A következő cikkben most utánajárunk, hogy milyen a tökéletes kávé!
Hogyan tudunk hatni a kávé ízvilágára?
A kávé ízét nagyban meghatározza a kávé fajtája, a termőterület jellegzetességei, a fermentálás és a szállítás körülményei, a pörkölés, illetve a pörköléstől eltelt idő is. Vásárlóként nekünk csak arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő helyről szerezzük be a kávénkat. A Kávégép Bolt kávédaráló kínálatának hála például már magát az eszközbeszerzést is kipipálhatjuk!
Ha minden adott a tökéletes italhoz, akkor a darálás és az elkészítés következik. A kávékészítés során az íz minőségét befolyásolhatja az őrlemény zamata, az elkészítés ideje és eszköze, az alapanyagok aránya, a víz minősége, a tömörítés mértéke, a készítési hőmérséklet, valamint a nyomás mértéke.
Lássuk, hogy ezek közül az egyes tényezőknek mekkora hatása lesz a kávé ízére!
Kávékészítés - A kezdetek
Sok esetben a kávét darálni is kell. Ha pörkölt kávébabokat dobálunk ugyanis a vízbe, ez aligha eredményez finomságot. A kávé ízét előteremtő anyagokat nekünk kell előhívnunk, hogy a víz kioldhassa a kávéból. A darálás megnöveli a kávé felületét olyan módon, hogy apróvá morzsolja, emiatt minden ízanyag hozzáférhetővé válik.
Az sem mindegy, hogy a kávészemek meddig érintkeznek a vízzel. A túl hosszú és a túl kevés időtartam sincs rendben.
Mi a helyzet a víz és a kávé arányával? Minél több kávét használunk a víz mellett, annál erősebb italt fogyaszthatunk.
Még több befolyásoló tényező az elkészítés során
Készíthetjük kotyogóval, csepegtetős főzővel, handpressóval és presszógéppel is a kávét, és az biztos, hogy mindegyik más-más őrlési technikát, nyomást használ.
Sokan a presszógépekre esküsznek, mivel elvileg ezek képesek elkészíteni a harmonikus főzetet, hála speciális szerkezetüknek. Egy ilyen készülékkel adott nyomáson, meghatározott idő alatt, sokkal gazdagabb ízvilág érhető el.
Az is igaz, hogy az olyan tényezők, mint amilyen a nyomás, a víz hőmérséklete, a tömörítés mértéke néhány esetben könnyen szabályozható, de bizonyos eszközök használatakor egyáltalán nem. Jó példa erre a csepegtetős kávéfőzési technika, amely során a kávé nincs külön nyomásnak kitéve, de a kotyogó alkalmazása szintén nem ad lehetőséget a nyomás szabályozására.
Remélem, hogy most már Ön is tisztában van azzal, hogy milyen külső hatások képesek alakítani a kávé ízén és minőségén! Találja meg az Ön számára legideálisabb módszert és eszközöket, hogy a tökéletes kávét fogyaszthassa!