8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Nyári gumicsere: ideje búcsút inteni a téli gumiknak

A 7 °C-os szabály szerint ideje búcsút inteni a téli gumiknak, amikor a középhőmérséklet tartósan meghaladja a 7 °C-ot. A meleg tavaszi időjárás beköszöntével egyre ritkábban fordul elő talajmenti fagy hajnal és folyamatosan emelkedik az átlaghőmérséklet. A nyári gumicsere fontos, hiszen biztonságosabb közlekedést, kedvezőbb fogyasztást és jobb teljesítményt biztosíthat.

Eljött a gumicsere ideje

Sok kezdő autósban merül fel a kérdés: mikortól érdemes nyári gumikkal közlekedni? Míg a környező országok egy részében törvényi előírás szabja meg a gumicsere idejét, Magyarországon nincs ilyen előírás.

A bevezetőben is említett 7 °C-os szabályt érdemes alkalmazni a gumicsere időpontjának meghatározásához. Tehát, ha a középhőmérséklet tartósan 7 °C feletti, akkor eljött a nyári gumicsere ideje. Hazánkban ez általában a március és április közepe közötti időszakra jellemző.

Mi történik, ha nyáron téli gumikkal közlekedsz?

A gumiabroncs csere időigényes és költséggel is jár, mégsem érdemes téli gumikkal közlekedni az év meleg hónapjaiban. Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a negatív következményeket, amelyekre azok az autósok számíthatnak, akik nyáron téli gumival közlekednek.

1. Szuboptimális üzemanyag felhasználás

A nyári gumi speciális anyaga és mintázata miatt forró útfelületen is kedvező üzemanyag-felhasználást biztosít. Az Amerikai Közlekedési Kutatóbizottság kutatása szerint a gumiabroncs gördülési ellenállásának 10%-os növekedése 1-2%-kal csökkenti az üzemanyag-felhasználást. A fogyasztás csökkentésével kiadásaid és ökológiai lábnyomod egyaránt redukálható.

2. Kisebb teljesítmény

Fontos a pontos manőverezés? Ragaszkodsz a tűpontos kanyarhoz? Akkor válaszd a nyári gumit, amely egyedi kialakításának köszönhetően a forró aszfalton is maximális teljesítményt nyújt.

3. Nagyobb amortizáció

A nyári abroncsok jelentősen ellenállóbbak a forró útfelülettel és a súrlódással szemben. Ezért kisebb mértékben amortizálódnak a nyári használat során, mint a téli gumik. Ha szeretnéd gumi szetted életciklusát maximalizálni, akkor használj az évszaknak megfelelő abroncsokat.

4. Kisebb ellenállás a vízen csúszással szemben

A vízen csúszás, idegen kifejezéssel ​​aquaplaning vagy hydroplaning, veszélyes jelenség. A kiszámíthatatlan nyári záporok váratlan helyzeteket okozhatnak az utakon, ami egy kevésbé tapasztalt sofőrt meglepetésként érhet. A nyári gumik kialakítása csökkenti a vízen csúszás kockázatát, így ilyen helyzetekben sokkal biztonságosak.

5. Bizonyos országok nem látogathatóak

Környező országokba utaznál autóval? Számos országban, amikor eljön az ideje kötelező a nyári gumi használata, így ezeket az országokat ilyenkor téli gumival felszerelt autókkal nem látogathatod.

Az alábbiakban összefoglaltuk a környező országok gumicserére vonatkozó fontosabb határidejeit:

  • Ausztriában április 15.
  • Romániában és Csehországban március 31.

Mikor szükséges új nyári gumikat vásárolni?

Honnan tudhatod hogy elérkezett az idő lecserélni a nyári gumikat? A túl alacsony gumi profilmélység a legfontosabb jelzés. Magyarországon a nyári és téli gumi egyaránt jogszabály által meghatározott minimum profilmélység értékkel rendelkezik.

Javasoljuk, hogy ne várd meg a törvényi előírásban szereplő 1,6 mm gumi profilmélységet. Ha nyári gumikészleted bármely tagján 4 mm alatti profilmélységet mérsz, érdemes új szettet vásárolni.

Megbízható szerviz a nyári gumicseréhez: Abroncs Kereskedőház Kft.

Szeretnéd valódi szakemberekre bízni a nyári gumi cserét? Akkor válaszd az AKH országos szerviz hálózatát! Mutatjuk, milyen előnyökkel számolhatsz:

  • Szakmai tapasztalat: Az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított Abroncs Kereskedőház (AKH) a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatási területén belül több kategóriában is piacvezető. A cég több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedő a magyarországi piacon.
  • Kényelem: A meleg időszak közeledtével az autósok egyszerre döntenek a gumiabroncs csere mellett. Ilyenkor fokozott forgalomra, hosszan kígyózó sorokra és magas várakozási időre számíthatsz az autószervizekben. Ha szeretnéd elkerülni a sorban állást, foglalj időpontot az AKH országos szervizeinek egyikébe online! Telefonról vagy tabletről pár kattintással, másodpercek alatt jelentkezhetsz a kiválasztott műhelybe.
  • Megbízhatóság és maximális szakértelem: Az AKH szervizek minőségpolitikája szigorú, megfelel a nemzetközi elvárásoknak. A szerviz feladatokhoz használt alapanyagok magas minőségűek és a munkát végző szakemberek sokéves tapasztalattal rendelkeznek.
  • Kedvező árak: Szerviz választáskor fontos szempontot jelent a választott szolgáltatás költsége. Az AKH szervizek nem csak a szolgáltatások minőségében, de ár-érték arányukat tekintve is kiemelkedőek.
  • Gumicsere és vásárlás egy helyen: A gumi profilmélysége 4 milliméter alá csökkent? Érdemes új abroncsokat vásárolni. Válogass a gumi.hu széles kínálatából és bármely AKH szervizben ingyenesen átveheted a megvásárolt terméket.
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
Inkább tetszett
Nem igazán tetszett
További anyagok