15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.03.26. , Emánuel
filter.hu filter.hu

Fogköztisztító kefék – Miért és hogyan használjuk?

Ha ezt a cikket olvasod, akkor bizonyára tisztában vagy vele, hogy a napi kétszeri fogmosás elengedhetetlen az egészséges mosoly megőrzéséhez. Habár ez vitathatatlan tény, az egyszerű fogmosás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy alaposan megtisztíthasd fogaidat.

A fogkefe csupán a fogak felületének 60%-át képes elérni, azonban a fogak közötti réseket egyszerűen nem lehet tisztán tartani velük. A fogköztisztító kefék ezeket a fogak közötti réseket segítenek karbantartani, megőrizve ezzel a fogak és a fogíny egészségét is.

Miért olyan fontos a fogak közötti tisztítás?

A fogakra lerakódó lepedék fogszuvasodást, ínygyulladást és kellemetlen leheletet okozhat. Hogy ezt megelőzze, fontos, hogy napi fogtisztítási rutinja során a fogai közötti rések tisztán tartására is odafigyeljen.

A fogköztisztító (vagy fogközi) kefékkel kifejezetten azokat a nehezen elérhető helyeket tisztíthatja meg, amelyeket egy hagyományos fogkefével lehetetlen lenne. A fogköztisztítót kefét napi szinten érdemes használni, hogy megvédhesse fogait és fogínyét a lepedék káros hatásaitól.

Amikor először kezdi el tisztítani a fogak közötti részeket, akkor fogínye kissé érzékeny lehet, és vérzést is tapasztalhat. Ha ezek a vérzések napokkal később sem múlnak el, akkor forduljon fogorvoshoz, mert előfordulhat, hogy fogínygyulladás okozza őket. Amennyiben fogínygyulladás tüneteit tapasztalja, a Móricz Dental fogorvosai segítenek Önnek a probléma megszüntetésében és a további szövődmények megelőzésében. Kérjen időpontot rendelőjükbe mielőbb, az első tünetek jelentkezésekor az alábbi linkre kattintva: fogínygyulladás kezelés!

A megfelelő méretű fogköztisztító kefe kiválasztása

A fogköztisztító kefék különböző méretekben kaphatók. Az ideális méret kiválasztásához kérjen tanácsot fogorvosától. Ha erre nincs lehetősége, akkor próbálja ki az alábbiakat:

1. Álljon szembe a tükörrel és helyezze a fogköztisztító kefét a fogai közé, a fogínyéhez közel. Használja először a legkisebb méretet, majd cserélgesse egyre nagyobbakra, amíg a fogköztisztító kefe szálai hozzá nem érnek a fogai felületéhez, illetve a fogínyhez.

2. A fogköztisztítónak pont illeszkednie kell a fogai közé, azonban a benne húzódó drót (habár műanyag borítása van) ne érjen a fogaihoz. Fontos továbbá, hogy soha ne erőltesse be a fogkefét a fogai közé.

3. Miután behelyezte a fogközti kefét, húzza ki és be végtől-végig 2-3 alkalommal a fogai között. Legalább naponta egyszer tisztítsa meg így az összes fogak közötti hézagot szájában.

Nagyon valószínű, hogy több méretre is szüksége lesz, vagy, hogy fogselyemmel is ki kell egészítenie a rutinját. Minden attól függ, hogy mekkorák a rések a fogai között, ami a legtöbb ember szájában változó.

A fogköztisztító kefék helyes használata

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassa ki belőlük, fontos, hogy helyesen használja fogköztisztító keféit. Ez szerencsére csak elsőre tűnik nehéz feladatnak, és rövid időn belül belejön az ember.

Az elülső fogak között egyenes fogközi kefét használjon

Helyezze be a kefét óvatosan a fogai közé, ne erőltesse! Finoman kezdje el sikálni vele a fogait úgy, hogy a végétől a végéig ki-be mozgatja a fogai között.

Ha kisebb fogközi kefét használ a hátsó fogak között

Egy kisméretű fogköztisztító kefe nyakát enyhén meghajlíthatja. Elég csak megnyomnia egy kissé az ujjával, és a kefe úgy elhajlik majd, hogy sokkal könnyebb lesz behelyezni azt a hátsó fogak közé. Egy másik opció egy hosszabb nyelű fogközi kefét használni.

Ha nagyobb fogközi kefét használ a hátsó fogak között

Ha nagyobb fogközi kefét használ, akkor próbálja a drótot elhajlítani egy kicsit. A kefe ez után tovább megőrzi ezt az elhajlított pozíciót, ha nem hajlítgatja más szögekben is a drótot.

Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
További anyagok