8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

3 dolog, amit mindenkinek érdemes tudnia a darazsakról

Itt a nyár, a kerti sütögetések, összejövetelek ideje. A közösségi alkalmakon kívül is több időt tölthetünk a szabadban, akár saját kertben, akár az erdőben kirándulóként. Az enyhe idővel természetesen nemcsak mi kerültünk elő a házainkból, hanem a rovarok is, köztük a darazsak, amikkel nem mindannyian állunk harmonikus kapcsolatban. Egy a ház körül felbukkanó darázsfészek igencsak meg tudja keseríteni a hétköznapokat, arról nem is beszélve, hogy a mérgükre érzékenyek számára életveszélyes lehet egy-egy darázscsípés. Nézzük, mi az a három dolog, amivel érdemes tisztában lennünk a darazsakat illetően!

1. Megkülönböztethetők az emberre veszélyes darazsak az ártalmatlanoktól

A Magyarországon élő darázsfajok közül leggyakrabban a következőkkel találkozhatunk: papírdarázs, lódarázs, németdarázs, kecskedarázs, fürkészdarázs. Ezek közül a legnagyobb riadalmat a lódarázs szokta kelteni, hiszen termetes méretével és zúgásával igen ijesztő jelenség. Ha lódarázsfészket észlelünk esetleg a házunk közelében, akkor annak eltávolítását mindenképp bízzuk szakemberre. A lódarazsak általában 25 cm-re nőnek meg, de a királynők a 30-35 cm-t is elérhetik.

A papírdarázs, kecskedarázs és németdarázs mérete nagyjából megegyezik, 11-19 cm között mozog. Gyümölcsök nedveivel, hússal, kisebb rovarokkal táplálkoznak, ezért édes ételeinkre és a kerti sütögetésnél elkészített húsokra is szívesen rászállnak. Ha ilyen történik, igyekezzünk egy határozott mozdulattal elhessenteni őket, semmiképp se kapálózzunk, mert az csak olaj a tűzre.

A fürkészdarázs elsőre ijesztő kinézete ellenére teljesen ártalmatlan az emberre nézve, nem csíp. Petéjét egy gazdatestül kiszemelt lárvába helyezi el, a petéből kikelt kis fürkészdarázs pedig belülről falja fel a pórul járt lárvát. Szívesen fogyasztják az élősködőket, ezért még hasznot is hajtanak.

Érdemes megemlíteni még a zengőlegyet, ami első ránézésre nagyon hasonlít egy kisebb darázsra (nem véletlenül, ez számára hasznos túlélési megoldás), ám teljesen veszélytelen, nem csíp, és a nevével, valamint a darázzsal ellentétben nem igen hallható a repüléséből fakadó zúgás.

2. Egyszerű és vegyszermentes praktikákkal is távol tarthatók

Ha nem szeretnénk különböző darázsirtókat használni, már számos házi megoldás közül választhatunk a rovarok távoltartására. A különböző darázsirtó szerek különben biztonsággal alkalmazhatók, bár az tény, hogy a szaguk, főleg beltéren sokáig megmarad, ami nem túl kellemes a bent tartózkodók számára.

A ház vagy lakás belterének védelme érdekében a legkézenfekvőbb megoldás a szúnyogháló, amit rengeteg színben, vastagságban megvásárolhatunk. Elhelyezhetjük tolóajtóként, illetve az ablakon is mágneses záródással mozgatható változatban vagy rögzítve is. A kerti pihenéshez a függőágy fölé esztétikus és hasznos megoldás lehet a baldachin, ami szintén segít a darazsak mellett a legyek távoltartásában is, emellett pedig igen hangulatos kiegészítője a terasznak. Sőt kisgyermekek kint altatásánál is érdemes a babakocsit vagy kiságyat egy hálóval úgy letakarni, hogy a gyermek semmiképpen se gabalyodjon bele, a rovarokat viszont tartsa távol. Így biztosak lehetünk benne, hogy az alvás zavartalan lesz.

A különböző darázscsapdák közül legelterjedtebb a műanyag flakonok, melyek valamilyen édes lével megtöltve kihelyezhetők a fákra, messzebb attól a helytől, ahol épp tartózkodunk. A flakonokra egy kisebb nyílást kell vágnunk, ahol beszállhatnak a darazsak. Ennek hátulütője, hogy az édes illat olyan rovarokat is odavonzhat, akiket nincs szándékunkban elpusztítani, például a méheket.

Egyes darázsfajokat álfészkek telepítésével elűzhetünk, ezek széles skáláját megtaláljuk már különböző webshopokban. Érdemes lehet arra is figyelni, hogy közvetlenül a terasz mellé ne olyan virágokat, bokrokat ültessünk, amik darázscsalogatók. A borsmenta, fodormenta vagy citromfű például jó választás lehet, az pedig külön előny, hogy egy frissítő limonádé alapanyagaiként a kezünk ügyébe esnek ezek az illatos gyógynövények.

Ha viszont mégis úgy döntünk, hogy valamilyen irtószerrel próbálkozunk, akkor mindenképp várjuk meg az estét, azt az időpontot, amikor az összes darázs „otthon” tartózkodik. Kellő távolságból fújjuk le a fészket és kövessük a dobozon található utasításokat. Nagyobb fészkek esetén, vagy ha nehezen elérhető helyen (például tető alatt) helyezkedik el a fészek, bízzuk a dolgot szakemberre!

3. Enyhíthetjük a tüneteket darázscsípés esetén

Ha megtörtént a baj, akkor az első dolog, amit tehetünk, hogy hűtjük a csípés helyét. Erre használható a patikában kapható zselé, amit lehűtés után helyezhetünk a csípés helyére. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl fagyos, ne sokkoljuk tovább a bőrt. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor hideg vizes borogatás vagy bármilyen más hűtésre alkalmazható tárgy megteszi.

A rovarcsípésekre allergiásoknál mindig legyen adrenalinos injekció, hiszen náluk egy-egy csípés fulladással is járhat. A csípésre adott allergiás reakció anafilaxiás sokkhoz is vezethet az esetükben. Ha a csípés után a test egyes részein, a csípéstől távolabb is érzékelünk duzzadást (például szem, száj), akkor minél előbb forduljunk orvoshoz, hívjunk mentőt.

Normális esetben a csípések helye 1-2 nap alatt megnyugszik, a duzzanat lelohad. Darazsaknál az a veszélyes, hogy egyszerre több csípést is elszenvedhetünk, szemben a méhekkel. A darázsfészkeket ezért nappal semmiképp se közelítsük meg, ne akkor próbálkozzunk a házi irtással.