26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Tökéletes kávé? Létezik! Mutatjuk hogyan készítheti el

A kávé egy nagyon összetett oldatnak minősül, hiszen rengeteg oldott anyag meg található egy főzeten belül. A savak, a szénhidrátok, a fehérjék, az alkaloidok, a lipidek és még sorolhatnák. Mi pedig erre még csak nem is gondolunk, amikor leöblítjük vele az ételt. Igazán jó kávéról azonban csak akkor beszélhetünk, ha az ízekért felelős összetevők éppen megfelelő arányban vannak jelen az italban.

A következő cikkben most utánajárunk, hogy milyen a tökéletes kávé!

Hogyan tudunk hatni a kávé ízvilágára?

A kávé ízét nagyban meghatározza a kávé fajtája, a termőterület jellegzetességei, a fermentálás és a szállítás körülményei, a pörkölés, illetve a pörköléstől eltelt idő is. Vásárlóként nekünk csak arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő helyről szerezzük be a kávénkat. A Kávégép Bolt kávédaráló kínálatának hála például már magát az eszközbeszerzést is kipipálhatjuk!

Ha minden adott a tökéletes italhoz, akkor a darálás és az elkészítés következik. A kávékészítés során az íz minőségét befolyásolhatja az őrlemény zamata, az elkészítés ideje és eszköze, az alapanyagok aránya, a víz minősége, a tömörítés mértéke, a készítési hőmérséklet, valamint a nyomás mértéke. 

Lássuk, hogy ezek közül az egyes tényezőknek mekkora hatása lesz a kávé ízére!

Kávékészítés - A kezdetek 

Sok esetben a kávét darálni is kell. Ha pörkölt kávébabokat dobálunk ugyanis a vízbe, ez aligha eredményez finomságot. A kávé ízét előteremtő anyagokat nekünk kell előhívnunk, hogy a víz kioldhassa a kávéból. A darálás megnöveli a kávé felületét olyan módon, hogy apróvá morzsolja, emiatt minden ízanyag hozzáférhetővé válik. 

Az sem mindegy, hogy a kávészemek meddig érintkeznek a vízzel. A túl hosszú és a túl kevés időtartam sincs rendben. 

Mi a helyzet a víz és a kávé arányával? Minél több kávét használunk a víz mellett, annál erősebb italt fogyaszthatunk. 

Még több befolyásoló tényező az elkészítés során

Készíthetjük kotyogóval, csepegtetős főzővel, handpressóval és presszógéppel is a kávét, és az biztos, hogy mindegyik más-más őrlési technikát, nyomást használ. 

Sokan a presszógépekre esküsznek, mivel elvileg ezek képesek elkészíteni a harmonikus főzetet, hála speciális szerkezetüknek. Egy ilyen készülékkel adott nyomáson, meghatározott idő alatt, sokkal gazdagabb ízvilág érhető el. 

Az is igaz, hogy az olyan tényezők, mint amilyen a nyomás, a víz hőmérséklete, a tömörítés mértéke néhány esetben könnyen szabályozható, de bizonyos eszközök használatakor egyáltalán nem. Jó példa erre a csepegtetős kávéfőzési technika, amely során a kávé nincs külön nyomásnak kitéve, de a kotyogó alkalmazása szintén nem ad lehetőséget a nyomás szabályozására. 

Remélem, hogy most már Ön is tisztában van azzal, hogy milyen külső hatások képesek alakítani a kávé ízén és minőségén! Találja meg az Ön számára legideálisabb módszert és eszközöket, hogy a tökéletes kávét fogyaszthassa!

Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
További anyagok