8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Válassz környezetbarát tisztítószereket otthonod takarításához!

Szerencsére az utóbbi időben egyre nagyobb az elköteleződés környezetbarát tisztítószerek mellett. Már nemcsak a műanyagok mennyiségének a csökkentése fontos, hanem az is, hogy milyen anyagok kerülnek a flakonokba.

Fontos, hogy tisztában légy azokkal a szempontokkal, ami alapján érdemes megválasztanod az otthonodban használt környezetbarát tisztítószereket.

Miben különböznek az öko takarítószerek hagyományos társaiktól?

A környezetbarát tisztítószerek mindig valamilyen növényi eredetű anyagból állnak. A természetvédelem szempontjából ez fontos, hiszen sokkal könnyebben bomlanak le, illetve a bőrödet sem irritálják. Rengeteg olyan természetes anyag áll a rendelkezésünkre egy háztartásban, melyet egyszerűen be tudunk szerezni és alkalmazhatjuk. Ilyen például az ecet,  a szódabikarbóna és a citrom is.

Az ilyen típusú termékek illóolajokat és természetes illatanyagokat tartalmaznak, így nem kell lemondanod arról a luxusról, hogy takarítás után kellemes illatúvá váljon az otthonod. 

Legyen szó akár a mosogatásról vagy épp a bútorok tisztításáról, a Greenandclean kínálatában csupa természetes alapanyagból készült terméket találhatsz, mellyel nem juttatsz plusz vegyszert a környezetbe. Ezzel óvod az élővilágot és a vizeinket is.

Válogass tudatosan a természetbarát tisztítószerek között!

Ha úgy vesszük, minden egyes vásárlásunkkal letesszük a voksunkat valamelyik gyártó mellett, éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy mennyire vagyunk tudatosak a választásban. Fontos szempont, hogy környezetbarát legyen az adott tisztítószer, és minél kevesebb műanyag terméket használjunk.

A vásárolt termékek esetében úgy csökkentheted legegyszerűbben a keletkező hulladék mennyiségét, hogy tisztítószer-koncentrátumokat választasz. Ezekből jóval kevesebbet kell felhasználni, ugyanis nincsenek bennük felesleges töltőanyagok. A másik fontos szempont, hogy törekedj arra, hogy az általad választott termékek biológiailag lebomló összetevőkből készüljenek. Ne feledd: minél természetesebb, annál jobb!

Figyelj a termékek összetételére is!

A természetben számos olyan ásványi eredetű alapanyag, illetve növényi alapanyag megtalálható, melyeket remekül tudunk tisztítószerként is alkalmazni. Törekedj a foszfátmentes termékek használatára, illetve használj olyat, ami nem tartalmaz optikai fehérítőt vagy bármilyen szintetikus anyagot és tartósítószert. A klór jelenlétére sincs szükség a tiszta felületek eléréséhez.

Nem minden esetben van lehetőség arra, hogy teljes mértékben műanyagmentesen vásároljunk. Ilyenkor azonban törekedhetünk arra, hogy ha már egyszer műanyag csomagolást kapott a tisztítószer, akkor lehetőség szerint olyat válasszunk, amely újrahasznosított alapanyagokból készült.

Mielőtt rendszeres vásárlója lennél egy termékcsaládnak, érdemes utánajárni kicsit a gyártói háttérnek is. Hiszen így kaphatsz teljes képet arról, hogy a teljes folyamat során mekkora környezetterheléssel is jár az adott termék előállítása.

Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
További anyagok