7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Érdekességek, amelyeket még a legnagyobb rajongók sem tudtak a világbajnokságokról

Egy évvel az elcsúsztatott Eb után nem kell unatkozni a futballrajongóknak, hiszen nem rendhagyó módon novemberben kezdetét veszi majd a katari labdarúgó-világbajnokság. Ezt nem rendhagyó statisztikákkal próbáljuk még izgalmasabbá tenni.

A világbajnokságok történetének a legutóbbi legnagyobb fordítását Uruguay csapat vitt véghez, méghozzá a 2002-es vb csoportkörében. Szenegál a 38. percben már 3-0-ra vezetett, de a ez sem volt elég ahhoz, hogy megnyerjék a mérkőzést. A felzárkózást a 46. percben Richard Morales kezdte meg, majd két uruguayi legenda, Forlán és Recoba is betalált az afrikaiak kapujába, így végül 3-3-as döntetlennel zárult az összecsapás a 20Bet adatai alapján.

A legidősebb játékos, aki valaha gólt szerzett egy világbajnokságon a kameruni Roger Milla jelenleg és nem is sok esély van arra, hogy ezt a rekordot mostanában megdöntenék, hiszen Milla már 42 éves is elmúlt, amikor 1994-ben betalált az oroszoknak, igaz ez arra volt csak elég, hogy 6-1-es vereséget szenvedjenek. A kameruni játékos majdnem 5 évet ver ezzel a teljesítménnyel a lista második helyén tartózkodó Blancóra.

A legfiatalabbak kategóriájában már sokkal szorosabb a verseny, Michael Owen van az élen, a nagyon fiatalon berobbanó angol játékos az 1998-as vb-n 18 évesen 6 hónaposan és 8 naposan talált a kapuba a románoknak, igaz meglepetésre 2-1-es veresége szenvedtek az angolok azon a meccsen. 4 évvel később a lista második helyén álló Dimitrij Szicsev mindössze 1 hónappal maradt el attól, hogy ő legyen a rekordtartó, az orosz játékosnak szintán egy vesztes mérkőzésen sikerült betalálnia. A harmadik helyen Lionel Messi következik, aki 18 éves és 11 hónapos múlt, amikor az első vb találatát szerezte, Argentína 6-0-ra ütötte ki Szerbiát még 2006 júniusában.

A világbajnokságok történetében eddig kétszer dőlt el büntetőrúgással a döntő, először 1994-ben került sor erre, akkor Franciaország-Brazília döntőt rendeztek, amit Puhl Sándor vezetett. 120 perc alatt egyetlen találatot sem hozott a mérkőzés, így büntetőrúgások következtek, amit végül brazilok 3-2-re megnyertek. A másik ilyen eset 2006-ban az olasz-francián volt, akkor 1-1-vel végeztek a csapatok, majd Zidane a hosszabbításban bemutatta azt a hírhedt fejesét, a világbajnokok pedig az olaszok lettek, Fabio Grosso lőtte be a mindent eldöntő tizenegyest.

A világbajnokságokon eddig brazil labdarúgók kaptak legtöbbször piros lapot, összesen eddig 11-szer állítottak ki brazil játékost a torna történetében. Nem meglepő módon a második helyen is egy dél-amerikai gárda áll, az argentinok mindössze 1 piross lappal maradnak el a braziloktól. A lista harmadik helyen Uruguay következik, majd Olaszország és Kamerun válogatottja.