8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

A bejárati ajtó kiválasztásának dilemmája

Új építésű ingatlanok esetén kulcskérdés a sok egyéb emellett a nyílászárók, így a bejárati ajtó kiválasztása is, de felújításoknál sem elhanyagolható téma, hiszen egy multifunkciós, ráadásul látható szerkezetről van szó.

A házak, lakások alapeleme a bejárati ajtó, hiszen ez rejti el a kíváncsi tekintetek elől a belső személyes terünket, továbbá ez nyújt védelmet a behatolókkal szemben, de ez határozza meg egy épület stílusát is, dizájnban illeszkedik ahhoz. Ezeken felül is még számtalan funkciója van, ezekről is lesz szó alábbi cikkünkben. 

A bejárati ajtók funkciói

A bejárati ajtók több funkciónak kell, hogy eleget tegyenek, ezek közül a legfontosabb a betörésvédelem, de ki kell zárnia a hideget, a port, bent tartania a meleget, elviselni az időjárás viszontagságait. 

A minőség szintén lényeges kérdés az élettartam szempontjából, ugyanis egyáltalán nem mindegy, meddig bírja egy kültéri ajtó, néhány évig vagy évizedekig. A minőségi alapanyagok, szerelvények, valamint a precíz tervezés masszív, időtálló nyílászárókat eredményez.

Hogyan válasszon beltéri ajtót?

Meglévő egyéb nyílászárók esetén célszerű anyagában ugyanolyan bejárati ajtót választani, így megmarad az épület egységes stílusa. Új építésnél mindig mérlegelés kérdése az ajtó alapanyaga. 

Amennyiben településképi, műemlékvédelmi előírás nem vonatkozik az épületre, ahol a bejárati ajtó cseréjét, telepítését tervezi, elsősorban a karbantartási szükséglet oldaláról közelítse meg a kérdést. 

A szerelvényeket minden típusú nyílászáró esetében célszerű évente ápolni, a vasalatokat időnként olajozni. 

A fa nyílászárók rendszeres karbantartást, ha kell, javítást igényelnek az esztétikus megjelenés érdekében. Élettartamuk a karbantartás gyakoriságától nagymértékben függ. A műanyag nyílászárókat elég csak mosószeres vízzel évente áttörölni.

A fémből - alumíniumból, acélból - készült bejárati ajtók gondozásmentesek, felületi kezelésüknek köszönhetően karbantartás nélkül is megtartják eredeti állapotukat. Ráadásul a fém ajtók a mechanikai hatásokkal szemben is a legellenállóbbak, így biztonság szempontjából is a legjobb választást jelentik. Nem deformálódnak, nem korrodálódnak, és még tűzgátló tulajdonsággal is rendelkeznek. Egyetlen hátrányuk, hogy hőhidat képeznek, bár ennek megakadályozására ma már többféle módszert alkalmaznak a gyártók. 

Ajtószínek

Faajtók esetében a szín nem lehet kérdés, hiszen olyanra festheti, amilyen Önnek tetszik. 

A műanyag nyílászárók esetében sem a megszokott fehér ajtó jelenti az egyetlen megoldást, a minőségi műanyag ajtók is számtalan színben rendelhetők, ahogy az alumínium vagy acélajtók színválasztéka is az Ön igényei szerint alakul.

Bejárati ajtók esetében lényeges szempont az esztétikum: rendelhet üvegbetétes, kazettázott vagy egyéb módon díszített nyílászárókat is.

Az óriási választékból nem könnyű a választás, de ha már az alapanyagban biztos, a rendelkezésre álló költségvetés függvényében a legjobb ár-érték arányú bejárati ajtó lehet a befutó.