28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Őrizd meg az emlékeidet scrapbook segítségével!

A scrapbook, a scrapbookozás, vagy magyar nevén kreatív albumkészítés az utóbbi évek egyik felkapott kézműves technikája, amely sokakat ragadott már magával szerte a világon, mióta a ‘80-as években egy amerikai nő újra felfedezte, és útjára indította modenizált változatban.

Tulajdonképpen a családi emlékek dokumentálását jelenti fényképekkel, rövid leírásokkal, különféle papírokkal, díszítőelemekkel, valamint tárgyi relikviákkal megtűzdelve. A scrapbook a készítő hangulatát közvetíti, így egy igazán személyes, elsőkézből származó, gyönyörű formába öntött emléknek tekinthető.

A naplóírástól a scrapbookig

A naplóírás a régebbi korokban – még a digitális világ megjelenése előtt – és bizonyos életkorokban divatos szokás volt, amelynek hódolói sokszor nemcsak írásba foglalták az emlékeiket, érzéseiket, hangulataikat, hanem kiegészítették azokat tárgyi emlékekkel, üdvözlőkártyákkal, jegyekkel, belépőjegyekkel, receptekkel, fotókkal. 

A tetszetős könyvbe, füzetbe rendezett emlékek készítésének technikája egyre inkább terjedt, mígnem megszületett az első könyv a témában, majd megnyílt az első scrapbook hozzávalókat árusító üzlet. Az internet térnyerésével világméretű hobbivá vált, amelyet a bloggerek bekapcsolódása, a képmegosztó oldalakon való terjedése még tovább növelt. Ma már készíthetünk akár online formában is scrapbook-ot.

Napjainkban már kaphatók kész scrapbook albumok is, amelyekbe már csak az emlékeinket kell beragasztani, elhelyezni, így csekély kreativitással is hódolhatunk ennek a szenvedélynek. A Mesés cuccok webáruház scrapbook kategóriájában sokféle kellék közül válogathatsz, ha úgy döntesz, kipróbálnád a kreatív albumkészítést.

Hogy a scrapbooking mekkora iparággá vált, azt jól mutatja, hogy világszerte szerveznek szakkiállításokat, EXPO-kat is a témában.

Hogyan kezdj neki?

Ha neked is tetszenek ezek a mutatós családi emlékkönyvek, bátran fogj neki, és menet közben látni fogod, milyen egyszerű, ám mégis nagyszerű módja ez a családi történetek megörökítésének.

Alapvető kelléke egy scrapbook, amely hagyományosan egy sima füzet, de már számos méretben és formában létezik. Ebbe kerülnek a fotók, jegyek, egyéb tárgyi emlékek, amelyeket dekoratív papírokkal, matricákkal, díszítőelemekkel tehetünk egyedivé, megfelelő szépérzék esetén művészivé. A kézzel írt jegyzeteket speciális tollakkal, filctollakkal tehetjük különlegessé. 

A scrapbookozásnak is megvannak az aktuális trendjei, azonban a lényege pont az, hogy mindenki a saját ízlésének, stílusának megfelelően tudja dokumentálni élete jelentősebb eseményeit, történéseit, gondolatait, hogy azok évekkel később is újraélhetők legyenek a könyv lapozgatásával. 

Egy scrapbook akkor jó, ha személyes és egyedi, ha tükrözi a készítő viszonyulását a megörökített emlékhez. Hagyd, hogy egy-egy fotó kapcsán átjárjanak az érzések, hangulatok, emlékek, hagyd előtörni kreatívitásodat, és kezdj neki bátran életed első scrapbook albumának!

Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
További anyagok