28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A radiátor légtelenítése néhány egyszerű lépésben

A radiátorok a legkényelmesebb és legbiztonságosabb fűtőeszközök, azonban a rendszeres karbantartásuk elengedhetetlen. Évente egyszer légteleníteni kell őket, mutatjuk, hogyan kell csinálni!

Helyiségek és radiátorok

Akik radiátort használnak a fűtéshez, jól tudják, hogy ezeknek is mennyiféle változatuk van. Anyaguk szerint lehetnek öntöttvas, alumínium és acéllemez radiátorok. Üzemmódjuk szerint létezik meleg vizes fűtési rendszerre alkalmazható, elektromos és vegyes üzemű is. 

Mindegyiknek van előnye és hátránya: érdemes fűtésszerelővel megbeszélni, mi melyiket válasszuk.

Nem mindegy az sem, melyik helyiségbe mekkora méretűt teszünk. Kell-e egyáltalán mindenhova fűtőtest? A konyhába például nem feltétlenül, de az étkezőbe igen.

Sokan a fürdőszoba fűtését is hősugárzóval oldják meg, pedig praktikus törölközőszárító radiátor felszerelésével két legyet üthetünk egy csapásra! Nézz szét a díjnyertes Homelux lakberendezési webáruházban, ahol részletes leírást olvashatsz erről a termékről, megismerheted a fajtáit és előnyeit. Itt design radiátorok is kaphatók, melyek exkluzív megjelenésükkel feldobják a fürdőszobát.

A radiátor ellenőrzése

A radiátorokkal tehát nagyon kényelmesen felfűthető a lakás. Biztonságos módon működnek, nem kell szén-monoxid-mérgezéstől, tűzkártól vagy gázszivárgástól tartanunk a használatuk során. Azonban évente egyszer, a fűtési szezon megkezdése előtt jobb, ha elvégezzük a légtelenítésüket.

Hogy miért? Mert a folyamatos működést követő leállás során a víz közé levegő szorulhat. Ezt a buborékot légzsáknak nevezzük, és általa kevésbé hatékony lesz a fűtés. Mivel a levegő megakadályozza a radiátorban lévő víz szabad áramlását, így nem jut mindenhova elég folyadék a felmelegítéshez. Ráadásul korróziót is okozhat, ha a légzsák benne marad a rendszerben. 

Megszabadulni tőle viszont nagyon könnyű, bárki meg tudja egyedül is tenni, nem szükséges hozzá szakember. Néhány egyszerű eszköz és némi szabadidő kell csupán ahhoz, hogy véghez vigyük a radiátorok légtelenítését.

Légtelenítés lépésről lépésre

A légtelenítéshez egy légtelenítő kulcsra és egy nedvszívó rongyra lesz szükségünk. Kapcsoljuk be a fűtést, illetve hagyjuk aktív állapotban a kazánt! Keressük meg a legmagasabban lévő radiátort, ha van ilyen: itt fogjuk megtalálni a légbuborékot. Ha minden fűtőtest egy szinten van, kezdhetjük bármelyikkel! 

Tegyük a kulcsot a légtelenítő szelepre, két negyed fordulatot csavarjunk rajta: ekkor sziszegő hangot fogunk hallani, azaz a levegő távozott. A kicsöppenő vizet töröljük fel, majd zárjuk vissza a szelepet! Ugyanígy tegyünk minden radiátornál! Egy óra múlva ismételjük meg a folyamatot!

Ha azt érzékeljük, hogy a fűtés továbbra sem az igazi, előfordulhat, hogy komolyabb probléma áll fenn: hívjunk szerelőt! Végső esetben az is lehet, hogy radiátor- vagy kazáncserére lesz szükség a korrózió miatt.