17 °C, Budapest
17 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.25. szombat, Irén
filter.hu filter.hu

3+1 dolog, amit az akvárium szűrőkről tudni érdemes

A szűrő sok szempontból az akvárium lelke. Ez a kulcsfontosságú kiegészítő számos funkciót ellát, védi például az akváriumot az algásodástól, de a növények és halak egészségéhez is nagyban hozzájárul. Egy nem megfelelő szűrővel az akváriumunk folyamatos kihívások elé néz majd. Nagyon nem mindegy tehát, hogyan választunk. Cikkünkben összeszedtük a 3+1 legfontosabb tudnivalót. Vágjunk is bele!

1. Három az egyben

Az akvárium szűrő három fontos funkciót is ellát:

  • Nitrifikáció: a halak anyagcseréje során ammónia keletkezik, amely egyfelől mérgező, másfelől algásodást okoz. A keletkezett ammóniát minél előbb el kell távolítani, és átalakítani nitritté, majd nitráttá. Ezt a szűrőben található úgynevezett nitrifikáló baktériumok végzik.
  • A víz forgatása: a víz forgatása alapvető fontossággal bír a megfelelő szűrési teljesítmény szempontjából. Ez a vízmozgás felel például azért, hogy a vízben oldott tápanyagok és a szén-dioxid eljussanak a növényekhez. A mozgó vízben továbbá lebegtetve vannak a szennyeződések, nem ülepednek le az aljzatba, így a szűrő könnyen el tudja távolítani őket. Egy szűrőnek minimum óránként ötször át kell forgatnia az akvárium vizét.
  • A bomlástermékek eltávolítása: a halak és a növények életfolyamatai jelentős mennyiségű bomlástermékkel járnak, amelyet el kell távolítani a vízből. A szűrőben található baktériumok lebontják ezeket az anyagokat, a végterméket pedig mi távolítjuk el a szűrő tisztítása során.

2. Szűrőanyagok fontossága

Az akvárium szűrőkben speciális szűrőanyag van, amely alkalmas különféle szerves anyagok megkötésére. A szűrőanyagokon kötődnek meg a baktériumok és a lebontandó, illetve lebontott anyagok. Általában az akvárium űrtartalmának 4-5%-ának megfelelő térfogatú szűrőfelületre van szükség a jó eredményhez.

3. Többféle kivitelben kaphatók

Az akvárium szűrőket alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk. Léteznek külső, illetve belső szűrők. A belső szűrőket tapadókoronggal rögzíthetjük az akvárium falához. Kisebb akváriumokhoz ajánlják őket, hátrányuk, hogy gyakrabban kell tisztítani őket, nagyjából kéthetente és a térfogatuk sem ad lehetőséget nagyobb mennyiségű szűrőanyag tárolására..

Az akvárium külső szűrő ezzel szemben egy csövön keresztül az akváriumon kívülre vezeti a vizet. Előnye, hogy nem veszítünk vele az akvárium hasznos térfogatából, és ritkábban kell tisztítani. Nagyobb méretű akváriumokhoz ezt szokták ajánlani.

+1 TIPP: Menj biztosra!

A szűrő az akvárium lelke. Ezért a hozzáértők azt szokták mondani, hogy teljesítmény és vödörméret szempontjából inkább méretezzük felül a szűrőt, így elkerülhetjük a későbbi problémák jelentős részét. Az akváriumok esetén az egyik leggyakoribb hiba az, ha alul méretezzük a szűrést, amely aztán nem látja el megfelelően a funkcióját. Mielőtt szűrőt vásárolnál, mindenképp járj alaposan utána, és kérdezz rá az eladóknál, hogy biztosra mehess!