28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Tudjon meg többet a DisplayPort kábelekről

Bár névről kevesen tudják beazonosítani a DisplayPort kábeleket, de ha birtokában volt már csúcskategóriás, nagyobb felbontást és frissítési frekvenciát támogató monitornak vagy grafikus kártyának, nagy valószínűséggel találkozott már az aszimmetrikus csatlakozóval, a DisplayPorttal.

A DisplayPort nem annyira elterjedt és univerzális csatolófelület, mint a HDMI port, de legalább akkora jelentőségű. Jellemzően inkább a magasabb kategóriás játékeszközökben és hardverekben található meg, amelyek magasabb sávszélességet és funkciótámogatást igényelnek.

Mi az és mire való a DisplayPort?

Ha a legtöbbet szeretné kihozni számítógépéből, grafikus kártyájából vagy monitorából, akkor fontos, hogy tisztában legyen azzal, mire is használható a DisplayPort. A Kábelvilág webáruház DisplayPort kínálatában megtalálhatók a teljes méretű és kisebb változatai, a Mini DisplayPort kábelek, valamint DP-HDMI, DP-DVI és DP-VGA átalakítók.

A DisplayPort több, mint egy kábel, a HDMI-hez hasonlóan egy szabványkészlet, a VESA szabványa. Alapvetően egy digitális interfész, amelyet arra terveztek, hogy videót és hangot továbbítson egy egyedi kábelen keresztül. A HDMI-hez hasonlóan képes csatlakoztatni a monitort egy adatforráshoz, például egy grafikus kártyához, és az általa kibocsátott videót és hangot a kijelző képernyőjére továbbítani. 

Elsősorban a VGA és a DVI portok kiváltására tervezték. A DP a szórakoztató elektronikában is használható, de nem elterjedt. Ennek eredményeképpen nem versenyez közvetlenül a HDMI-vel.

A DP csatlakozók 20 tűsek. Két méretben kaphatók: a szabványos DisplayPort és egy kisebb, az Apple által készített Mini DisplayPort nevű alternatíva. Ez utóbbi ugyanaz a port, mint a Thunderbolt.

DisplayPort vs HDMI

A két különböző szabvány célja ugyanaz, vagyis a nagy felbontású digitális videó és hang továbbítása a forráseszközről a kijelzőre. 

A HDMI-t elsősorban a tisztán képvezérelt alkalmazásokban használják, mint a televíziókészülékek, projektorok és otthoni számítógépek, míg DP esetén a fő hangsúlyt a számítógépes kijelzők és a professzionális IT-berendezések, tehát az adatközpontúbb piacok kapták.

Bár a HDMI és a DisplayPort célja nagyjából 90%-ban hasonló, számos jellemzőjük különbözik egymástól. A HDMI támogatja az ARC (Audio Return Channel) csatornát, amely lehetővé teszi, hogy a kijelzőről hangot küldjön a forráshoz - ami praktikus lehet okostévé használata esetén.

A több kijelző egy kábellel történő meghajtásának lehetősége (videofal) sok szakember számára elengedhetetlen. Ez a funkció sok esetben meghatározza a DisplayPort választását.

A képminőség tekintetében gyakorlatilag nincs különbség a HDMI és a DP között. Minél újabb a verzió, annál nagyobb a maximális sávszélesség és a támogatott felbontás. Valójában sokkal fontosabb a verzió ellenőrzése, mint maga a szabvány (HDMI vagy DP). Győződjön meg arról is, hogy a kábel elég jó-e ahhoz, hogy támogassa a verzió felbontását és a nagy sávszélességet.