11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Konkrét filmre vagy eseményre épülő szabadulószobák: kell-e a szabaduláshoz háttérismeret?

Az általános horror-, vadnyugat- vagy egyiptomi témájú szabadulószobák mellett sokszor választhatunk olyan szobákat, amik konkrét filmek vagy történelmi események köré épültek. Felmerülhet néhányunkban ilyenkor a kérdés, hogy csak akkor választhatjuk-e ezeket a szobákat, ha tisztában vagyunk az adott film vagy esemény történéseivel és szereplőivel? Hoztunk 1-1 példát, amin keresztül bemutathatjuk, milyen mértékben számít, hogy rendelkezel-e háttértudással az adott témában.

Harry Potter szabadulószoba

A Neverlandben található Harry Potter szabadulószoba egy igazi mágikus világba repíti a szabadulni vágyókat. Bájitalok, varázsigék és koponyák a polcokon. Persze valószínűleg alig van olyan ember, aki még nem látta a híres varázsló-filmsorozatot, ettől még azonban nem biztos, hogy mindenki minden részletével és szereplőjével képben van. Választhatjuk-e úgy ezt a szobát, ha a Harry Potter filmek egyes részei homályosak? Meg kell néznünk a filmeket, el kell olvasnunk a könyveket mielőtt szabadulni indulnánk? A válasz röviden az, hogy nem. Habár a szoba berendezését a Harry Potter film ihlette, valójában a megoldandó rejtélyek nem kapcsolódnak a filmhez, legalábbis nem szükséges ismernünk ahhoz, hogy sikeresen kiszabaduljunk.

Csernobil szabadulószoba

A nyomasztó, már-már kísérteties berendezést kedvelők - szintén a Neverlandben – a Csernobil szabadulószobát is választhatják. Nevéből adódóan nyilvánvalóan a Csernobilban történt katasztrófa ihlette meg a szoba témáját és berendezését. Szintén egy olyan dologról beszélünk, amit a legtöbb embernek nem kell bemutatni, viszont az történtek részleteivel, okával, a technikai meghibásodással, vagy emberi mulasztással nincs mindenki tisztában. Történésznek kell-e lennünk ahhoz, hogy ebből a szobából kijuthassunk? Esetleg előnynek számít a mérnöki tudás, hogy a reaktorok robbanását időben meg tudjuk akadályozni? Nos, ebben az esetben sem kell különösebb szaktudás a sikeres szabaduláshoz. Ebben az esetben is csak a berendezések, a szoba kinézete kapcsolódik a csernobili atomerőmű robbanásához, a megoldandó feladatok nem. Az, aki ismeri a katasztrófa minden részletét, és az, aki soha életében nem is hallott róla, egyenlő esélyekkel indulnak a szabadulásért.

Amikor hasonló szabadulószobák keltik fel az érdeklődésünket, érdemes a foglaláskor a biztonság kedvéért rákérdezni, mennyi háttérismeret szükséges a szabaduláshoz. A legtöbb helyről azonban valószínűleg ugyanaz a válasz fog érkezni: semennyi.