28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Gyermekversek - anyák napján

A gyermekversek létjogosultsága anyák napján talán még nagyobb, mint máskor. Kedves mondókákkal, versekkel sok édesanya könnyeit csalogatják elő a gyerekek, akik lelkesen készülődnek a nagy napra. Az anyák napját világszerte megünnepelik - igaz más és más napokon - Magyarországon május első vasárnapján.

A gyermekversek létjogosultsága anyák napján talán még nagyobb, mint máskor. Kedves mondókákkal, versekkel sok édesanya könnyeit csalogatják elő a gyerekek, akik lelkesen készülődnek a nagy napra. Az anyák napját világszerte megünnepelik - igaz más és más napokon - Magyarországon május első vasárnapján. 

Ez az a nap minden évben, amiről sosem feledkezünk meg, hiszen mindenki életében az Édesanya fogalalja el a legkülönlegesebb helyet. Ő az akivel örömünket, bánatunkat megoszthatjuk, akiben mindig feltétel nélkül bízhatunk. Szeretetük egy életen át végigkísér minden embert, nem kételkedik, nem szab feltételeket, nem követel.

A gyermekversek szerepe az anyák napi ünnepségeken

Az anyák napja kiemelt ünnep az óvodás és kisiskolás gyerekek életében. Ez az a nap, amikor gyermekversek segítségével, azok megtanulásával és előadásával bizonyíthatják igyekezetüket. 

Már a készülődés is külön élményt jelent a kicsiknek, hiszen titokban - a meglepetés erejével felvértezve tanulják szorgalmasan a gyermekverseket. Ez miért jó? Mert hatalmas motivációt jelent a számukra a tudat, hogy minden versszak, amit egyre tökéletesebben sajátítanak el óriási meglepetést okoz majd az édesanyjuknak.

A gyerekek nemcsak verset tanulnak

A gyermekversek természetesen nemcsak a szövegek gépies megtanulását jelenti, hanem annál sokkal-sokkal többet. A gyermekversek által a kicsik megismerkednek:

  • a virágokkal, azok sokféleségével, típusaival (vadvirágok, gyógynövények, színükkel, csoportosításával)
  • a család és a családi összetartozás fontosságával - mi a család, kik a tagjai, kinek-mi a szerepe, mit szeretünk egymásban, mivel lehet a másiknak örömet szerezni, 
  • a szeretet jelképeivel
  • új játékokkal
  • az érzelmi nevelés, az emlékezet, a képzelet, a figyelem sokszínűségével
  • fejlesztése
  • a meglepetés jelentőségével
  • az ünnep fogalmával, az ünnepre való készülődés folyamataival

A gyermekversek esztétikumát a gyermek képes élvezni, ahogy a felnőtt is élvezi miközben hallgatja csemetéje szavait. A versek szóhasználata, tartalma életkortól függően változik - lépést tartva a gyerekek érdeklődésével és képességeivel. Egyaránt szerepet kap bennük az elvont gondolkodás, a cselekményesség, a humor, az érzelmek kifejezése, a természeti világ és a játék.

Így van ez az anyák napi gyermekversekkel is, amelyek az idén újra könnyeket csalnak majd az édesanyák szemébe.

Ágh István: Virágosat álmodtam

Édesanyám,

virágosat álmodtam,

napraforgó

virág voltam álmomban,

édesanyám,

te meg fényes nap voltál,

napkeltétől

napnyugtáig ragyogtál.

 

  • kézműveskedéssel, ajándékok készítésével
  • a szereplés izgalmával
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok