11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Mennyire lehet biztonságos a nyári kánikulában téligumikkal útnak indulni?

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni azt, hogy mennyire sok minden tud egy autó gumiabroncsán múlni egy adott szituációban, vezetés közben. A stabil vezetéshez mindenképpen szem előtt kell tartanunk azt, hogy a gépjárművünkön mindig a megfelelő szezonális abroncs legyen, kivéve abban az esetben ha a négyévszakos abroncsok mellett tettük le a voksunkat. A négyévszakos gumikat egész évben használni tudjuk, de csak azoknak az autóvezetőknek ajánlott a használata, akik képesek kompromisszumokkal vezetni télen és nyáron egyaránt.

A szezonális abroncsoknál azonban nagyon fontos szem előtt tartani azt, hogy mikor kell azokat lecserélni, mikortól nem biztonságos a használatuk. Emellett azonban lényeges még az abroncs minősége, a kora, a profilmélysége, a nyomása és természetesen a mérete is.

Mik az alapvető különbségek a szezonális abroncsok között?

Szerencsére talán egyre több autós tartja szem előtt azt, hogy évszaknak megfelelő, szezonális gumikkal felszerelt autóval induljon csak útnak, melyek még jó, használható állapotban is vannak.

De sajnos még így is számos esetben fordul elő az, hogy a közúti balesetet a nem megfelelő gumiabroncs idézi elő.

A szakemberek javaslatára jobb esetben még felkerülnek az autókra a téli gumiabroncsok ősszel, vagy tél elején, akkor ha a nappali átlaghőmérséklet már 7 Celsius fok alá süllyed, ám gyakran nem lesznek azok lecserélve akkor sem, ha az időjárás már elkezd felmelegedni. Sokan spórolás miatt, sokan pedig lustaságból nem cserélik le téligumijaikat, arra azonban nem számítanak, hogy ezzel nem csak az abroncsot, de akár egy jól megtervezett nyaralást is tönkre tudnak tenni.

A szezonális gumiabroncsok nagyon sok mindenben eltérnek egymástól.

A nyárigumik úgy lettek kifejlesztve, hogy ellenálljanak a hatalmas hőségnek, és a forró útfelületnek.

A 7 Celsius fokos átlag hőmérséklet felett éppen ezért érdemes a lecserélni a téligumijainkat nyári változatra.

A téligumi ennek ellenére pont arra lett tervezve, hogy a hideg, és akár csúszós, jeges útfelületen is stabil vezetést tudjon nyújtani az autósok számára.

A szezonális abroncsok anyagán kívül a mintázatuk is eltér egymástól. A téli gumiabroncsok futófelületén értelemszerűen sokkal több bemetszés található, illetve a széles központi barázdák tudják a stabil vezetést, és a jobb tapadási tulajdonságokat alátámasztani.

A központi barázdák emellett kiemelkedően fontos feladatot látnak el, hiszen ezek vezetik el a csapadékot, és a felgyülemlett latyakot az abroncs futófelületéről is.

Mi alapján vásároljunk szezonális abroncsot?

Szezonális abroncs vásárlása során fontos az időjárási viszonyok mellett szem előtt tartani azt is, hogy az autónkra pontosan milyen méretű abroncsot kell vásárolunk. Ha ebben nem vagyunk teljesen biztosak (hiszen sok esetben ezt az emberek nem is szokták megjegyezni) akkor olvassunk utána a gépjárművünk felhasználói kézikönyvében, melyben részletesen fel lesz tüntetve az, hogy milyen méretű abroncsot kell keresnünk.

A személygépjárművek esetében sokszor 205/55 r16-os mérettel rendelkező abroncs szükséges, melyet ma már rengeteg abroncsgyártó cég kínálatából meg tudunk vásárolni.

Ekkora méretű téligumikat gyárt többek között a Hankook, a Pirelli, a Nokian, a Michelin, a Continental, a Riken is.

Ha időnk engedi, érdemes vásárlói véleményeket olvasni a különböző márkák abroncsairól, hogy biztosan a számunkra legtökéletesebb gumit vásároljuk végül meg, mellyel maradéktalanul meg leszünk majd elégedve használat során.

A téligumik speciális anyagösszetételének tudható be az, hogy az abroncs a nagyon hideg időjárásban sem válik rugalmatlanná, és merevvé a nyárigumikkal ellentétben.

Speciális mintázata pedig biztosítja a tökéletes tapadást még neves, jeges, és havas útviszonyok között is.

Manapság szerencsére a gumiabroncsok vásárlását online felületeken is le tudjuk bonyolítani, így a bevásárlás gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb is lehet.

A különböző abroncsforgalmazással foglalkozó webáruházak kínálatában számos márkájú 205/55 r16-os méretű téli gumiabroncsot találhatunk, melyek kifejezetten személygépkocsikra lett kifejlesztve.

A gumiabroncsakciok.hu oldalon rengeteg abroncs közül tudjuk kiválasztani a számunkra legideálisabbat, melyeket sok esetben kedvezményes, akciós áron, jóval olcsóbban meg tudunk vásárolni mint az üzletekben.