8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Rettegés a köbön – avagy milyen is a pánikbetegség?

Meglepő, de az emberek nagy részének volt már pánikrohama, noha sokan nincsenek is ennek tudatában, hisz nem ismerték fel az árulkodó jeleket. Akinél azonban többször is jelentkeznek az intenzív pánikrohamok, azoknál már pánikbetegségről beszélhetünk.

Mi az a pánikbetegség?

Egy olyan szorongásos pszichés zavarról van szó, amely rokon betegsége a különféle fóbiáknak, a generalizált szorongásnak, a poszttraumatikus stressz szindrómának és a kényszerbetegségnek. 

Habár az orvosok régebben a stressz és a rossz idegállapot következményének tartották, mára bebizonyosodott, hogy valójában egy önálló betegségről van szó, ami ugyan súlyos is lehet, de szerencsére kezelhető. Ehhez természetesen szakszerű terápiára van szükség, például a Swan Lake Központ pánikbetegséget gyógyító programjára. 

A két fő kezelési mód a gyógyszeres- és a pszichoterápia, mely együttesen alkalmazva hatékony eredményekkel jár. 

Melyek a pánikbetegség tünetei?

Ha valaki pánikbetegségben szenved, akkor időnként heves rohamok törnek rá, melyek során intenzív rettegés lesz úrrá rajta. A rohamok nyugalmi állapotban (akár éjszaka, alvás közben is) jelentkezhetnek, akkor is, amikor nem áll fenn semmiféle olyan valós vészhelyzet, ami félelmet okozhatna. 

A pánikroham többnyire hirtelen, a semmiből tör elő, 10 perc alatt a tetőfokára hág, ezután fél órán keresztül tart, majd lassan csillapodik. Sokféle tünet jellemzi, a leggyakoribbak az alábbiak: 

 • szapora szívverés
 • verejtékezés
 • izzadás
 • hidegrázás, reszketés
 • a kontroll elvesztésétől való félelem
 • légszomj
 • halálfélelem
 • menekülési kényszer
 • mellkasi vagy hasi fájdalom
 • fejfájás
 • gombócérzés a torokban
 • szédülésémelygés, hányingerhőhullámok

Sok beteg először nem is gondol arra, hogy pánikrohama van, hanem más, szervi eredetű okot (például kezdődő szívinfarktust) gyanít a háttérben, aminek hasonló tünetei vannak. Ez fokozhatja a rémületet és a halálfélelmet. A roham elmúltával a beteg fáradtnak, kimerültnek érzi magát.

A betegek nagy részénél nemcsak a pánikbetegség okoz gondot, hanem egyéb pszichés zavarok is fennállnak, többek között depresszió, agorafóbia vagy szociális fóbia. 

Miért kell kezelni a pánikbetegséget?

Mint minden pszichés betegséget, ezt is komolyan kell venni, hiszen kezeletlenül csak tovább súlyosbodik. Habár a félelem egy természetes emberi reakció, mely sok esetben hasznos, az ok nélkül jelentkező pánikrohamok azonban ellehetetleníthetik a normális életvitelt.

A beteg elkezd amiatt aggódni, hogy legközelebb vajon hol és mikor jelentkezik majd a roham. Talán pont a munkahelyen, egy fontos megbeszélés kellős közepén? Esetleg bevásárlás közben? Egy baráti találkozó alatt? Mivel a pánikrohamok váratlanul törnek elő, ezért sosem érzi biztonságban magát.

A terápiás kezelés azonban segíthet, hisz lehetővé teszi, hogy a beteg szembenézhessen a félelmeivel és megtanuljon uralkodni a rohamain. Ez viszont speciális technikákat igényel, amiket csak szakember segítségével lehet elsajátítani.