?!

Ha valaki a sütési tanulmányait oroszkrémtortával kezdi… ne csodálkozzon, ha hamar elmegy a kedve a mindennemű konyhai ténykedéstől. A fokozatosság elvét a programozás alapjainak elsajátításánál is érdemes betartani, akkor pedig már az első alkalmakkor is születhet sikerélmény. Bármihez is fogunk hozzá az életben, azt úgy érdemes, és lehet hosszú távon művelni, ha van benne élvezeti faktor és a siker lehetősége.  A programozás alapjainak elsajátítása is lehet ilyen, csak nem a feladatgyűjtemény végén lévő gyakorlattal kell kezdeni.

Ez a “titka” annak is, hogy akár kisiskolásoknak is el lehet kezdeni a programozás alapjainak az oktatását egy rájuk szabott programozói kurzus vagy egy nyári tábor keretein belül. Fokozatosan megérthetik annak logikáját és működését, és ennek köszönhetően a későbbiekben az összetettebb kihívásokat is már könnyedén vehessék.

Fertőzésveszély: a programozás alapjai

Aki pedig kipróbálta és szerzett is sikerélményeket, bizony hamar rákaphat a programozás alapjainak megismerésére. A programozás ugyanis egy alkotás, amibe könnyedén bele lehet feledkezni. A saját alkotásaira pedig ritkán mondja valaki, hogy “Na jó, befejeztem!”

A gyerekek körében is egyre népszerűbb a programozás alapjainak megismerése és alkalmazása, hiszen végre ők is úgy érezhetik: hasznosat és egy jót játszottak egy számukra is érdekes világban.

Amíg nem ismerünk meg valamit alaposan vagy nem próbálunk ki valamit, addig könnyen lehetnek téves képeink az adott dologról. A programozás alapjaival kapcsolatos tévhiteket, hitelesen akkor lehet csak megváltoztatni, ha, akár egy ismerős, akár saját tapasztalat vagy gyermekeink beszámolói által, meg nem leszünk győzve róluk. A lehetőség adott minden korosztály számára! A gyerekeknek pedig különösen ajánlott! Itt garantált sikerre lelhetünk a programozás alapjait illetően!

kép forrása: Envato Elements

Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
További anyagok