14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Ezekre mindenképpen figyelj napszemüveg vásárlásakor!

Habár szemünk védelme érdekében télen-nyáron is érdemes napszemüveget viselnünk, sokan mégis a nyári szezon kezdetére időzítik egy-egy új darab beszerzését. Mivel lényeges kiegészítőről van szó, vásárlás előtt nem árt figyelembe venni, hogy az arcformánkhoz milyen alakú keret passzol a legjobban, milyen stílus emeli ki igazán a személyiségünket, és az sem elhanyagolható kérdés, hogy milyen trendek hódítanak éppen a piacon.

A divatos megjelenés mellett azonban nem szabad elfeledkeznünk az alapvető biztonsági szempontokról sem! Létezik néhány általános, női és férfi napszemüveg esetén is betartandó szabály, amit látásunk érdekében jobb, ha nem bagatellizálunk el! Ha te is azok közé tartozol, akik éppen most böngészik a weboldalak kínálatát a megfelelő napszemüveg után kutatva, ezeket a tulajdonságokat mindenképpen vedd figyelembe választáskor!

Megfelelő UV védelem

Arról már biztosan sokat hallottál, hogy az egyre erősödő káros UV sugarak ellen minden esetben elengedhetetlen a megfelelő védekezés, ha napközben kilépsz a négy fal közül. És nem csak a bőrödről van szó, hiszen a szemed egészségét is óvnod kell, még szűrt fény esetén is!

Általános javaslat, hogy ehhez válasszunk olyan napszemüveget, aminek lencséje az európai szabvány szerinti, UV 400-as jelzéssel ellátott. Ez a címke azt jelzi, hogy a látásunk a 400 nm alatti összes sugárzás ártalmas hatásaitól biztonságban van. Az ennél kisebb fényszűrő tulajdonsággal rendelkező termékek ugyanis egyrészt egyáltalán nem nyújtanak védelmet, másrészt például a sötét lencse mögött kitáguló pupillánk még annál is több sugárzásnak van kitéve, mintha egyáltalán nem viselnénk szemüveget.

Polarizált napszemüveg

A UV védelem prevenciós hatásától sokkal kevésbé ismert a polarizált lencsék hasznának a mibenléte, pedig hasonlóan jótékony szolgálatot tesznek. Szóval milyen a Polaroid napszemüveg, és miért olyan fontos, hogy lehetőleg mi is ilyen típusút tegyünk a kosarunkba? Egyszerű: az összes Polaroid napszemüveg polarizált lencsével van ellátva.

A polarizáció a sugárzás elleni védelmet egy speciális szűrővel egészíti ki. A sík felületekről visszatükröződő fény polarizálódik. Ez azt jelenti, hogy a fényhullámok ugyanabban az irányban haladnak, fókuszáltak és intenzívebbé válnak. A polarizált lencsét vékony réteggel vonják be.

Ennek a nitrocelullózból készült, szulfát-alapú egyéb kémiai anyagokat és mikroszkopikus kristályokat tartalmazó filmszerű anyagnak hasznos tulajdonsága, hogy csak a függőleges irányú fényt engedi át, a vízszinteseket pedig elnyeli. Vagyis a különböző felületekről visszaverődő éles, vakító fény nem jut át a napszemüvegen, ezáltal megakadályozza, hogy a látásunkat bármi is megzavarja.

Ha ez az előny első olvasásra nem tűnne életbevágó kérdésnek, gondoljunk csak bele, mi történne, ha autóvezetés közben hirtelen elvakítana minket egy éles fény, mi pedig elveszítenénk a jármű feletti kontrollt? A polarizált napszemüveg nem csak némi kellemetlenségtől kímél meg bennünket, hanem a veszélyes helyzetek elkerülésében is jó szolgálatot tesz.

Milyen más előnyei vannak még a polarizált napszemüvegeknek?

Amellett, hogy szó szerint életet menthetnek, a speciális lencsék jobb minőségű színérzékelést tesznek lehetővé, a segítségükkel nem kell megerőltetni a szemünket az erős fényben, árnyékban is kiválóan funkcionálnak, és nem utolsósorban szabadtéri sporttevékenységek közben is biztosítják a jó minőségű látás kényelmét.

Megbízható termék

Hiába az UV védelem és a polarizált lencsék ígérete, ha a napszemüveg származása és minősége kívánnivalót hagy maga után. Ne dőljünk be az olcsó utánzatoknak, kétes helyen árusított daraboknak, akármilyen kecsegtető árcédulával és áltulajdonságokkal ösztönözzenek is vásárlásra! Kizárólag eredeti, megbízható márkaboltban vagy optikában válasszuk ki a szezon kedvenc darabját. Egy ismert üzletben a szakemberek ráadásul professzionális segítséget is nyújtanak abban, hogy a forró nyári napokon ne csak divatosak maradjunk, de a szemünk világa is biztonságban legyen!

*képek forrása: Polaroid Eyewear (Instagram)

Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
További anyagok