13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Milyen eszközöket szerezzünk be a tavaszi munkálatokhoz?

Néha azt kívánjuk, bár varázsütésre fejlődnének és teremnének növényeink, gyümölcsfáink. Ez azonban kósza ábránd, hiszen a kerti munkálatok szinte egész évben tartanak. Lássuk, milyen eszközökkel tehetjük könnyebbé a feladatokat!

Vetés és ültetés

A vetést kétféleképpen végezhetjük el, attól függően, hogy már helyeztünk-e magokat a földbe korábban, és összegyűjtöttük-e azokat vagy sem. A vetés tulajdonképpen a kiválasztott zöldségnövények vagy dísznövények magjainak elszórása, földbe való helyezése. Vetni tehát magok segítségével tudunk. Ilyen típusú feladatot igényel a zöldborsó, a sárgarépa, a zöldség, a rézvirág vagy akár a körömvirág is.

A vetés elvégzéséhez szükségünk lesz kisebb cserepekre, palántanevelő tálcákra vagy olyan cserép, műanyag edényekre, amelyekben a magok kicsírázhatnak és szépen nevelkedhetnek addig, ameddig szabadföldbe vagy végleges helyükre nem kerülnek. 

Amikor a palánták elérték a megfelelő nagyságot, végleges helyükre, szabadföldbe költözhetnek. Ekkor szükségünk lesz egy kapára, amely segítségével megtisztíthatjuk az ültetéshez kiválasztott területet a gaztól, valamint érdemes beszerezni egy lapátot is, amivel megfelelő méretű mélyedéseket áshatunk a palánták leendő helyére.

Az ültetést gyökér segítségével vagy bizonyos növényi részek talajba történő behelyezésével végezhetjük el. A hagymákat célszerű duggatással lehelyezni a földbe, amelynek ezt követően megerednek és szép terméssé fejlődnek. 

A tőosztásos ültetés akkor jön jól, ha egy bizonyos területen már túl sok növény van. Szaporításról pedig ellenkező esetben, tehát akkor gondoskodhatunk, ha több zöldet szeretnénk kertünk egy kijelölt részén. Ekkor az anyanövényből levágott vagy a mellette kinőtt kisebb növényeket helyezzük új helyre. 

Érdemes tudni, hogy az ültetést a legtöbb esetben csak meghatározott időben lehet elvégezni. Ehhez kereshetünk az interneten veteményezési naptárakat vagy kérhetjük közvetlenül hozzáértők segítségét is. Általánosságban elmondható, hogy tavasszal gyümölcsfákat és díszfákat, ősszel pedig virágokat, például jácintot, nárciszt vagy zöldségeket, például salátát és káposztaféléket vagy petrezselymet és egyéb gyökérzöldségeket ültethetünk.

Ehhez a folyamathoz szintén elengedhetetlen egy kapa megléte, amely a föld fellazításáért felel. Emellett a jó öreg ásó is segítségünkre lesz, amellyel kijelölhetjük a növény leendő helyét.

Palántázás

A palántázást tulajdonképpen az ültetés egyik formájának tekinthetjük, de külön érdemes említeni azt. Palántázás során kis növényeket ültetünk ideiglenes helyükre, nevelőágyásokba. 

Ez azért fontos, hogy a végleges helyükre kerülés előtt megerősödhessenek, és szép termést hozzanak, például paradicsom vagy paprika esetében. Ehhez szerezzünk be egy kisebb lapátot és egy professzionális kézi permetezőt, amellyel gondoskodhatunk növényeink egészségéről. Látogass el a széles kínálattal rendelkező Mentool honlapjára a kerti szerszámokért!

Kiegészítő termékek beszerzése

A kerti munkálatok során fontos, hogy ne csupán növényeinkről, hanem a saját egészségünkről, biztonságunkról is gondoskodjunk. Érdemes egy pár munkavédelmi kesztyűt is betenni a kosárba, hogy megvédjük kezünket a sérülésektől.

A növények további védelméhez pedig kertészeti fóliákkal járulhatunk hozzá, amelyek segítik átvészelni a fagyok és a gyomosodás okozta nehézségeket.

Böngészd végig a Mentool honlapján elérhető kerti szerszámokat és egyéb eszközöket, hogy zökkenőmentesen és hatékonyan végezd a tavaszi munkálatokat! Válaszd a jó minőséget és a megbízhatóságot, és szerezz be mindent egy helyen, könnyedén!

Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
További anyagok