26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A legjobb anyák napi sütemények saját kézből

Drága meglepetések helyett sokkal értékesebb lehet, egy a gyerekekkel közösen készített apróság, már csak az együtt töltött időt tekintve is. Anyák napján különösen igaz, hogy nincs nagyobb öröm a kézzel készült ajándékoknál. Készüljetek együtt a gyerekekkel vagy akár az unokákkal és lepjétek meg az édesanyákat, nagymamákat május első vasárnapján!

A számtalan digitális eszköz miatt ma már sokkal ritkábban használjuk a kezünket alkotómunkákra, pedig a kutatások szerint ezek az elfoglaltságok segítenek kikapcsolni az agyat és összpontosítani a figyelmet. Végül, de persze nem utolsó sorban pedig a kézügyességet is jól fejleszthetjük az ilyen jellegű tevékenységek során, arról nem is beszélve, hogy maga az alkotás folyamata is hatalmas élmény.  Ezek után nem is annyira meglepő, miért élik virágkorukat a DIY mozgalmak, azaz a „csináld magad tevékenységek”: sütés-főzés, gyöngyfűzés, hímzés, festés, kisbútor felújítás és még hosszan sorolhatnánk.

A sütés a legjobb recept

Anyák napja közeledtével sokakban felmerül a kérdés, hogy mi lenne a tökéletes ajándék. Igazi klasszikusnak számító program a süteménysütés, ami remek közös elfoglaltság, szép ajándék és még finom is! Ha a gyerekek nem is tudnak még aktívan részt venni a sütésben, biztos, hogy a díszítésből szívesen kiveszik a részüket kortól függetlenül. Nem is kell hozzá sok eszköz: színes cukorszóró, cukormázas dekortoll, vagy pár szívecskés és virágos kiszúró forma is bőven megteszi, ráadásul ezekkel igazán könnyen megy a dekorálás még a legkisebbeknek is.

Most pedig mutatunk néhány, akár kicsikkel és nagyokkal is könnyen elkészíthető receptet.

Kezdjük a legegyszerűbbel

A Márvány puding egy sütés nélkül elkészíthető finomság. A puding pofon egyszerű, de ebben a receptben azért van egy kis csavar. A márvány pudingban két féle íz is keveredik, ízlés kérdése persze, hogy ki milyen kombinációt szeret. A különlegességét azonban nem csak az ízek összhangja adja, hanem a márványos hatás, ami igazán látványos megjelenést kölcsönöz ennek az ínyencségnek.

A márvány mintát villával vagy pálcikával is kialakíthatjátok, és ha szeretnétek még különlegesebbé tenni a megjelenését, akkor válasszatok különböző mintájú, formájú kelyheket, amelyekbe a pudingokat kitöltitek. Miután kihűlt és sikerült kiszedni a formából, valódi „műremeket” kaptok.

Nemcsak egyszerű a recept, de a hozzávalók is többnyire rendelkezésre állnak otthon.

Haladóbb megoldás szívvel, lélekkel

A szívecskés süteményhez egy kis gyakorlatra azért már szükség lesz, de az elkészítése nem lehetetlen, a végeredmény pedig önmagáért beszél!

Valószínűleg nem árulunk el titkot azzal, hogy ennek a süteménynek a trükkje a középső szívecskés rész kialakításában rejlik.

Tippünk:

A tésztából a sütőforma hosszanti oldalához egy-egy „csík” tésztát nyomunk a sütőforma aljára, majd a rövid oldalakhoz szintén. A kiszúrt szíveket középre állítjuk úgy, hogy a tésztacsíkok megtartsák a szíveket, majd a szívek mentén oldalt és végül felül is feltöltjük a formát a többi tésztával.

Bár kevert tésztájú a sütemény, mivel két különböző tésztát is elő kell készíteni, így alapanyagból is picit többre lesz szükség. Érdemes átnézni a receptet mielőtt nekikezdünk, hiszen nincs is annál bosszantóbb, mintha sütés közben derül ki, hogy valamelyik alapanyagból nincs otthon elegendő mennyiség.

A kevésbé édesszájúaknak egy sós meglepetés

Kedves és finom meglepetés ebéd lehet például egy szív alakú pizza, amit az anyuka, nagymama kedvenc feltéteivel ízesíthettek.

Nem bonyolult az összeállítása és 30-40 perc alatt el is készül. A szósz természetesen valódi paradicsomból az igazi, szó se róla, de azért akkor sincs baj, ha előre ízesített paradicsomszószt használunk.

A cukorszórás ez esetben kimarad a díszítésből, viszont helyette friss zöldfűszereket használhattok. Kiszúró forma segítségével szalámi, sonka vagy sajt szíveket is elhelyezhettek feltétnek a pizzára.

Néhány kiegészítő ötlet

Arra is gondoltunk, hogy ha a sütés mellett még valami ajándékot is készítenétek a gyerekekkel közösen, éppen ezért hoztunk ehhez is néhány inspirációt:

  • Keressetek néhány nagyobb vagy érdekes formájú követ, amit temperával vagy akril festékkel ki lehet díszíteni (bármilyen nem vízzel oldódó festék megfelel a célra).
  • Fűzzetek karkötőt gyöngyökből, vasalható gyöngyökből, vagy akár tésztából.
  • A kisebb, nagyobb csavaralátétek körömlakkal kidíszítve, vagy fonallal körbetekerve mutatós medállá változnak.
  • Doboz díszítése festéssel vagy szalvétaragasztós (decoupage) technikával. Ha éppen nincs otthon decoupage ragasztótók, akkor a sima papírragasztó is megteszi vízzel kicsit felhigítva.
  • Készíthetek fotómontázst a közös képeitekből. Ez készülhet keretbe, de például egy parafa táblára feltűzve is. Ide akár apróbb emléktárgyakat, belépőket, préselt virágokat is elhelyezhettek.

Szerencsére a hobby és kreatív boltokból ma már a legtöbb alapanyag gyorsan beszerezhető az említettek elkészítéséhez.

Ezek után nincs más hátra, mint szépen megteríteni az ünnepi asztalt, pár szál friss tavaszi virágot tenni egy vázába, elrendezni az ajándékokat és az üdvözlőkártyát és felköszönteni az édesanyánkat, nagymamánkat!

Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
További anyagok