8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Készüljünk a Gyereknapra!

Május utolsó vasárnapja minden évben a gyerekeké! A május 28-29-i hétvégén rengeteg program várja a kicsiket és nagyokat. Hoztunk mi is néhány ötletet, amivel garantáltan jól fog mulatni az egész család.

Túrázás és geocaching

Magyarországon is egyre népszerűbb a túrázással egybekötött geocaching. Ez egy kifejezetten természetbarát hobbi, ötvözi a túrázás, a kincskeresés élményét, megspékelve modern eszközökkel, ugyanis az elrejtett ládát GPS segítségével kutathatjuk fel a legegyszerűbben, de persze a játékhoz használható hagyományos térkép is. A kis kincskeresőket pedig minden állomáson megjutalmazhatjuk valamilyen apró gyereknapi finomsággal.

Kalandpark

Csúszni, mászni, futkározni. Nem ez minden gyerek álma? Egy kalandparkban ezt biztonságos környezetben megtehetik. Szívesen ajánljuk ezt az adrenalinnövelő programot a bátrabbaknak és a nagyobbaknak. Vannak kifejezetten gyermekpályák, ahol már 100 cm testmagasságtól várják az ovis korú gyermekeket is, hogy egy igazán aktív kikapcsolódásban legyen részük. Ha már kezdenek lemerülni az energiatartalékok egy kis keksz vagy gyümölcslé segíthet tovább lendülni a következő pályáig.

Kincskereső játék otthon

Rajzoljunk a házról, a kertről vagy a környékről egy térképet, ez lesz a saját kincses térképünk. Rejtsünk el az útvonalon gyereknapi meglepetéseket, melyeknek a helyét persze megjelöljük a térképen. Ráadásként bejelölhetünk a térképen olyan állomásokat is, ahol különböző játékos feladatokat kell elvégeznie a gyerekeknek további ajándékokért, kincsekért. Ezek a kihívások lehetnek sportos vagy akár kreatív, alkotó jellegű feladatok egyaránt.

Bográcsozás, kerti sütögetés

Itt a jó idő, és ha van kert, nincs is más dolgunk, mint szervezni a rokonokkal, barátokkal egy kis kerti sütögetést, grillezést vagy bográcsozást. Ez a felnőtteknek és a gyerekeknek is egyaránt kikapcsolódás. A nagyobb gyerekek akár a sütögetésben is tudnak segíteni, de hogy a játékról se feledkezzünk meg, akár rövidebb sorversenyeket is rendezhetünk, vagy előkerülhetnek a viccesebb társasjátékok is, amíg elkészül a vacsora.

Piknik

Ha van kert vagy szívesen kirándul a család, egy laza piknik is kiváló kikapcsolódás lehet a gyerekek és felnőttek számára. Végre bátran lehet morzsázni is, csak meg ne szállják a pokrócot a hangya gyerekek! Az előkészületekben már a gyerekek is segíthetnek, megmosni az epret, külön dobozokba pakolni a zöldséget, gyümölcsöt. Minden készülhet mini, gyerek méretben: apróbb sütemények, mini szendvicsek. Ezek elkészítésébe is bevonhatjuk a gyerekeket, hogy segítsenek mini muffinokat sütni, vagy akár kókuszgolyót formálni, kekszet díszíteni. Ha szeretnénk lerövidíteni az előkészületeket, akkor keressünk alternatívákat és sütemény helyett vegyünk apró csokikat, cukorkákat, kekszet. Ezeket egy jól zárható zacskóban, vagy dobozban is magunkkal tudjuk vinni. Érdemes arra figyelni, hogy ne tegyük tűző napra, nehogy minden megolvadjon. Az italoknál külön előny, ha előre készítünk limonádét és azt üvegekbe töltjük, majd mehet is egy hűtőtáskába, hogy kellően hűsítő legyen a piknik során.

Pinata  (ejtsd: pinyátá)

Sokak számára mexikói eredetű szülinapi kellékként lehetnek ismerősek az édességeket potyogtató papírfigurák.

Több ősi kultúrában is találhatunk utalásokat hasonló tárgyakra. Általában mindenhol valamilyen ünnepkörhöz kapcsolódtak, például a tavasz köszöntéséhez Kínában vagy az istenek ünnepléséhez a dél-amerikai országokban. Édességet, magokat vagy egyéb finomságokat rejtettek magukban és csak akkor juthattak hozzá az ünneplők, ha sikerült feltörni az „edényt”.

Mai formájában színes papírból készül, amelyet cukorkával, csokival vagy apró játékokkal tölthetünk meg. Az édességhez pedig akárcsak őseink, mi is úgy férhetünk hozzá, ha jól megpüföljük a figurát. Ezért érdemes olyan ajándékokkal feltölteni, amelyek nem túl sérülékenyek, ha elszabadulnának az „indulatok” játék közben. Nehezíthetjük a mókát, ha bekötött szemmel próbáljuk ütlegelni.

Igazán változatos formákban elérhetők: nonfiguratív vagy épp a legújabb mesehősök alakjában. Nagy kedvenc az unikornis, dinoszaurusz vagy a láma pinata, de akár mi magunk is elkészíthetjük újságpapír csíkok, csiriz, lufi és színes krepp papír segítségével. Azt azért tartsuk szem előtt, hogy az elkészítése a száradás miatt hosszabb időt igényel, ezért egy-két nappal gyereknap előtt már érdemes nekiállni. Ha megvan a pinata, akkor pedig már csak meg kell tölteni a gyerekek kedvenc édességeivel, és persze minél több fajta finomságot rejt magában, annál izgalmasabb!

Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
További anyagok