33 °C, Budapest
33 °C
Budapest
Holnap
28°
Holnapután
28°
Hétfő
30°
2022.07.01. péntek, Annamária
filter.hu filter.hu

Nyári vaníliás finomság sütés nélkül

A nyári melegek senkit sem kímélnek. Valamilyen édes nyalánkságra a legtöbben ilyenkor is beneveznénk, de a sütőt bekapcsolni már szinte senkinek nincsen kedve. De szerencsére nem is kell minden esetben! A következő cikkben bemutatunk egy olyan vaníliás süteményt, ami biztosan tetszésére lesz az egész családnak, ráadásul a konyhát sem kell miatta pokolian befűteni. Lássuk tehát, hogyan készül ez a krémes, habkönnyű finomság!

Ha tetszik ez a recept, és nem tudsz leállni, esetleg szeretnél még másik süteményekről olvasni, vagy torta receptek is érdekelnek, akkor nézz körül az Annuskám weboldalán, ahol minden jóval találkozhatsz, amit csak el tudsz képzelni az étkezőasztalon!

A hozzávalók

A vaníliás sütemény elkészítéséhez az alábbi hozzávalóra lesz szükséged:

A csokibevonóhoz:

  • 3 dkg tejcsokoládé
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 50 ml habtejszín

A süteményhez:

  • 20 g vaníliás cukor
  • 200 g cukor
  • 120 g főzhető vaníliás pudingpor
  • 12 dl tej
  • 3 dl habtejszín
  • 350 g vajas keksz 

Hogyan készítsd?

A cukrokból, a tejből és a pudingporból a hagyományos módon pudingot főzünk. Mikor elkészült, letakarjuk, hogy ne bőrösödjön. A habtejszínt elkezdjük géppel felverni, majd a kihűlt pudingot apránként adagoljuk hozzá, hogy homogén elegyet képezzen, de mindemellett krémes is maradjon az állaga. 

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe elkezdjük rétegezni a vajas kekszet, majd erre mehet a vaníliakrém. Ezzel a mennyiséggel körülbelül négy kekszes és négy vaníliás réteget tudunk képezni. 

Miért pont vajas keksz?

A legtöbb kekszes sütemény receptjében beérik a háztartási keksszel, de hidd el, nem érdemes azt használni! A vajas keksz másképpen puhul, más az állaga, és sokkal zamatosabb ízt tud az elkészült süteményeknek adni. Próbáld ki, és hidd el, többet az ilyen jellegű finomságokhoz való bevásárláskor rá sem nézel a háztartási kekszre!

Azonnal tálalható a süti, ha kész?

Sajnos nem. Amikor összeállítottad a süteményt, tanácsos legalább 4 órára betenni a hűtőszekrénybe. Ezalatt az idő alatt a keksz kellőképpen megpuhul, magába szív annyi nedvességet a krémből, hogy stabil, tésztaszerű alapot tudjon nyújtani az édességnek, valamint könnyen szeletelhetővé is válik.

Más süteményt is lehet sütés nélkül készíteni?

Természetesen több olyan édesség is van, ami hasonló alapokon nyugszik, mint ez a vaníliás szelet. Kezdetnek kipróbálhatod azt is, hogy vanília helyett csokis, puncsos, vagy bármilyen, a boltokban fellelhető ízesítésű pudingot használsz. Minden család más ízeket szeret, lehet, hogy nektek egy másik ízvilág lesz ebből is a befutó.

Lehetne mentes a sütemény?

Az alapanyagok laktózmentesre való cserélésével a tejcukorérzékenyek is tudják fogyasztani a végeredményt. Amennyiben cukormentesen próbálsz étkezni, a különböző cukorhelyettesítők is remekül beilleszthetőek a receptbe. Ne feledkezz meg róla ebben az esetben, hogy a bolti pudingporok is tartalmaznak többségében cukrot, tehát nem árt azt is valamilyen alternatív verzióra cseréln!

Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
További anyagok