37 °C, Budapest
37 °C
Budapest
Holnap
32°
Holnapután
33°
Szombat
29°
2022.07.06. szerda, Csaba
filter.hu filter.hu

Smart csapatépítés, avagy csapatépítés okosan

Egy vállalat munkatársait időnként érdemes kiszakítani a jól megszokott környezetből, és egy csapatépítés keretein belül közelebb hozni őket egymáshoz. Egy-egy ilyen alkalom során más oldalukról ismerhetik meg egymást a dolgozók, növeli a kooperációt, ami a vállalat sikeressége érdekében is nagyon fontos. A csapatépítés egyik legkülönlegesebb módja a Smart csapatépítés. Ezzel ismerkedünk most meg közelebbről.

Ezért különleges a Smart csapatépítés

Csapatépítésre általában évente egyszer kerül sor, és egy bográcsozást, közös sportolást, bulizást foglal magába néhány csapatjátékkal megfűszerezve. Ha azonban azt látja, hogy csapata gondjait egészen biztosan nem fogja megoldani egy ilyen esemény, érdemes a Smart csapatépítőbe fektetni. A Szinergia Kft. soft készségfejlesztő képzései segíthetnek.

A Smart csapatépítésnek hála nemcsak sokkal jobban megértik majd egymást a munkatársak, hanem tudásszintjük is közelít majd egymáshoz. Napközben egy irányított fejlesztés valósul meg, de emellett a pihenésre, szórakozásra, feltöltődésre is lehetőség adódik. A tematika mindig a csoport igényeihez igazodik. 

A Smart csapatépítés előnyei

Minden ilyen csapatépítés abszolút egyedi, hiszen teljesen a szervezet kéréseire szabva szerveződnek a programok. Az, hogy ez valóban így legyen, a vezetőkkel és a döntéshozókkal a szervező hosszasan interjúzik az eseményt megelőzően. 

A Smart csapatépítés egyesíti a strukturált fejlesztést és a kikapcsolódást. A téma ugyan előre meghatározott, rugalmasan lehet alkalmazkodni a résztvevők mindenkori igényeihez. 

A csapatépítés típusai

A Smart csapatépítés lehet például projektmenedzsment-szemléletű, megvalósulhat az együttműködés fejlesztése, sor kerülhet változásmenedzsmentre, és a jövőkép, a stratégia kialakítására is. 

Projektmenedzsment-szemléletű fejlesztés során a csapatnak egy komplett projektet kell véghezvinnie a tervezéstől egészen a megvalósításig. A cél általában a kommunikáció, az együttműködés vagy a hatékonyság fejlesztése. 

Egy változásmenedzsmenttel kapcsolatos csapatépítő hozzájárulhat ahhoz, hogy a tagok könnyebben elfogadják a változásokat, és alkalmazkodni is tudjanak hozzájuk. Ennek érdekében pótolni kell az információhiányt, valamint csökkenteni szükséges az ismeretlentől való félelmet. Az attitűd fejlesztése mellett ennél a fajtánál konkrét akciótervet is kidolgoznak a munkatársak. 

Jövőkép kialakítása során saját, közös célokat fogalmaznak meg a csapattagok, majd ezeket próbálják meg elmélyíteni különböző gyakorlatokkal. Ehhez a módhoz játékos elemek is kapcsolódnak. 

Az együttműködés fejlesztése során szituációs feladatok, játékok sorozata várja a csapatot annak érdekében, hogy javuljon a közöttük lévő kooperáció. Az említett Smart csapatépítési lehetőségek mellett természetesen más tematikájú esemény is szervezhető. Azt minden esetben a vállalat igényei határozzák meg.