28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Stresszoldással a mozgásszervi megbetegedések elleni harcban

Napjainkban, a stressz valódi népbetegséggé vált. Az okok sajnos sokkal mélyebb társadalmi problémákhoz vezetnek el, ezért ennek feltárásától most eltekintenénk azzal, hogy vizsgálódásunkat az alábbi sorokban azokra a mozgásszervi megbetegedésekre fókuszáljuk, amelyek kiváltó okai a stresszes helyzetekben keresendőek.

Hirtelen és tartós stresszhelyzetek, amelyek mozgásszervi panaszokba torkollnak

A stresszhelyzetek hirtelen és tartós állapotukban egyaránt „megtalálnak” bennünket. Amikor a rémület, az ijedtség, vagy éppen az izgatottság, szomorúság lesz úrrá rajtunk, vagyis hirtelen kerülünk olyan élethelyzetbe, ami a megszokottól eltérő „jelzéseket” ébreszt a szervezetünkben, más néven, ha hirtelen stresszhelyzetbe kerülünk, ilyen esetekben szinte természetes, hogy bizonyos izomcsoportjaink automatikusan, vagyis reflexszerűen megfeszülnek, amely önmagában is komoly fájdalommal járhat. Amikor hosszabb ideig kell szembenéznünk stresszes helyzettel, mint például amikor szorongó érzésekkel küszködünk, depresszióval, pánikrohamokkal terheltek a hétköznapjaink, vagy csak egészen egyszerűen napokon, vagy akár heteken át rossz a közérzetünk, vagyis ún. tartós stresszhelyzetbe kerülünk, akkor előfordulhat, hogy az alkalmi izomfeszülések az ízületeinkre, vagy éppen egyéb mozgásszervi panaszt kiváltó szerveinkre húzódik rá.

Ha a térdünkre, vagy a bokánkra húzódó fájdalommal kell szembenéznünk

Szerencsés esetben a stresszhelyzet kiváltó okainak megszüntetésével, ha például sikerül a magánéleti, vagy éppen a munkahelyi problémákat „hatályon kívül helyezni”, akkor a stresszből fakadó mozgásszervi problémák is megszűnhetnek. Abban az esetben viszont, ha tartósan elhúzódó és megoldhatatlan problémával állunk szemben, a kialakult fájdalmat akkor is csökkenthetjük. Ha például a térdünkre húzódik a stresszes problémánk és krónikus, vagy éppen rendszeresen ismétlődő térdfájdalmakkal kell a mindennapjainkban együtt élnünk, akkor megfelelő megoldás lehet egy, a térdkalácsot szabadon hagyó térdtámasz, amely stabil kompressziót nyújthat a térdünkben jelentkező panaszok kezelésére. A térd mellett a boka a másik legtöbb problémával küzdő része a lábunknak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a térd mellett a boka számára is kényelmes és hasznos megoldást kínál, az ott jelentkező fájdalmak esetén, ha megfelelő bokatámaszt választunk. Érdemes arra mindenképpen odafigyelni, hogy a bokatámasz lehetőleg anyagában puha és latexmentes anyagú legyen, illetve egyenletes hőérzetet biztosítson a mindennapokban.

Területek, amelyekre a stresszhelyzetek érzékenyen hathatnak

Az említett térd és boka mellett, amelyek a testünk támaszai, így mindenképpen fokozottabb figyelemben kell, hogy részesüljenek, a folyamatos stresszhelyzetből fakadó izomgörcsök és ízületi fájdalmak előfordulhatnak a karunkban, a könyök és váll ízületeknél, a derekunk tájékán, illetve a nyakunkban és hátunkban egyaránt. Gyakran észre sem vesszük, hogy éppen melyik testrészünk feszül meg magától akkor, amikor ránk tör adott stressz. Vannak, akik állkapcsukat, fogaikat szorítják össze, így adva teret a kialakuló nyaki fájdalmaknak, de vannak, akik már észre sem veszik, hogy a munkahelyükön felhúzott, görcsös tartással ülnek akár órákon át.

„Lazítani, próbálj meg lazítani!” – sláger ajánlat a hétköznapokra

Hofi Géza sajátos humorával egy dalban próbálta megfogalmazni, hogyan tudunk hatékonyan védekezni a stresszhelyzetek ellen. Ajánlása, miszerint: „Lazítani, próbálj meg lazítani!” – örök érvényű igazsággá vált. Persze jó volna, ha ilyen egyszerű lenne minden megoldás. Ha nem sikerül magunktól ellazulnunk, akkor érdemes a relaxáció legkülönfélébb fajtáival próbálkozni annak érdekében, hogy a stresszes helyzetből kimenekítsük szervezetünket, vagy éppen elkerüljük, megelőzzük az ilyen állapotok kialakulását. Természetesen, ahogy különböző személyiséggel rendelkezünk, úgy a relaxációs folyamatok is eltérőek lehetnek egyes embereknél. Van, akinek egy jó könyv, egy izgalmas film, valami jó zene, egy kirándulás, vagy éppen egy vidám baráti beszélgetés lehet a megoldás. Ezek a praktikák gyakorlatilag mindenkinek kéznél vannak, nem igényelnek különösebb tudományos, vagy szakmai előképzettséget. De sajnos vannak olyan súlyosabb esetek, amikor már szükség lehet szakember bevonására is a stresszhelyzetek kezelésére. Ilyen például a mélylégzés tudományának elsajátítása, amely a légzés kontrolljával vezet a totális ellazuláshoz, vagy éppen a stresszoldó masszázs igénybe vétele. A test mellett a szellem gyógyításában átmenetet jelenthet a több évezredes tradíciókra visszanyúló joga rendszeres gyakorlása, vagy a totális szellemi elmélyülést biztosító meditáció folyamatainak elsajátítása és alkalmazása.

Gyakorlatilag mindegy, hogy melyik megoldást választjuk a stresszhelyzetek kezelésére, a lényeg az eredményesség, hogy megkíméljük magunkat, izmainkat és ízületeinket a görcsös feszültségből kialakuló fájdalmaktól.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta!

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok