7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Egy másik világ: a 3D puzzle

Sokan töltik szívesen az idejüket játékkal, még felnőttként is. A puzzle például nagyon népszerű a felnőttek körében is, természetesen nagy darabszámú, bonyolult, kihívást jelentő képek formájában élvezik a leginkább. Azoknak ugyanakkor, akik nagyobb kihívást keresnek a sima kirakónál, szintén van megoldás: a háromdimenziós puzzle egészen újszerű élményt nyújt, arról nem is beszélve hogy a végeredmény is extra lesz.

Mi a különbség a hagyományos és a 3D puzzle között?

A hagyományos puzzle alapvetően egy kétdimenziós kép, amit darabokra szednek, hogy aztán magunk állíthassuk össze. Az izgalmas 3D puzzle ugyanakkor, ahogy a neve is sugallja, egy térbeli megoldás, olyan, mintha egy makettet raknánk össze valamiről. Természetesen ez valamivel nagyobb kihívást is jelent, de a lényeg ugyanaz: az egymáshoz passzoló darabokat kell összeilleszteni, csak nem egy sík, kétdimenziós képet fogunk kapni, hanem egy makettszerű, háromdimenziós változatot.

Mit ábrázolhat egy 3D puzzle?

A 3D puzzle ugyanúgy ábrázolhat szinte bármit, mint a hagyományos, kétdimenziós típus. Lehet egy épület, lehet egy autó, lehet egy állat, lehet bármilyen dísztárgy. A fő különbség, hogy míg a kétdimenziós puzzle esetében előszeretettel választanak témának tájképeket, illetve híres festményeket, fotókat, addig ez a 3D változatban nyilvánvaló okokból nem valósulhat meg. Ki rakhatunk ugyanakkor repülőt, vagy éppen híres épületeket, szobrokat. Bár nem teljesen fedi egymást a skála, mindkettő műfajnak megvannak a maga a kiváló lehetőségei.

Mennyivel nehezebb kirakni a 3D puzzle-t?

A háromdimenziós puzzle-nek megvannak a maga nehézségei, de korántsem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy ilyen kirakót nehezebb kezelni, mint a hagyományos verziót. Egy bonyolult puzzle 1000 darabbal is igen nagy kihívást tud jelenteni, de egy háromdimenziós és lehet viszonylag könnyű, ha nem túl nagy a darabszám, illetve maga a kirakni való tárgy sem túl bonyolult felépítésű.

Itt Inkább arról van szó, hogy aki szereti az újdonságokat, annak a 3D puzzle egy kiváló lehetőség, illetve a kirakózás élményét változatosabbá tudjuk tenni a háromdimenziós verziókkal. Nem mellesleg, ahogy a hagyományos puzzle bekeretezve képpé alakítható, úgy a háromdimenziós pedig dísztárgyként szolgálhat, miután elkészült.

A fotó forrása: Impact Photography / Shutterstock.com