0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

A 3 leggyakoribb alvásmítosz

Az alvás nagyon fontos szerepet tölt be életünkben, hiszen életünk egyharmadát alvással töltjük: szervezetünk ezalatt felépül, és újra felépíti fizikai, mentális és pszichológiai teljesítményét. Ennek ellenére még mindig sok félreértés van az alvással kapcsolatban, hiszen sok pletyka kering az egészséges alvásról. Van megfelelő időpont az alvásra? Meddig aludjunk? Itt megpróbáljuk összefoglalni a jó alvással kapcsolatos leggyakoribb mítoszokat.

A 3 leggyakoribb tévhit az alvással kapcsolatban

A legfurcsább tippek és állítások keringenek az alvással kapcsolatban. A kérdés csak az, hogy valóban felvilágosít-e minket az alvásról, és megbízható tájékozódást biztosít, vagy egyszerűen csak segít abban, hogy jobban aludjunk? 

Vannak, akik arra esküsznek, hogy éjfél előtt alszanak, mások egy pohár borra esküsznek elalvás előtt. Azt mondják, hogy a sport vagy az esti nehéz étkezés káros az alvásra. De mi az igazság az ilyen mítoszok mögött? Hogyan, mikor és meddig – számos mítosz és bölcsesség övezi az alvással kapcsolatos tematikát. Mivel az az ebmerek életét jelentősen befolyásoló tényező a tudomány számára rendkívül fontos, ezért az alvással foglalkozó kutatók megvizsgálták a legismertebb mítoszokat, és megállapították, hogy legtöbbjük hamis, némelyik akár egészségkárosító is lehet.

1. Tévhit: kötelező a 8 óra alvás

Az alvás hossza személyenként nagyon változó, mindekinek egyéni alvásigénye van. Az ember tényleges alvásigénye egyéni, és számos tényezőtől függ, mint például a gének, az életkor, az alvási rutin, az egészségi állapot, a belső óra és a szociális körülmények. Számos, az egészséges alvással kapcsolatos tanulmány azt mutatja, hogy nagyon egészségesen élünk különböző mennyiségű alvás mellett. A rövid alvóknak akár 5 óra is elegendő, míg a legöbb későn kelő akár 9 órát is szívesen alszik: az igazság az, hogy a felnőttek 90%-ának átlagosan 7-8 óra éjszakai alvásra van szüksége, de 5 százalékuk kevesebb, mint 7 órát, és 5 százalékuk több, mint 9 óra szunyókál. De még az ez alatti, vagy feletti értékek sem jelzik az egészségtelen vagy rossz alvást. Amennyiben Ön is alvásproblémáktól szenved, olvassa el  tippeinket a pihentető alvásért.

2. tévhit: jobban alszunk, ha korán lefekszünk

Sokak szerint akkor alszunk a legjobban, ha már korán lefekszünk, így éjfél előtt már alszunk. Ez így önmagában nem igaz. Valójában az első 3-4 óra alvás a legpihentetőbb, hiszen ez a mélyalvás fázisa, és ez független attól, hogy ki mikor alszik el. A mélyalvás fázisa különösen értékes az egészséges alváshoz. Létezik azonban az alvási éjfél fogalma, amely nagyon szorosan kapcsolódik a jó alváshoz, hiszen mindenkinél bekövetkezik a biológiai éjfél, mely körülbelül 4 órával az elalvás után történik. Tehát ha valaki este 10-kor fekszik le, akkor az hajnali 2 óra körül tapasztalja meg a biológiai éjfélt. Például aki éjszakai műszakban dolgozik, aki reggel 8-kor fekszik, valójában délben alszik a legjobban.

A legfontosabb, hogy próbáljunk egységes alvásmintát kialakítani, hiszen az alvás mélyreható hatással van biológiai ritmusunkra. Próbáljuk magunkat egy egységes alvási ütemtervhet tartani, amitől lehetőleg nem térjünk el, lehetőleg hétvégén se. Minél nagyobb az eltérés a hétvégék és a munkanapok között, annál inkább károsítja a ritmust. 

3. tévhit: egy délutáni szunyókálás csak jó lehet!

Alapvetően igen, hiszen délután a szervezetünk természetes bioritmuscsökkenésen megy keresztül, melyet egy kis szunyókálás segít feltöltenii. Sok kultúrában ez teljesen normális és elfogadott, és semmi esetre sem rossz a délutáni szieszta. Akit azonban a szervezete délutáni szunyókálásra kényszerít, az súlyos betegségek jele lehet. Álmatlanság esetén a délutáni alvás általában csak korlátozottan segít.

Amennyiben elalvási nehézségei vannak, akkor kifejezetten kerülendő! Egy délutáni szunyókálás esetén az úgynevezett esti alvási nyomás nem tud megfelelően kialakulni, és ezért nehezebb az elalvás. Amennyiben nem alszik jól, akkor javasoljuk, hogy napközben mozogjon eleget, edzzen megfelelően, és csak akkor dőljön le, ha tényleg nagyon fáradt. Azonban legyen óvatos az edzés időpontjának megváasztásában: az esti túl intenzív sport serkenti a keringést, és megzavarhatja az elalvást. Ehelyett javaslunk egy esti könnyed, nyugtató sétát. És természetesen a jó alvás elengedhetetlen feltétele egy kényelmes ágy, és a megfelelő alvási környezetet.

Woman in bed photo created by lookstudio - www.freepik.com