5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Hogyan válasszuk ki a megfelelő íróasztalt egy iskolás számára?

A közelmúlt lezárásai megmutatták mindenkinek, hogy mennyire fontos a jó otthoni munkakörnyezet. De ez nem csak a felnőttekre vonatkozik. A gyerekek is elég sok időt töltenek az asztaluknál. Tudja, hogy milyen legyen egy jó íróasztal a kisiskolások számára?

A gyermekek életmódja sokat változott az elmúlt két évtizedben. Az iskolai követelmények nőttek, míg a szülők igényei csökkentek a modern technológiának köszönhetően, a szabadidő pedig az utcáról és a kertekből a számítógépekbe költözött. Természetesen minden gyermek más és más, de a hatévesnél idősebb gyermekek túlnyomó többsége naponta legalább egy órát az íróasztalnál tölt. Ezért fontos, hogy biztosítsa a megfelelő gyermekasztalt gyermeke számára, hogy megelőzze a mozgásszervekkel kapcsolatos egészségügyi komplikációk kialakulását.

fotó: unplash.com

A méret számít

Bár úgy tűnhet, hogy elég, ha egy felnőtt íróasztal kisebb változatát vásárolja meg gyermekének, ez nem így van. És ha azt mondják, hogy a méret nem számít, akkor ez egy íróasztal esetében biztosan nem így van. A gyerekek folyamatosan nőnek, és egy tavaly még nagy asztal idén már kicsi lehet. Ezért sem a felnőtt íróasztal, sem az univerzális gyermekasztal nem megfelelő hosszú távú megoldás az iskolások számára. 

Az asztal magassága

A gyermekasztalok szokásos magassága 50-75 cm között van. Helyesen az íróasztal lapjának körülbelül 1-2 cm-rel a könyök szintje fölött kell lennie, amikor ül. Ezért ideális, ha gyermekének egy állítható, "növekvő" íróasztalt szerez be, amelyet idővel meg lehet emelni. Így nem kell aggódnia amiatt, hogy néhány év múlva új íróasztalt kell vásárolnia. Természetesen ezt egy állítható magasságú székkel is kiegészítheti, de az állítható szék és asztal egyidejűleg történő választása mindig a legjobb.

A munkafelület lejtése

Annak érdekében, hogy a gyermek nyaki gerincét ne terhelje túlságosan, az íróasztalnak állítható dőlésszögűnek kell lennie. Íráshoz és más normál tevékenységekhez 8-10° körüli enyhe dőlésszög megfelelő; néhány más tevékenységhez a dőlésszög még nagyobbra állítható, pl. festéshez. Fontos, hogy a gyermek kényelmesen érezze magát az íróasztalnál, és még hosszú idő után se fájjon a háta vagy a nyaka.

Munkafelület mérete

A munkafelület mérete a többi paraméterhez képest az Ön belátásától függ. Ne feledje azonban, hogy egy nyitott A4-es tankönyvnek kényelmesen el kell férnie az asztalon, akárcsak egy nagyméretű jegyzetfüzetnek. A számítógépre egyre nagyobb szükség van a tanuláshoz, különösen az otthoni tanuláshoz. 

Egy íróasztal önmagában nem elég

A megfelelő gyermekasztal kiválasztása fontos, de sajnos ez önmagában nem elég. Ugyanilyen gondosan kell megválasztania a megfelelő széket és világítást a munkaterületéhez. A munkaterület elhelyezkedése is nagy szerepet játszik - semmiképpen sem szabad, hogy a közelben legyenek olyan jelentős zavaró tényezők, mint a tévé vagy a zajos háztartási gépek.

Ne feledje, hogy a jó szokások, amelyeket fiatal korban belenevel gyermekébe, a felnőtt életben is megmaradnak. Azok, akik gyermekkorukban megtanulnak helytelenül ülni, felnőttként is hajlamosak helytelenül ülni, ami megterheli a gerincet és a hátizmokat.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok