14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Hogyan válasszunk elektromos rollert? Az Aerium.hu lépésről lépésre elkalauzolja Önt a választásnál!

Az új idők új közlekedési módokat is hoznak az elektromos rollerek formájában. Segítségükkel könnyedén, néhány perc alatt eljuthat A pontból B-be, és elkerülheti a felesleges tolongást a tömegközlekedési eszközökön vagy a forgalmi dugókban való várakozást. Nem meglepő hát, hogy napjainkban egyre többen fordulnak a hagyományos közlekedési eszközök e hatékony alternatívája felé.

A fotó forrása: Aerium.hu

Ha úgy dönt, hogy elektromos rollert vásárol, akkor először is szánjon elegendő időt a kiválasztásra. Ennek érdekében összefogtunk hazánk egyik legnagyobb elektromos roller forgalmazójával, az Aerium.hu webáruházzal. Velük közösen készítettünk egy rövid útmutatót, amely segít kiválasztani az Ön igényeinek megfelelő elektromos rollert.

Városi közlekedésre, vagy a természetbe járáshoz szeretne rollert választani?

Amikor eldönti, hogy milyen elektromos rollert szeretne venni, mindenképpen gondoljon arra, hogy mire fogja használni. Egy hagyományos elektromos rollert használhatja a városban, de vidéken is kirándulhat vele, ez esetben a modellt előzetesen fel kell szerelni az ilyen terepre szóló kiegészítőkkel.

A hagyományos városi e-rollereket úgy tervezték, hogy gyorsan eljusson egyik helyről a másikra, miközben az utazás a lehető legkényelmesebbé válik. Például egy üléssel ellátott elektromos roller nagyszerű a városi közlekedéshez, így leülhet és pihenhet egy kicsit, miközben továbbhalad.

A kényelem szempontjából érdemes megfontolni az elektromos roller tárolását is, hogy elkerülje a különböző kellemetlenségeket a roller szállítása során. Ideális megoldás az összecsukható Aerium Aovo Pro elektromos roller, amelyet egyszerűen, néhány másodperc alatt összecsukhat, és például az autó csomagtartójában tárolhatja, vagy tömegközlekedési eszközökön szállíthatja.

A fotó forrása: Aerium.hu

Ha viszont úgy dönt, hogy olyan közlekedési eszközt vásárol, amely lehetővé teszi, hogy igazán nehéz terepre menjen, akkor egy terepjáró elektromos roller lesz a megfelelő választás. Ez általában szilárdabb szerkezettel, felfüggesztéssel és felfújható kerekekkel rendelkezik, amelyeknek köszönhetően könnyedén megbirkózik még a nagyobb bukkanókkal vagy kátyúkkal is.

A terepre szánt elektromos rollerek sokkal erősebbek és nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, így nem kell aggódnia, hogy hosszabb és igényesebb útvonalakon lemerül az akksijuk.

Hasonlítsa össze az összes fontos paramétert

Most, hogy már tudja, milyen típusú elektromos roller érdekli, elkezdheti kiválasztani a megfelelő modellt. Ha a cél egy nagy hatótávolságú elektromos roller, akkor az akkumulátor kapacitását is meg kell vizsgálnia - minél nagyobb a kapacitás, annál nagyobb a hatótávolság. 

A fotó forrása: Aerium.hu

Ezután a teljesítményt is figyelembe kell venni. A 350W-os elektromos rollerek képzeletbeli átlagnak tekinthetők, amelyek akár 35 km/h sebességet is elérhetnek.

Az ilyen modellek különösen városi közlekedéshez alkalmasak, mivel nem kell velük nehéz akadályokat leküzdeni. Terepi használatra alkalmasabbak a legalább 1000 W teljesítményű elektromos rollerek, amelyek könnyed vezetés esetén akár 50 km/h körüli sebességre képesek.

Terepen való vezetéskor némi mozgásteret kell hagynia - általában minél nagyobb kihívást jelent a terep, annál nagyobb teljesítményre van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon vele. A gép sebességét az elektromos robogó vezérlőegysége tartja fenn, amelynek gyakran az a feladata, hogy azt egy előre meghatározott határértékre korlátozza.

A gyártók ezt általában 25 km/órára állítják be, ami a sebességkorlátozó egyszerű kikapcsolásával megváltoztatható. Csak hogy egy kis ízelítőt adjunk - a leggyorsabb roller akár 160 km/órás sebességre is képes. A választásnál más paramétereket, például a terhelhetőséget is figyelembe kell venni. A piacon a legelterjedtebb elektromos rollerek a 120 kg és 150 kg közötti teherbírásúak. 

Ne feledkezzen meg a magyar törvényi szabályozásról  

Ahogy a városokban erősödött az elektromobilitás, ezekre a tendenciára a hazai jogalkotásnak is reagálnia kellett. Az elektromos roller vezetésére ezért bizonyos esetekben nemcsak a kerékpárosokra vonatkozó szabályok, hanem a hagyományos jogszabályok is vonatkozhatnak, olyanok, amelyeket például a motorkerékpár-vezetőknek is be kell tartaniuk.

Különösen problémásak azok a nagy teljesítményű elektromos rollerek, amelyek motorteljesítménye meghaladja a megengedett határértéket, és képesek 25 km/óránál gyorsabban haladni. Az ilyen gépet a jogszabályok automatikusan motorkerékpárnak tekintik, amelyhez a vezetőnek megfelelő vezetői engedéllyel is rendelkeznie kell.

A fotó forrása: Aerium.hu

Ezért a legnépszerűbbek azok az elektromos rollerek, amelyekkel jogosítvány nélkül is lehet közlekedni. A motorteljesítménynek a jogyszabály által megengedett határértéken belül kell lennie, és 25 km/h végsebességre képesek.

Ügyeljen a biztonságra is

Akár terepre, akár a városba szánja az elektromos rollert, semmiképpen se feledkezzen meg a saját biztonságáról. 

Ha azt szeretné, hogy robogója a lehető leghosszabb ideig kitartson, jó ötlet időről időre meglátogatni egy elektromos rollerszervizt - a nagyobb teljesítményű modellek esetében ajánlatos az elektromos roller biztosítása is. Mindenesetre fontos, hogy már vásárláskor gondoljon a lehetséges javításokra.

Ideális esetben az Ön által választott kereskedőnek a márka hivatalos forgalmazójának kell lennie, így a javításokhoz az összes eredeti alkatrészt is biztosítani tudja. Az Aerium.hu webáruház például saját márkájának, az Aeriumnak a hivatalos forgalmazója. Ha tehát tőlük vásárol árut, nemcsak a pótalkatrészek szállítására, hanem csúcsminőségű szolgáltatásra is számíthat.