20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Miért éri meg ingatlanoshoz fordulni?

Sokan döntenek úgy, hogy nem kérik ingatlanosok segítségét, hanem saját maguk adnak túl lakásukon, hogy ezzel is pénzt spóroljanak. Az eladásba fektetett rengeteg idővel viszont nem számolnak - ahogy azzal sem, hogy az ingatlant minimális erőfeszítéssel akár jóval drágábban is el lehetne adni.

Az ingatlanosok hozzáadott értéke

Az ingatlanközvetítők három területen járulhatnak hozzá igazán a sikerhez:

  • Marketing: hogyan lehet megtalálni a leggyorsabban a lehetséges vevőket?
  • Ártárgyalás: hogyan lehet a legmagasabb árban megegyezni?
  • Értéknövelő tippek: milyen változtatásokkal nőhet az ingatlan értéke?

Cikkünk megírásában Török Dávid ingatlan tanácsadó segített.

Marketing

A marketing része az is, hogy a lehető legjobb képeket készítsük el az ingatlanról. Bár ma már telefonnal is lehet éles, tiszta képeket készíteni, a fotózás mégis egy külön szakma. Egy profi fotós ügyel a fényekre, sőt, akár a bútorok elrendezésén is módosít egy kicsit, hogy kihozza a maximumot az ingatlanból. A leengedett redőny mellett, egy villanyfényes szobában készült kép sosem lesz elég megnyerő egy igényes vevő számára.

Legalább ilyen fontos a jó leírás készítése is. Vannak, akik alig 2-3 sorban mutatják be az ingatlant, pedig egy részletes, hosszú, de mégis lényegretörő leírás készítése sokat jelenthet a potenciális vevők megtalálásában. Ez viszont szakértelmet igényel és megírása akár órákba is telhet. Ráadásul van, hogy nemcsak a lakásról, hanem a környékről is érdemes írni. Ezért tisztában kell lenni azzal is, hogy ki az ingatlan célcsoportja: más megfogalmazást használunk egy 40m2-es belvárosi lakásnál, és mást egy 150m2-es vidéki háznál.

Egy jó ingatlanos azonosul a célközönségével!

Ártárgyalás

Az ingatlanvásárlás egyik legfontosabb része az ártárgyalás, ezt is több részre oszthatjuk:

  • Az előzetes kommunikáció (mielőtt még bárki ajánlatot tett volna).
  • Licithelyzet teremtése

Nagyon sokan csinálják azt, hogy kitűzik maguknak a például 30 millió forintos meghirdetési összeget, azzal a gondolattal, hogy akár 25 millió forintért is már eladnák a lakást. Ez pedig azt eredményezi, hogy meg sem próbálják akár drágábban eladni az ingatlant, licithelyzetet teremtve! Egy alacsonyabb, de versenyképesebb ár néha feljebb hajthatja a végösszeget a tervezett eladási árnál is.

A megfelelő kiindulási ár meghatározásához viszont tudni kell a piaci trendeket és árakat: a kerület fejlesztéseit, az infrastruktúrát, a környékbeli beruházásokat.

Értéknövelő tippek

Hogyan adhatod el drágábban az ingatlanod? A tulajdonosnak sokszor fel sem tűnnek azok az a tényezők, amik egy ingatlanosnak egyből - hiszen már évek óta ott él, megszokta a környezetét. Az eladási áron olyan apróságok is dobhatnak, mint például egy nagytakarítás, tisztasági festés, vagy a használaton kívüli tárgyak lomtalanítása. Így a leendő vásárló nem egy sötét, dohos, túlzsúfolt szobába tér be, hanem egy világos, nagy térbe, melyet aztán saját fantáziája szerint elkezdhet „fejben berendezni”.

Ami viszont igazán hozzáadhat az ingatlan értékéhez, az a home staging. Ez sem működik mindenhol, és nagyobb költséggel jár, mint egy festés, de remek alkupozíciót jelent a tulajdonos számára az értékesítésben.

A jelenlegi piacon az a tendencia látszik, hogy a vásárlók inkább fizetnek ki magasabb árat egy kulcsra kész ingatlanért, megfelelő berendezéssel, mint alacsony árat, ami aztán még sok munkával jár a tulajdonos számára.

A legfontosabb helyszínek egy lakásban a fürdőszoba és a konyha - ezek felújítása esszenciális az ingatlan eladása szempontjából.