8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Otthoni világítástervezés: csináld úgy, mint egy profi!

Ház vagy lakás világításának megtervezése egy jóval bonyolultabb dolog annál, mint kiválasztani a megfelelő lámpatesteket. A megfelelő kérdések megválaszolásával azonban mindenkinek megvan az esélye, hogy olyan világítást alakíthasson ki otthonában, amely egyszerre kényelmes, funkcionális és dekoratív.

Milyen típusú világításokat használjunk?

A világítástervezésben három fő típusú fényforrást használnak: környezeti-, funkcionális és hangulat- vagy kiemelőfényt. A környezeti megvilágítás az egész helyiség számára biztosít fényt. Közéjük sorolhatók a nagyméretű függesztett lámpatestek, a süllyesztett spot lámpák és így tovább. A feladatvilágítás extra célzott fényforrásokat jelent azokon a helyeket, ahol főként olyan tevékenységeket végzünk, mint pl. olvasás, munka. Példaként említhető egy állólámpa a nappaliba, egy asztali fényforrás az íróasztalra, vagy egy tükörvilágítás a fürdőszobába.

A hangulatvilágítás bizonyos építészeti jellemzők vagy műalkotások kiemelésére szolgálnak. Remekül alkalmazhatók e célból LED szalagok, spotlámpák, illetve különféle rejtett világítások. Tipp: az ANRO épületdíszítési és világítástechnikai webáruházban kiváló ár-érték arányú fényforrások közül válogathatunk, legyen szó környezeti, funkcionális vagy hangulatvilágításról.

Hány fényforrásban gondolkodjunk?

Ahhoz, hogy könnyedén kiszámíthassuk az adott helyiséghez szükséges fénymennyiséget, tudnunk kell a szoba méretét. Hüvelykujj szabályként elmondható, hogy négyzetméterenként nagyjából 25 Wattal (250 lumen) érdemes számolni a hagyományos és halogén fényforrásoknál. A LED technológiás készülékeknél ez az érték kb. 2-4 Watt. Ennek a fénynek nem szükséges feltétlenül egy lámpatestből érkeznie, hanem származhat különböző fényforrások kombinációjából is. Ha több lámpát használunk, könnyebben tudjuk az igényeinkhez igazítani a helyiség hangulatát.

Hogyan tervezzük meg a világítást?

Miután felmértük a felhasználási körülményeket, a helyiség területét és a természetes fény szintjét, magunk is megtervezhetjük a világítást. Egy jól átgondolt terv segítségével már ideje korán elkezdhetjük beszerezni a szükséges szerelvénytípusokat, kapcsolókat stb. Járjuk körbe az ingatlant, és tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Mire fogjuk elsődlegesen használni a helyiséget?
  • Lesznek olyan bútorok, tárgyak vagy térrészek, amelyeket szeretnénk kiemelni?
  • Kik fogják elsősorban használni a szobát?
  • Melyik napszakban a legforgalmasabb a helyiség?
  • Hol és milyen irányból érkezik be a természetes fény?

Miután mindet megválaszoltuk, nagyobb eséllyel tudjuk majd meghatározni a lámpák legoptimálisabb elhelyezését. Természetesen ha még ezek után sem vagyunk biztosak a dolgunkban – vagy csak egy kis megerősítésre vágyunk -, a legbiztosabb, ha kikérjük egy szakértő véleményét is a témában.

 

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok